Emoties leiden altijd naar je Zelf
Emoties als leidraad van je ziel

Ik assisteer bij de lesdag Angst van de EmotieCoach-opleiding. Er zitten 120 mannen en vrouwen in de zaal. In deze opleiding leer je om emoties als leidraad van je ziel te gebruiken.

Ademloos kijk ik toe hoe Vera een aantal mensen door hun proces loodst. Problemen worden in letterlijk luttele minuten getransformeerd.

Vertrouwd

Wat me opvalt is dat de studenten prachtige vragen stellen. Degene die hun probleem inbrengen zijn bloedeerlijk en open. Ondanks dat we met ruim 120 man/vrouw in de zaal zitten, voelt het daardoor als een vertrouwde groep. De vragenstellers voelen zich kennelijk veilig genoeg om hun verhaal te delen, alsof ze elkaar al lang kennen.

Emoties mogen stromen

Emoties zijn niet langer iets om te onderdrukken of om bang voor te zijn. Spiritualiteit is niet meer voorbehouden aan geitenwollensokken. En vegan is het nieuwe muesli.

Nog geen 40 jaar geleden zat ik als kind aan de keukentafel bij mijn vriendinnetje, haar zusje en haar Zwitserse moeder. Daar kreeg ik voor het eerst muesli te eten. Dat was bijzonder want muesli was onbekend in Nederland, het woord alleen al. Je zegt dus niet muuslie maar muuwèslie. Dat lukte me ondanks talloze herhalingen niet. Maar jeetje wat was die muesli lekker!

Bij angst geen leiding

Ik dwaal af. Terug naar Angst, een van mijn favoriete emotiegroepen om mee te werken. Waar Angst heerst, heb je geen leiding meer over jezelf. Afhankelijk van de intensiteit word je overgenomen door deze emotie.

Sommige mensen hebben een verkeerd beeld van EmotieCoaching, waarin we zeggen dat emoties leidend zijn. Daarmee bedoelen we niet dat je je moet laten overnemen door de emotie. Er is een essentieel verschil tussen je laten overnemen door de emotie of deze gebruiken als signaal. Laat ik een poging wagen dit uit te leggen.

Kijken vanuit verschillende lagen

Wij leven op 3 lagen: we hebben een lichaam, emoties en een ziel. Het fysieke lichaam is gevoelig voor gevoelens (what’s in a name) en emoties. Je zou kunnen zeggen dat het lichaam een middel is om dit te kunnen voelen. (Voor het verschil klik op het 1-tje 1 Gevoelens zijn lichamelijke sensaties zoals bijvoorbeeld kippenvel of jeuk, zonder dat je emoties meespelen. Emoties kun je ook via het lichaam voelen, deze hebben echter altijd een emotionele lading. )

Feedback

Emoties zijn ook voelbaar via je lichaam. Ze geven feedback op je gedachten en hebben altijd lading. Het spirituele stuk of de ziel is de laag die via je emoties met je communiceert. Als je je getriggerd voelt, dan krijg je in feite een boodschap van je ziel. Bijvoorbeeld: Bijsturen! Je wijkt van je pad af! En zo zijn er nog vele andere aanwijzingen.

Kijken vanuit zielslaag

Wat we bij het EmotieCoachen doen, is kijken vanuit die zielslaag. Daar waar je verbonden bent met jezelf. Vanuit die plek kun je kijken naar wat er lichamelijk door je heen stroomt. Het werkt ook andersom: richt je je aandacht op dat wat er door je heen stroomt, dan kom je in verbinding met je ziel.

Observeren

Als je ergens naar kijkt, dan moet er enige afstand zijn tussen jij als kijker, en dat wat je waarneemt. Precies dát is cruciaal voor het verschil tussen leiding nemen over je emoties en overgenomen worden door je emoties.

Ben je in die positie van observator, dan kun je naar de emotie kijken vanuit je zielslaag. Word je echter overgenomen door je emotie, dan ben je de emotie en heb je geen leiding.

Emoties als wekker

Waar we nu naar toe willen als EmotieCoach, is dat je je emoties leert gebruiken als wake-up call om in de rol van observator te komen. Zo kun je je emoties observeren en kun je leiding nemen.

Dit lukt niet altijd. Soms mis je de ‘zachte’ emoties, bijvoorbeeld omdat die emotie niet geaccepteerd werd vroeger thuis. Of je onderdrukt de emotie omdat ie niet lekker voelt.

Emoties roepen steeds harder

Maar de goden zijn ons zeer genadig: lukt het niet om ‘wakker’ te worden, dan krampt de emotie gewoon wat harder. En harder. En nog harder. Net zolang tot je er niet meer omheen kunt en bereid bent ernaar te kijken.

Imploderen

Ga je de emotie dan nog steeds uit de weg, dan implodeer je als het ware. Hoog tijd om bij te sturen, want dan ligt een depressie, burnout of mogelijk ziekte op de loer. Al kan ook dat het juiste moment zijn om een ommekeer te maken. Het is tijd, als jij eraan toe bent.

Angst op de achterbank

Het moment is daar, als je er klaar voor bent om te gaan luisteren naar je emoties. Weet dat wij gebouwd zijn om emoties te kunnen voelen en ze te kunnen gebruiken. Als leidraad vanuit je ziel.

Belangrijk daarbij is dat een emotie hooguit 90 seconden duurt, als je hem durft te laten stromen. Met een uitzondering: angst. Deze emotie parkeren we: Ga jij maar op de achterbank zitten. Ik weet dat je niet uitstapt, maar IK zit aan het stuur.

Dit is waarom ik zo graag zou zien dat EmotieCoaching de wereld rond gaat. Net als muesli. De methode is praktisch en werkt supersnel.

Ik zie keer op keer dat mensen op een diep niveau transformeren en mooie resultaten bereiken. Zonder lange ‘ingewikkelde’ gesprekken te hoeven voeren. Juíst niet. Zonder gewroet in het verleden, gelukkig niet.

Wie wil dat nou niet?

Nieuwsgierig?

Ik ben heel benieuwd naar je emoties, als je dit leest. Resoneert het? Vind je er iets van? Ben je het ermee eens of juist helemaal niet?

Ik hoor ontzettend graag van je hoe dit in theorie op je overkomt. En óf het overkomt, want anders moet ik bijsturen 🙂

Heb je het filmpje bekeken en ben je benieuwd naar het boek waar Vera aan refereert? Je kunt dit bestellen door me te mailen: ‘Ja ik wil graag de Emotie Encyclopedie’. Dan stuur ik het je toe. Je kunt het ook via bol bestellen. Doe je dat via deze link dan ontvang ik een percentage. De prijs blijft voor jou gelijk.

Ik hoor je dus graag. Dat kan hieronder, zodat anderen met ons mee kunnen praten. Via mail kan natuurlijk ook. Net wat goed voelt.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.