Voor innerlijke rust én levenslust
Hoe ontstaan emoties?

De EmotieGids Corona-rapporten #4 | 
Klik hier voor Corona-rapport#1 en  Corona-rapport #2 en Corona-rapport #3

Hoe ontstaan emoties? En wat hebben gedachten daarmee te maken?

Emoties zijn boodschappen van je ziel. Krijg je een verkrampende emotie, dan is dat een boodschap dat je van je A1 afdwaalt. Het is een reactie op de gedachte van vlak voor dat deze emotie zich voordeed.

Emoties en gedachten zijn dus met elkaar verbonden. In EmotieCoaching gebruiken we het prisma van creatie om dit uit te leggen.

Wat is een gedachte?

Gedachten spelen zich af in ons hoofd. Ze gaan meestal over wat geweest is en over wat we straks gaan doen. Zowel dat wat was als dat wat komen gaat, zijn subjectieve, dan wel hypothetische gebeurtenissen.

Zeg je nou dat mijn gedachten geen realiteit zijn?
Ehm ja … als ze over toen en straks gaan, wel ja.

Ken je dat, als twee mensen je iets vertellen over een ervaring, dat je dan twee verschillende verhalen krijgt? Over dezelfde ervaring?

Welk van de twee is dan realiteit?

Oorsprong

Even terug naar die gedachten: Waar komen ze vandaan? Produceren we ze zelf? Jij bepaalt waar je je aandacht op richt, maar waar ontspruit zo’n gedachte?

De wetenschap heeft hier geen eenduidig antwoord op (1 Neuroloog Patrick Santens van de Universiteit Gent beschrijft hier in het kort de verschillende stromingen. ).

Overtuigingen

Zolang niemand precies weet hoe het zit, ga ik ervan uit dat gedachten volkomen willekeurig op ploppen. Ze komen uit de oersoep of, zo je wilt, uit het veld, afhankelijk van welke stroming je aanhangt.

Dagelijks komen er zo’n 60.000 gedachten voorbij. Je hengelt wat in die soep. Komt er eentje langs die je bevalt, dan vis je die eruit en neem je die aan als waarheid. Die gedachte noemen we een overtuiging.

Waarde van overtuigingen

Voorbeeldje? Oké.
Misschien komt er iets voorbij terwijl je dit leest: Het veld?! Straks begint ze nog over liefde en dat soort shit.

Of, wat algemener: Binnen blijven met Corona is een goeie maatregel. Of nog algemener: Thee is lekker. Allemaal overtuigingen.

Elke gedachte komt in aanmerking om een overtuiging te worden. Jij kiest ze uit de oersoep en geeft er waarde aan.

Toetsen

Maar zijn die overtuigingen waar? Niet voor iedereen.

Laten we kijken naar het voorbeeld van de maatregel binnen-blijven: Feitelijk weten we niet of dat een goed idee is. De economische en sociale gevolgen hiervan kunnen dusdanig groot zijn dat er straks meer mensen aan armoe en eenzaamheid overlijden, dan aan Corona. Onduidelijk dus.

En om nog even het triviale voorbeeld van thee te toetsen: Er zijn mensen die thee vies vinden, neem de rokerige Lapsang Souchong. Of munt. Vooral die laatste: ieeuw.
Ook de overtuiging Thee is lekker, is dus niet perse waar voor iedereen.

Emoties positief of negatief

Emoties worden ook vaak als positief of negatief beoordeeld: een overtuiging die door veel mensen wordt gedeeld, is bijvoorbeeld: Blijdschap is positief en boosheid is negatief.

Maar blijdschap als in euforie is wel erg vermoeiend. En de kracht van boosheid kan een stuwende kracht zijn bij het vechten voor een goede zaak als bijvoorbeeld het milieu.

Voor elke zogenaamde waarheid is er wel een overtuiging te vinden die het tegendeel bewijst.

Drie levels

We hebben niet alleen ons brein, we leven op drie lagen: spiritueel, mentaal en emotioneel.

Het verband tussen deze drie? Je ziel geeft een reactie op je denken via je emoties.

Emoties zijn de reactie van onze ziel
op ons denken

Dat wist u natuurlijk allang. Het is alleen zo verrekte lastig om te onthouden in het dagelijkse leven.

Zeker nu we in de buitenwereld nergens meer grip op hebben, spelen emoties vaker op.

Ons mentale deel -ego- heeft een gevoel van controle nodig.
En dat is er nu niet. Dus je gedachten stuiteren alle kanten op en dan moeten emoties komen om ons te waarschuwen: Pas op, je denkt iets wat niet goed voor je is.

Mentale paniek

Zoals vandaag. Ik heb een volle dag vrij om dit stukje te schrijven, maar ik maak soep. En bananentaart met bessen. En een groentetaart. En omdat ik toch bezig ben, maak ik ook maar even een kooltje in.

Dit alles buiten het gewone eten om. De curry was zo klaar, er hoefde alleen nog wat gram masala overheen. Die was op. Dat is zelfgemaakt het lekkerst dus ja, ook dat maar even gedaan.

Nu zit ik met een koelkast vol eten voor het weekend en maar een half artikel, terwijl het buiten allang donker is en ver na bedtijd. Alles om maar een beetje het gevoel van controle te hebben.

Vanwaar nu deze keukenhysterie?
Wat ging hieraan vooraf?

Het lezen van de krant.

Woorden

De man in huis heeft soms zo’n maandje de gratis weekendkrant. Die viste ik van de trap terwijl hij net vertrok voor de weekboodschappen.

Ik bladerde wat in de bijlage.

Mijn makke is dat ik gek ben op woorden. De fabrieksstand van mijn ogen staat op lezen. Dus als ik woorden zie, dan ben ik verkocht.

Angstverhalen

Maar de krant brengt zelden iets opwekkends. Ik las angstverhalen en aannames omtrent alle onzekerheden die nu spelen. Ik maakte me kwaad om veel. Gelukkig kwam er een einde aan de lees-ellende toen de krant uit was.

Zo niet aan mijn emoties: Ik brieste de keuken in en smeet de waterkers in de wasbak. Driftig plukte ik de blaadjes van de stelen. Halverwege de bos kalmeerde ik. Het koude water op mijn handen, de geur van prei in de pan en de brokkelende klei op de aardappelschillen brachten me troost. (2 Bak een preitje aan, gooi er een bos grof gehakte waterkers bij -waar je flink wat losse blaadjes van bewaart- en een aardappel in stukjes.
Water erbij, flinke hand zout en koken maar tot de aardappel gaar is. Dan de staafmixer erdoorheen en die bewaarde blaadjes erbij doen. In je mooiste soepkommetje serveren. Je weet niet wat je proeft. (
).

Ik was terug naar af, bij mezelf. Rust.

Breinzaken

Het brein moet zich bezighouden met zaken als, hoe schil ik die aardappel zo snel mogelijk, zonder dat het me een stuk duim kost en hoeveel water moet erbij ten opzichte van de waterkers, en oppassennou want de prei staat op aanbranden. Essentialia voor de mind.

Op die manier wordt het brein beziggehouden en komt het lichaam tot rust. De gespannen spieren, piekende cortisolwaarden, de over-stresste bijnieren, de HPA-axis … Pff, laat maar. Een dikke stroom ellendige lichamelijke reacties door het lezen van een effing krant.

Verhalen

Komt dat wel door de krant?

Nee. Het zijn gedachten, waar mijn emoties op reageren: Gevaar! Dáár draai ik dol van.

Ik las over het introduceren van een app en mijn gedachten sloegen direct op hol: Zie je wel, straks gaat het cashgeld eruit en krijgen we verplichte vaccinaties en zijn we onze privacy en lichamelijke soevereiniteit kwijt.

Mijn lichaam reageerde op deze gedachten met stress. Stress hoort in EmotieCoaching bij de groep Angst. Deze groep beschermt ons vege lijf door ons te waarschuwen voor gevaar.

Het gaat er niet om of er gevaar is of niet: Mijn gedachten reageren op wat ik lees, borduren daarop voort en mijn emoties reageren op mijn gedachten.

Dat wat was en dat wat komen gaat

Het lezen over zo’n 1,5 meter-app haalt allerlei herinneringen op aan dystopische boeken, films en artikelen die ik ooit consumeerde.

Daar krijg ik angstgedachten van over de toekomst. Verhalen van toen en straks.

Deze verhalen zijn niet reëel. Mijn lichaam reageert alsof er direct gevaar dreigde, maar dat is niet zo: Op tafel ligt een stuk papier met in drukinkt wat verontrustende woorden erop. Dat is alles. Dat is realiteit.

De heftigheid van mijn emoties schudt me wakker dus nu ben ik er weer bij: Deze gedachtegang is niet goed voor me, ik dreig van mijn A1 af te dwalen.

Troost

De rest van de dag verliep dus niet zoals ik gepland had, maar ik heb nu wel een koelkast vol met troost-maaltjes.

Het koken gaf me rust en vreugde en dat is de emotie die ons de weg wijst: Ja! Meer van dit, dit is goed voor je.

Door die volle koelkast heb ik de rest van het weekend tijd voor andere dingen, zoals een lekker boek. Of The Hungergames of zo (3 Grap! ). Ik verheug me nu al.

Heb jij last van onrustige emoties? Kijk dan eens naar wat je vlak daarvoor gedacht hebt. Misschien vind je wel een verband tussen beide.

Wil je dat ik met je meekijk?
Maak dan een afspraak via de groene knop.

Weet je welkom

Verder lezen?

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? 
Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. 
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.