Voor innerlijke rust en levenslust!
Emoties als leidraad van je ziel

Bij de lesdag Angst van de EmotieCoach-opleiding mocht ik meedraaien als assistent. Er zaten 120 mannen en vrouwen in de zaal. In deze opleiding leer je om je emoties als leidraad van je ziel te gebruiken.

Ademloos keek ik toe hoe Vera Helleman een aantal mensen op het podium coachte. Problemen werden letterlijk in luttele minuten getransformeerd.

Emoties mogen stromen

Emoties zijn hot. Spiritualiteit is niet meer voorbehouden aan geitenwollensokken, en vegan is het nieuwe muesli.

Talking of which, muesli bestond 40 jaar geleden nog niet in Nederland. Als kind zat ik aan de keukentafel bij mijn vriendinnetje en haar Zwitserse moeder, en daar kreeg ik voor het eerst muesli te eten.

Muesli was onbekend in Nederland. Het woord alleen al. We mochten geen muuslie zeggen. We oefenden eindeloos op het Zwitserse meueuwèslie. De juiste uitspraak lukte nooit, maar die muesli was verrot lekker.

Bij angst geen leiding

Terug naar Angst, een van mijn favoriete emotiegroepen om mee te werken (1).

De functie van de emotiegroep Angst is iedereen wel duidelijk: het is een waarschuwer. Dat is op zich een positieve boodschap, die maakt dat je klaarstaat om te vechten, vluchten of bevriezen: standje overleven, zeg maar.

Maar het probleem is, dat je razendsnel naar beneden zakt op die ladder van Angst. Dan heb je geen leiding meer over jezelf. Afhankelijk van de intensiteit word je al snel door de angst overgenomen.

Hoe gebruiken we onze emoties als signaal

Sommige mensen denken dat emoties beheerst moeten worden, of gereguleerd. Maar in een EmotieCoach-sessie laten we ons juist leiden door emoties.

Daarmee bedoel ik niet dat je je moet laten overnemen door de emotie. Er is een essentieel verschil tussen je over laten nemen, of een emotie gebruiken als signaal dat je van je pad afwijkt.

Emoties zijn de verbinding tussen ons lichaam, emoties en ziel.

Ons lichaam ervaart gevoelens en emoties. Het is het vervoermiddel voor deze sensaties. (1 Het verschil tussen gevoelens en emoties?
Gevoelens zijn lichamelijke sensaties, bijvoorbeeld kippenvel of jeuk. Hierbij spelen emoties geen rol. Emoties kun je ook via het lichaam voelen. Deze hebben echter altijd een emotionele lading.)

Op de emotionele laag ervaar je de emoties. Deze zijn voelbaar via het lichaam. Emoties zijn feedback van je ziel op wat er tussen je oren gebeurt; op je gedachten. Emoties hebben altijd lading.

De ziel communiceert met ons via die emoties: Pas op, je wijkt van je pad af. Bijsturen!

Kijken vanuit zielslaag

Bij EmotieCoaching willen we vanuit die ziellaag leven. Je kijkt dan vanuit de observator of de paraplu-visie.

Vanuit daar observeren we wat we lichamelijk ervaren.

Het werkt ook andersom: als je je aandacht richt op wat er door je heen stroomt, stap je in de observatorrol.

Observeren

Het cruciale verschil tussen overgenomen worden door je emoties, of leiding nemen is dat als je wordt overgenomen door je emoties, dan ben je de emotie: Ik ben angstig. Angstscenario’s ploppen op, je associeert erop door en je zakt steeds verder weg, tot aan paniek aan toe. Je hebt geen leiding meer over je emoties.

Kijk je echter vanuit de positie van observator, dan kijk je vanuit je ziellaag naar je angst: Ik voel dat ik kramp heb in mijn schouders en dat ik oppervlakkig ademhaal.

Je observeert wat er aan lichamelijke signalen door je heen stroomt. Er is afstand tussen jou en je emotie.

Emoties als wekker

Waar we nu naar toe willen, is dat je je emoties leert gebruiken als wake-up call.

Verkrampende emoties schudden ons wakker in het moment. Ze roepen in feite: Hé, je verdwaalt in verhalen van toen en straks! Kom eens terug in het hier en nu met je aandacht!

Zo helpen emoties ons om niet overgenomen te worden en je bewust te zijn van het moment. Ze halen je terug naar de realiteit, zodat je de leiding over jezelf terug kunt pakken.

Krampende emoties

Klinkt goed, hè.
In theorie.

Maar de praktijk, dat weten we allemaal, is niet zo makkelijk.
Soms mis je emoties die wel wat krampen, maar niet zo duidelijk. Of je onderdrukt de emotie, omdat ie niet lekker voelt. En dat gaat zó snel, dat je niet eens voelt dat je iets onderdrukt.

Gelukkig zijn de goden ons genadig. Als het niet lukt om wakker te worden en je komt niet in de positie van observator, dan krampt de emotie gewoon wat harder.
En harder.
En nog harder.

Net zolang tot je er niet meer omheen kunt en bereid bent om te kijken.

Ga je de emotie dan nog steeds uit de weg, of onderdruk je ‘m met succes, dan implodeer je als het ware. Hoog tijd om bij te sturen, want een depressie, burnout of mogelijk andere ziekte, ligt dan op de loer.

Al kan dat ook het moment zijn om een ommekeer te maken. Het juiste moment om te gaan luisteren naar je emoties, is als jij eraan toe bent.

Emoties als leidraad van je ziel

We zijn erop gebouwd om emoties te kunnen voelen, en ze te gebruiken als leidraad van je ziel.

Waarom is dat dan toch soms zo moeilijk?

Opvoeding en onze ervaringen op weg naar volwassenheid zorgen voor adequate beschermingsmechanismen. Dat maakt het soms lastig om alle emoties te kunnen voelen.

Het is dan belangrijk om te weten dat een emotie hooguit 90 seconden duurt. Maximaal anderhalve minuut wil een emotie je aandacht hebben en zijn boodschap aan je duidelijk maken. En meestal gaat het veel sneller dan die 90 seconden!

Dat is haalbaar toch? Deze informatie kan net het zetje geven om te gaan durven voelen.

Angst

Er is één uitzondering: de emotie angst. Deze emotie gaan we niet uitgebreid bestuderen. We pakken de waarschuwing, en dan parkeren we ‘m: Op de achterbank jij, angst! Ik weet dat je niet uit zal stappen, maar IK zit aan het stuur.

Vera Helleman legt uit hoe om te gaan met angst

Dit is waarom ik zo graag zie dat emotiecoaching de wereld rondgaat. Net als muesli de wereld heeft veroverd 😉

Ik zie keer op keer dat mensen op een diep niveau transformeren en mooie resultaten bereiken. Zonder ellenlange gesprekken te hoeven voeren, en zonder gewroet in oude pijn uit het verleden.

Emoties geven precies aan wat we nodig hebben, en wat we op dit moment aankunnen. Je krijgt altijd precies wat je nodig hebt.

Emotiecoaching is gebaseerd op de natuurwetten. Daarom voelt het ook zo logisch, als je het systeem eenmaal begrijpt.

Emoties hebben we. Het is aan ons of we ermee gaan werken.

Weet je welkom


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.