Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe ontstaan emoties?

De EmotieGids Corona-rapporten #5 | 
Klik hier voor Rapport #1 Hoe kom je uit angst?
Rapport #2 Hoe stop je met oordelen?
Rapport #3 Wat heeft angst met eenzaamheid te maken?
Rapport #4 Hoe vind je innerlijke leiding als die van buiten wegvalt?

Hoe ontstaan emoties?
En wat hebben gedachten daarmee te maken?

Emoties zijn boodschappen van je ziel: Ervaar je een verkrampende emotie? Dan is dat een boodschap dat je van je pad afdwaalt. Het is een reactie van binnenuit op de gedachte die er direct aan vooraf ging.

Emoties en gedachten zijn dus met elkaar verbonden. Bij EmotieCoaching gebruiken we het prisma van creatie om dit uit te leggen.

Wat is realiteit?

Gedachten spelen zich af in ons hoofd. Ze gaan meestal over wat geweest is, en over wat nog komen gaat. Wat is geweest en wat nog komt, zijn subjectieve of hypothetische gebeurtenissen.

Eh, wacht even EmotieGids: Zeg jij nou dat mijn gedachten geen realiteit zijn?!
Ja! Toen en straks is niet hier en nu. Je kunt dus rustig stellen dat dat geen realiteit is.

Oorsprong van gedachten

Ken je dat, als twee mensen iets vertellen over dezelfde ervaring, dat je dan twee verschillende verhalen krijgt? Welk van de twee is dan realiteit?

Geen van beiden. Je zit nu met je billen op een stoel voor een beeldscherm en leest mijn woorden. Dát is realiteit.

Even terug naar gedachten: Waar komen die eigenlijk vandaan? Produceren we ze zelf? We bepalen waar we onze aandacht op richten, maar waar ontspruit zo’n gedachte?

De wetenschap heeft hier geen eenduidig antwoord op (1 Neuroloog Patrick Santens van de Universiteit Gent beschrijft hier in het kort de verschillende stromingen. ).

Overtuiging

Zolang niemand precies weet hoe het zit, ga ik ervan uit dat gedachten volkomen willekeurig opkomen. Als energieballetjes uit de oersoep, of zo je wilt uit het veld, afhankelijk van de stroming die je het meest aannemelijk vindt.

Dagelijks komen er zo’n 60.000 gedachten voorbij. Je hengelt wat in die soep. Komt er eentje langs die je bevalt, dan vis je die eruit en neem je die aan als waarheid. Die gedachte noemen we een overtuiging.

Waarde van overtuigingen

Voorbeeldje? Oké.

Misschien komt er een gedachte voorbij terwijl je dit leest. Bijvoorbeeld: Zei ze nou ‘het veld’?! Straks begint ze nog over liefde en dat soort shit. Of misschien dacht je iets willekeurigs als: Binnen blijven met Corona is een goeie maatregel. Of nog algemener: Thee is lekker. Allemaal overtuigingen.

Elke gedachte komt in aanmerking om een overtuiging te worden. Jij kiest ze uit de oersoep en geeft er waarde aan.

Niks staat vast

Maar zijn onze overtuigingen de waarheid? Nee, het is jouw overtuiging. Iedereen heeft zijn eigen pakketje overtuigingen, en daarmee zijn eigen waarheid.

Laten we kijken naar het voorbeeld van de quarantaine maatregel binnen-blijven: Feitelijk weten we niet of dat een goed idee is. De economische en sociale gevolgen hiervan kunnen dusdanig groot zijn dat er misschien wel meer mensen aan armoede en eenzaamheid overlijden, dan aan Covid-19. (2Inmiddels weten we dat deze maatregel niet effectief is:
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30172-5/fulltext en
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w)
)

Laten we ook het voorbeeld van thee-is-lekker even toetsen: Vind je echt alle soorten thee lekker? Ook een rokerige Lapsang Souchong? Of zwarte thee waar het zakje veel te lang in heeft gehangen? Thee met melk? Getsie, not my cuppa tea!

Maar stel je voor dat je bent verdwaald in de woestijn. Uur na uur sleep je je voort onder de verzengende zon. Je huid is schuurpapier geworden en je hebt zo’n dorst… dorst… Je kunt het woord niet eens meer uitspreken door je bloedende lippen en die droge lap leer in je mond. Als er op dat moment iemand langskomt met een thermoskan met Lapsang-thee, waarin ook nog een scheut melk, dan omarm ik diegene en drink het als een godendrank!

Om maar even aan te geven, hoe weinig er vaststaat in dit leven.

Positieve of negatieve emoties

Emoties worden vaak gelabeld als positief of negatief.

De overtuiging dat emoties positief of negatief zijn, wordt door veel mensen gedeeld. Echter, in de emotieleer is elke emotie functioneel en heeft je iets te brengen.

Voorbeeldje? in het algemeen labelt men Blijdschap als goed, boosheid als fout.

Maar sommige vormen van blijdschap, zoals bijvoorbeeld euforie, kunnen enorm vermoeiend zijn. In langdurige situaties kan dit zelfs tot een burn out leiden.

Terwijl de zogenaamde negatieve emotie van boosheid je juist de kracht kan geven om te vechten voor een goede zaak. Denk bijvoorbeeld aan het behoud van groen in de buurt.

Voor vrijwel alle overtuigingen is wel een andere overtuiging te vinden die het tegendeel bewijst.

Verschillende lagen

Wij mensen leven op verschillende lagen: spiritueel, mentaal , fysiek en emotioneel.

Het verband tussen deze lagen kun je als volgt uitleggen: Ziel geeft feedback op het denken via in het lichaam ervaren emoties. Een prachtig systeem.

Emoties zijn feedback van de ziel
op ons denken

Nou wist u dat natuurlijk allang. Het is alleen zo verrekte lastig om het te onthouden in het dagelijkse leven.

Ego wil controle

Als we in de buitenwereld nergens meer grip op lijken te hebben, spelen emoties op. Ons mentale deel, ook wel het ego, heeft een gevoel van controle nodig. Terwijl we geen enkele controle hebben, niet over het verleden, niet over de toekomst, eigenlijk over bar weinig tot niets.

Zoals de natuurwetten zeggen: Alles is altijd in verandering. We weten alleen niet hoe.

En vandaar dat onze gedachten alle kanten op stuiteren. Waarop emoties ontstaan, als feedback op die gedachten: Pas op, je denkt iets wat niet goed voor je is.Of: Jaaa, dit is leuk, meer van dit!

Mentale paniek

Neem bijvoorbeeld vandaag: Ik heb een volle dag vrij om dit stukje te schrijven, maar ik maak eerst even soep. En bananencake. En omdat ik toch bezig ben, maak ik ook maar even een kooltje in. Hmm lekker zuurkool.

En ojee, tijd voor het avondeten. De curry was zo klaar, er hoefde alleen nog wat garam masala overheen, maar die was op. Dat is zelfgemaakt het lekkerst, dus ook dat maar even gemaakt.

Nu zit ik dus met een berg eten. Veel te veel voor z’n tweeën. En een half artikel, terwijl het allang donker is, vér na bedtijd. Alles om maar een beetje het gevoel van controle te hebben.

Vanwaar nu deze keukenhysterie? Wat ging hieraan vooraf?

Simpel: ik las een krant.

Woorden

We hebben geen abonnement op kranten, want teveel gesjouw naar de papierbak en zo zonde van al dat papier. Dus de man in huis neemt soms een maandje zo’n gratis weekendkrant. Die viste ik van de trap.

Ik bladerde wat in de bijlage. Even terzijde: ik heb een makke, ik ben namelijk gek op woorden. De fabrieksstand van mijn ogen staat op lezen. Als ik woorden zie, dan lees ik ze. Verkeersborden, teksten op auto’s, alle stickers op de lantaarnpaal bij het stoplicht, reclameborden, you name it. Alles.

Angstverhalen

Terug naar de keukenhysterie.

De krant was niet het probleem, want die brengt zelden iets opwekkends, dat is bekend. Ik las dus angstverhalen en veel aannames omtrent alle toestanden rondom Corona. Toen de man al lang en breed terug was van de boodschappenjacht, had ik de krant eindelijk uit. Ik was laaiend over de gezaaide angstporno.

Ik brieste de keuken in en smeet de vers binnengebrachte waterkers in de gootsteen. Driftig plukte ik de blaadjes van de stelen. Halverwege de bos kalmeerde ik wat. Het koude water op mijn handen, de geur van pruttelende prei-ringetjes in de pan en de brokken klei op de aardappels brachten me troost. (3 Ultieme troost: Bak een preitje aan, gooi er een bos grof gehakte waterkers bij -afgeplukte blaadjes apart houden- en doe er een aardappel in blokjes bij.
Water en zout toevoegen en koken maar, tot de aardappel gaar is. Staafmixeren en die bewaarde waterkersblaadjes erdoor. In je mooiste soepkommetje serveren. Je weet niet wat je proeft. (
).

Tegen de tijd dat ik de staafmixer door de soep trok, was ik terug bij mezelf. Pff … rust.

Breinzaken

Als die krant niet het probleem was, wat was het dan wel?

Ons brein is een geweldig instrument voor zaken als: Hoe schil ik die aardappel zo snel mogelijk, zonder dat het me een stuk duim kost? Hoeveel water moet erbij, ten opzichte van de waterkers? En; Gas laag! De prei staat op aanbranden!

Allemaal essentialia voor het brein.

Door het koken wordt het koppie beziggehouden met praktische zaken en kan het lichaam tot rust komen: het bonzende hart, de gespannen spieren, de piekende cortisolwaarden, de overstresste bijnieren, you get the picture.

Al die lichamelijke reacties, alleen maar door het lezen van de krant?

Verhalen

Is dat nou een reële gevolgtrekking?
Komt al die stress nou daadwerkelijk door het lezen van die krant?

Nee. Een krant is een stuk papier met inkt, ongeacht de inhoud. Het zijn mijn gedachten waar emoties feedback op geven. Dáár draai ik dol van.

Ik las bijvoorbeeld een stuk over het introduceren van een Corona-app en mijn gedachten sloegen op hol: Zie je wel, en dan gaat het cashgeld er ook nog uit en dan krijgen we verplichte vaccinaties en zijn we onze privacy en lichamelijke soevereiniteit kwijt. Dit lijkt gevaarlijk veel op China met een social credit systeem!

Deze gedachten maken me bang en dat veroorzaakt stress in mijn lijf. Stress hoort bij de emotiegroep Angst. Deze groep beschermt het lichaam door ons te waarschuwen voor gevaar.

Het gaat er niet om of er direct gevaar dreigt: Mijn gedachten reageren op wat ik lees, gedachten associëren daarop voort en daaruit volgen emoties die feedback geven op die gedachten.

Wat-als verhalen

Het lezen over zo’n Corona-app haalde allerlei herinneringen naar boven. Ik blijk een flink arsenaal aan dystopische boeken en films in mijn hoofd te hebben. En die roepen ook weer angst op, wat weer meer verhalen omhoog haalt.

Veel wat als… en toen en straks. Maar wat-als en toen-en-straks zijn niet nu, en dus geen realiteit.

Desondanks reageerde mijn lichaam alsof er direct gevaar dreigde, terwijl de realiteit was dat er een stuk papier voor me lag met letters erop die woorden vormen. Meer is het niet, zo’n krant.

De heftigheid van die stress in mijn lichaam, schudde me wakker. Ik kon weer nadenken: Deze gedachtestroom is niet goed voor me, het brengt me uit evenwicht.

Troost

De rest van de dag verliep dan ook niet zoals ik gepland had.

Maar, elk nadeel heeft z’n voordeel: de koelkast ligt wel vol met troost nu. Het bereiden ervan bracht me tot rust en ik werd weer m’n vreugdevolle zelf.

Vreugde is de emotie die ons de weg wijst: Ja! Meer van dit!

Doordat de koelkast gevuld is heb ik de rest van het weekend tijd om andere dingen te doen. Ik kan een lekker boek pakken. Of zal ik de The Hungergames gaan kijken?

Nee geintje, ik kijk alleen nog naar feelgood movies, precies om deze emoties te vermijden. Check maar ’s hoe je lichaam zich voelt als je naar zo’n persconferentie kijkt: Hoe gaat het met je hartslag? Ervaar je ergens spanning? Just saying 😉

Kalmte

Hoe vaker we terugkomen in ons rustige zelf, hoe eerder je het opmerkt als je jezelf even kwijt bent, of eruit vliegt. Zo wordt het steeds kalmer in je.

Heb jij last van een onrustig lijf of sterke emoties? Kijk dan eens naar je gedachten. Misschien vindt je wel een verband tussen beide.

Wil je dat ik met je meekijk?
Maak dan een afspraak in de agenda via de groene knop.

Weet je welkom

Verder lezen?


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips over hoe je je emoties gebruikt, zodat je het leven kunt creëren waarvoor je hier bent!De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.