Voor innerlijke rust én levenslust
Hoe ontstaan emoties?

De EmotieGids Corona-rapporten #5 | 
Klik hier voor Corona-rapport #1
Corona-rapport #2
Corona-rapport #3
Corona-rapport #4

Hoe ontstaan emoties? En wat hebben gedachten daarmee te maken?

Emoties zijn boodschappen van je ziel. Krijg je een verkrampende emotie, dan is dat een boodschap dat je van je padje afdwaalt. Het is een reactie op je gedachte.

Emoties en gedachten zijn dus met elkaar verbonden. In EmotieCoaching gebruiken we het prisma van creatie om dit uit te leggen.

Wat is een gedachte?

Gedachten spelen zich af in ons hoofd. Ze gaan meestal over wat geweest is, en over wat nog komen gaat. Zowel dat wat was als dat wat nog komt, zijn subjectieve of hypothetische gebeurtenissen.

Zeg je nou dat mijn gedachten geen realiteit zijn?
Ehm ja … Toen en straks is niet hier en nu. Dus geen realiteit.

Ken je dat, als twee mensen iets vertellen over dezelfde ervaring, dat je dan twee verschillende verhalen krijgt? Welk van de twee is dan realiteit? Geen van beiden. Realiteit is dat je nu voor een beeldscherm zit, met je billen op de stoel.

Oorsprong

Even terug naar die gedachten: Waar komen ze vandaan? Produceren we ze zelf?

Jij bepaalt waar je je aandacht op richt, maar waar ontspruit zo’n gedachte?

De wetenschap heeft hier geen eenduidig antwoord op (1 Neuroloog Patrick Santens van de Universiteit Gent beschrijft hier in het kort de verschillende stromingen. ).

Overtuigingen

Zolang niemand precies weet hoe het zit, ga ik ervan uit dat gedachten volkomen willekeurig op ploppen. Ze komen uit de oersoep of, zo je wilt, uit het veld, afhankelijk van welke stroming je aanhangt.

Dagelijks komen er zo’n 60.000 gedachten voorbij. Je hengelt wat in die soep. Komt er eentje langs die je bevalt, dan vis je die eruit en neem je die aan als waarheid. Die gedachte noemen we een overtuiging.

Waarde van overtuigingen

Voorbeeldje? Oké.
Misschien komt er een gedachte voorbij terwijl je dit leest. Bijvoorbeeld: Zei ze nou ‘het veld’?! Straks begint ze nog over liefde en dat soort shit.

Of, misschien dacht je iets algemener: Binnen blijven met Corona is een goeie maatregel. Of nog algemener: Thee is lekker.

Allemaal overtuigingen.

Elke gedachte komt in aanmerking om een overtuiging te worden. Jij kiest ze uit de oersoep en geeft er waarde aan. Op het moment dat je zo’n gedachte gelooft, noemen we het een overtuiging.

Toetsen

Maar zijn die overtuigingen de waarheid? Niet voor iedereen.

Laten we kijken naar het voorbeeld van de maatregel binnen-blijven: Feitelijk weten we niet of dat een goed idee is. De economische en sociale gevolgen hiervan kunnen dusdanig groot zijn dat er straks meer mensen aan armoede en eenzaamheid overlijden, dan aan Covid. (Update: klik op het cijfer 2Inmiddels weten we dat geen van de maatregelen effectief is, zoals blijkt uit de volgende twee onderzoeken:
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30172-5/fulltext en
https://www.nature.com/articles/s41467-020-19802-w)
)

Laten we ook het voorbeeld van thee-is-lekker even toetsen: Vind je echt alle soorten thee lekker? Ook een rokerige Lapsang Souchong? Of zwarte thee waar het zakje veel te lang in heeft gehangen? Thee met melk? Getsie, not my cuppa tea!

Stel je nu eens voor dat je verdwaald bent in de woestijn… uur na uur die verzengende zon, je huid is schuurpapier geworden en dorst… dorst… Je kunt het woord al niet eens meer uitspreken door je bloedende lippen en die lap leer in je mond.

Komt er op dat moment iemand langs met een thermosje Lapsang-thee met melk, dan zou ik daar mijn neus niet voor optrekken denk ik. Om maar even aan te geven hoe weinig er vaststaat in dit leven 😉

Emoties positief of negatief

Emoties worden vaak gelabeld als zijnde positief of negatief. Deze overtuiging, emoties zijn positief of negatief wordt door veel mensen gedeeld. Voorbeeldje? Blijdschap is goed, boosheid niet.

Maar blijdschap als in euforie, kan enorm vermoeiend zijn en leiden tot een burnout. En de kracht van boosheid kan je goed gebruiken om te vechten vóór iets. Bijvoorbeeld het behoud van bomen.

Voor elke overtuiging is wel een overtuiging te vinden die het tegendeel bewijst.

Drie levels

We leven op drie lagen: spiritueel, mentaal en emotioneel.

Het verband tussen deze drie kun je als volgt uitleggen: Ziel of spirit, geeft feedback op het denken via emoties.

Emoties zijn feedback van de ziel
op ons denken

Dat wist u natuurlijk allang. Het is alleen zo verrekte lastig om het te onthouden in het dagelijkse leven.

Zeker als we in de buitenwereld nergens meer grip op lijken te hebben, spelen emoties vaker op.

Ons mentale deel, het ego- heeft een gevoel van controle nodig, terwijl we geen enkele controle hebben over niets. Zie natuurwet nummer zoveel: Alles is altijd in verandering.

Dus stuiteren onze gedachten alle kanten op. En dan komen emoties als feedback op die gedachten, om ons te waarschuwen: Pas op, je denkt iets wat niet goed voor je is.

Mentale paniek

Zoals bijvoorbeeld vandaag. Ik heb een volle dag vrij om dit stukje te schrijven, maar ik maak soep. En bananencake. En omdat ik toch bezig ben, maak ik ook maar even een kooltje in.

En dan moet er nog gekookt worden voor het avondeten. De curry was zo klaar, er hoefde alleen nog wat gram masala overheen, maar die was op. Dat is zelfgemaakt het lekkerst, dus dat ook maar even gemaakt.

Nu zit ik met een koelkast met een berg eten. Veel te veel voor z’n tweeën. En een half artikel, terwijl het buiten allang donker is. En ver na bedtijd.

Alles om maar een beetje een gevoel van controle te hebben. Vanwaar nu deze keukenhysterie? Wat ging hieraan vooraf?

Ik las de krant.

Woorden

We hebben geen krant. Teveel gesjouw naar de papierbak en gut, zo zonde van al dat papier. Dus de man in huis neemt soms een maandje zo’n gratis weekendkrant. Die viste ik van de trap. Ik bladerde wat in de bijlage.

Mijn makke is dat ik gek ben op woorden. De fabrieksstand van mijn ogen staat op lezen. Dus als ik woorden zie, dan lees ik ze. Ik lees verkeersborden, alle teksten op auto’s, alle stickers op de lantaarnpaal bij het stoplicht, reclameborden, name it. Alles.

Angstverhalen

Maar dit is een probleem. Die krant van de trap. Want de krant brengt zelden iets opwekkends.

Ik las angstverhalen en veel aannames omtrent alles wat er rondom Corona speelt. Ik maakte me kwaad. Man was al lang en breed terug van de jacht, toen ik de krant eindelijk uit had. Ik was laaiend over de gezaaide angstporno.

Ik brieste de keuken in en smeet de vers binnengebrachte waterkers in de wasbak. Driftig plukte ik de blaadjes van de stelen.

Halverwege de bos kalmeerde ik wat. Het koude water op mijn handen, de geur van prei in het pannetje en de brokken klei op de aardappels brachten me troost. (3 Ultiem troostend: Bak een preitje aan, gooi er een bos grof gehakte waterkers bij -hou de afgeplukte losse blaadjes apart- plus een aardappel in stukjes.
Water erbij, zout en koken maar, tot de aardappel gaar is. Staafmixeren en dan die bewaarde waterkersblaadjes erdoor. In je mooiste soepkommetje serveren. Je weet niet wat je proeft. (
).

Tegen de tijd dat ik de staafmixer door de soep trok, was ik terug bij mezelf.

Pff … rust.

Breinzaken

Het brein is geweldig voor zaken als: Hoe schil ik die aardappel zo snel mogelijk, zonder dat het me een stuk duim kost? En, Hoeveel water moet erbij ten opzichte van de waterkers? En, Oppassen-nou want de prei staat op aanbranden!

Allemaal essentialia voor de mind.

Op die manier wordt het brein beziggehouden en komt het lichaam tot rust. Het bonzende hart, de gespannen spieren, de piekende cortisolwaarden, de overstresste bijnieren, enzovoort…

You get the picture: Een enorme stroom ellendige lichamelijke reacties, alleen door het-lezen-van-een-effing-krant.

Verhalen

Maar is dat reëel? Komt dat eigenlijk wel door die krant?

Nee. Die krant is een stuk papier met drukinkt erop.

Het zijn mijn gedachten, waar mijn emoties op reageren. Dáár draai ik dol van.

Ik las bijvoorbeeld over het introduceren van een Corona-app en mijn gedachten sloegen op hol: Zie je wel, straks gaat het cashgeld eruit en dan krijgen we verplichte vaccinaties en zijn we onze privacy en lichamelijke soevereiniteit kwijt. Het wordt hier een tweede China met een social credit systeem!

Mijn lichaam reageerde op deze gedachten met stress. Stress hoort in EmotieCoaching bij de emotiegroep Angst. Deze groep beschermt ons vege lijf door te waarschuwen voor gevaar.

Het gaat er overigens niet om of er direct gevaar dreigt, of niet: Gedachten reageren op wat ik lees, gedachten borduren daarop voort en vervolgens komen er emoties op die feedback geven op die gedachten.

Toen en straks

Het lezen over zo’n Corona-app haalt allerlei herinneringen naar boven. Ik blijk een arsenaal aan dystopische boeken en films in mijn hoofd te hebben. En die gedachten roepen angst op, wat nog meer verhalen ophaalt over wat als… en toen en straks.

Maar die verhalen zijn niet reëel.

Desondanks reageerde mijn lichaam alsof er direct gevaar dreigde terwijl de realiteit is dat er een stuk papier op de tafel voor me ligt, met in drukinkt gekke tekentjes erop die woorden vormen. That’s it.

De heftigheid van mijn lichamelijke reacties schudt me wakker. Ik kan weer nadenken: Deze gedachtenstroom is niet goed voor me, het brengt me uit evenwicht. Zo raak ik van mijn padje af.

Troost

De rest van de dag verliep niet zoals ik gepland had, maar elk nadeel heeft z’n voordeel: De koelkast ligt vol met troost-maaltjes.

Het bereiden gaf me rust. Ik kwam weer tot m’n vreugdevolle zelf. Vreugde is de emotie die ons de weg wijst: Ja! Meer van dit, dit is goed voor je.

Door die volle koelkast heb ik nu de rest van het weekend tijd voor andere dingen, zoals een lekker boek. Of zal ik de The Hungergames gaan kijken? 😉

Kalmte

Hoe vaker we terugveren in ons rustige zelf, hoe eerder je het opmerkt als je jezelf kwijt bent. Zo wordt het steeds kalmer in je.

Heb jij last van onrustige emoties? Kijk dan eens naar wat je vlak daarvoor gedacht hebt. Misschien vind je wel een verband tussen beide.

Wil je dat ik met je met je meekijk?
Maak dan een afspraak in de agenda via de groene knop.

Weet je welkom

Verder lezen?

EmotieCoaching is gebaseerd op non-dualisme. Ik werk met de natuurwetten als uitgangspunt.

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? 
Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. 
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

Leave A Comment