Voor innerlijke rust én levenslust
Emoties als leidraad van je ziel

Bij de lesdag Angst van de EmotieCoach-opleiding mag ik meedraaien als assistent. Er zitten 120 mannen en vrouwen in de zaal. In deze opleiding leer je om je emoties als leidraad van je ziel te gebruiken.

Ademloos kijk ik toe hoe Vera Helleman een aantal mensen op het podium coacht. Problemen worden letterlijk in luttele minuten getransformeerd.

Emoties mogen stromen

Emoties worden tegenwoordig niet altijd meer onderdrukt. Spiritualiteit is niet meer voorbehouden aan geitenwollensokken. En vegan is het nieuwe muesli.

Talking of which, muesli bestond 40 jaar geleden nog niet in Nederland. Als kind zat ik aan de keukentafel bij mijn vriendinnetje en haar Zwitserse moeder en kreeg voor het eerst muesli te eten.

Muesli was onbekend in Nederland. Het woord alleen al. We mochten geen muslie zeggen. We oefenden eindeloos op het juiste meueuwèslie. Dat lukte me niet, maar die muesli was lekker.

Bij angst geen leiding

Ik dwaal af. Terug naar de emotie Angst, een van mijn favoriete emotiegroepen om mee te werken (1).

De functie van angst is duidelijk: het is een waarschuwer. Op zich een positieve boodschap, die maakt dat je klaar bent om te vechten, vluchten of bevriezen: standje overleven.

Maar het probleem is dat je razendsnel naar beneden zakt op de ladder van Angst. Dan heb je geen leiding meer over jezelf. Afhankelijk van de intensiteit word je door de angst overgenomen.

Hoe gebruiken we onze emoties als signaal

Sommige mensen denken dat emoties beheerst moeten worden, of gereguleerd. Maar in een EmotieCoach-sessie laten we ons juist leiden door emoties.

Daarmee bedoel ik niet dat je je moet laten overnemen door de emotie. Er is een essentieel verschil tussen je over laten nemen of een emotie gebruiken als signaal dat je van je pad afwijkt.

Emoties zijn de verbinding tussen ons lichaam, emoties en ziel.

Ons lichaam ervaart gevoelens en emoties. Het is het vervoermiddel voor deze sensaties. Voor meer info klik op het 1-tje (1 Het verschil tussen gevoelens en emoties?
Gevoelens zijn lichamelijke sensaties, bijvoorbeeld kippenvel of jeuk. Hierbij spelen geen emoties mee.
Emoties kun je ook via het lichaam voelen. Deze hebben echter altijd lading.)

Op de emotionele laag ervaar je emoties. Deze zijn ook voelbaar via het lichaam. Emoties zijn feedback van je ziel op je gedachten. Ze hebben altijd lading.

Het spirituele stuk of de ziel is de laag die via je emoties met je communiceert: Pas op, je wijkt van je pad af. Bijsturen!

Kijken vanuit zielslaag

Bij EmotieCoaching willen we vanuit die ziellaag leven, vanuit dat stuk waar je in verbinding bent met jezelf.

Dit noemen we de observator of de paraplu-visie.

Vanuit die plek observeer je wat er lichamelijk door je heen stroomt.

Het werkt ook andersom: als je je aandacht richt op wat er door je heen stroomt, stap je in de observatorrol.

Observeren

Als je ergens naar kijkt dan is er afstand tussen jou als kijker, en het object dat je waarneemt. Een oog kan zichzelf niet zien.

Precies dát is het cruciale verschil tussen overgenomen worden door je emoties of leiding nemen over je emoties.

Word je overgenomen door je emotie, dan word je de emotie: Ik ben angstig. Angstscenario’s ploppen op en je zakt steeds verder weg, van kwaad tot erger.
Je hebt geen leiding meer over je emoties.

Sta je in de positie van observator, dan kijk je vanuit je ziellaag naar je angst: Ik merk dat ik kramp heb in mijn schouders en dat ik oppervlakkig ademhaal.

Je observeert wat er aan lichamelijke signalen door je heen stroomt. Er is afstand tussen jou en je emotie.

Emoties als wekker

Waar we nu naar toe willen, is dat je je emoties leert gebruiken als wake-up call.

Verkrampende emoties schudden ons wakker. Ze roepen in feite: Hé, bewustzijn, je verdwaalt in verhalen van toen en straks!

Zo helpen onze emoties ons om in de rol van observator te stappen. Ze halen je terug naar dit moment zodat je de leiding over jezelf terug kunt pakken.

Krampende emoties

Klinkt goed, hè.
In theorie.

Maar de praktijk, weten we allemaal, is niet zo makkelijk.
Soms mis je emoties die wel wat krampen, maar niet zo duidelijk. Of je onderdrukt de emotie, omdat ie niet lekker voelt. En dat gaat zo snel, dat je niet eens voelt dat je iets onderdrukt.

Gelukkig zijn de goden ons genadig. Als het niet lukt om wakker te worden en je komt niet in die positie van observator, dan krampt de emotie gewoon wat harder.
En harder.
En nog harder.

Net zolang tot je er niet meer omheen kunt en bereid bent om ernaar te kijken.

Ga je de emotie dan nog steeds uit de weg, of onderdruk je ‘m met succes, dan implodeer je als het ware. Hoog tijd om bij te sturen, want een depressie, burnout of mogelijk andere ziekte, ligt dan op de loer.

Al kan ook dat juist het moment zijn om een ommekeer te maken. Het juiste moment om te gaan luisteren naar je emoties, is als jij eraan toe bent.

Emoties als leidraad van je ziel

We zijn erop gebouwd om emoties te kunnen voelen, en ze te gebruiken als leidraad van je ziel.

Waarom is dat dan toch zo moeilijk?

Opvoeding en onze ervaringen op weg naar volwassenheid zorgen voor adequate beschermingsmechanismen. Dat maakt het soms lastig om alle emoties te kunnen voelen.

Het is dan belangrijk om te weten dat een emotie hooguit 90 seconden duurt. Maximaal anderhalve minuut wil een emotie je aandacht hebben en zijn boodschap aan je duidelijk maken.

Dat is haalbaar voor de meeste mensen. Die informatie kan net het zetje zijn om te durven voelen.

Angst

Er is echter één uitzondering: de emotie angst. Deze emotie gaan we niet uitgebreid bestuderen. We pakken de waarschuwing en dan parkeren we ‘m: Op de achterbank jij, angst! Ik weet dat je niet uitstapt, maar IK zit aan het stuur.

Vera Helleman legt uit hoe om te gaan met angst

Dit is waarom ik zo graag zie dat EmotieCoaching de wereld rondgaat. Net als muesli.

Ik zie keer op keer dat mensen op een diep niveau transformeren en mooie resultaten bereiken. Zonder ellenlange gesprekken te voeren, en zonder gewroet in het verleden.

Dat komt doordat onze emoties precies aangeven wat we nodig hebben en wat we aankunnen.

EmotieCoaching is gebaseerd op de natuurwetten. Ze werken in ons voordeel en voelen logisch aan, als je het systeem eenmaal begrijpt.

Emoties hebben we. Het is aan ons of we ermee gaan werken.

Ik hoor je graag. Dat kan hieronder, zodat anderen met ons mee kunnen praten. Of je kunt een afspraak maken via de groene knop.

Filmpje gezien en benieuwd naar De Emotie Encyclopedie? Je kunt dit boek bestellen via mail: ‘Ja ik wil graag de Emotie Encyclopedie’.

Je kunt het ook via bol bestellen. Doe je dat via deze link dan ontvang ik een klein percentage. De prijs blijft voor jou gelijk.

Weet je welkom

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? 
Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. 
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.