Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe leer je voelen? (De 90-seconden-regel van Jill Bolte Taylor)

Ik voel niks… of ja, onrustig. Verder eigenlijk niets.

Lies vindt haar leven vlak en voorspelbaar. 

Kan je een recent voorbeeld geven van iets dat je wel voelde? vraag ik. Ze antwoordt: Ja, ik schrok me rot laatst, is dat een emotie?

Lies vertelt dat ze haar dochter ophaalde van paardrijles. Na de les liep ze de stallen in en onverwachts stak een paard zijn hoofd over de staldeur. Ze schrok zich een ongeluk en ze liep met knikkende knieën de stal uit.

Schrik

Ze voegt eraan toe: Ik kan wel bedenken dat voelen goed voor me is, maar wat heb ik daaraan als ik de rest van de dag niet meer op m’n benen kan staan van vermoeidheid?

Bij schrik gebeurt er iets onverwachts in je omgeving.

Deze emotie waarschuwt je en maakt je lichaam klaar voor een gevecht of om te vluchten. Goed mechanisme, maar het heeft ook consequenties.

Energievreter

Toen Lies zich realiseerde dat het paard de stal niet uit kon, kon ze zich weer ontspannen. Dat ze de rest van de dag moe was, kwam omdat ze een voorschot had genomen op haar reserve-energievoorraad.

Goed dat Lies even ging zitten en haar lichaam tot rust liet komen. Dat ze niet opknapte en zich moe bleef voelen, geeft aan dat er meer aan de hand is.

Er is een grotere hoeveelheid energie vrijgemaakt dan ze systeem voorradig had.

Emoties regelen je energie

Zo’n vermoeidheid is een serieus signaal van je lichaam om je energiehuishouding onder de loep te nemen. Wat ook logisch is voor iemand die zegt liever niet te voelen.

Je emotionele systeem regelt namelijk ook je energiehuishouding.

Om precies te zijn, je emoties geven exact aan hoe het met je energievoorraad gesteld is. Mits we naar die boodschap luisteren.

Als je deze emoties stelselmatig negeert, en je doet veel dingen die er nou eenmaal bijhoren of nou eenmaal moeten, dan ga je over je innerlijke grenzen heen. Dat vreet niet alleen energie, het veroorzaakt ook allerlei problemen.

We hebben een flinke voorraad energie maar negeer je je innerlijke grenzen, dan leef je op je noodvoorraad en ligt een burn out op de loer.

Opluchtend stromen

Hoe kunnen we dit veranderen?

Ik kan het je vertellen maar het beklijft veel beter als je het ervaart, dus ik vraag Lies stil te staan bij wat ze op dit moment in haar lichaam voelt.

Ze schuift heen en weer op haar stoel. Niks…? antwoordt ze. Als ik haar erop wijs dat ze in haar stoel schuift, grinnikt ze ongemakkelijk.

Ze blijft zich concentreren op haar lichaam houden en observeert wat er intern gebeurd.

Uiteindelijk valt ze stil. Langzaam vullen haar ogen zich met tranen. Na tijdje zegt ze dat het voelt alsof er een golf omhoog komt en via haar ogen wegvloeit.

Eigenlijk ben ik wel opgelucht nu, zegt ze lachend. Ze is verrast hoe snel de emotie weer vertrok en constateert dat het verdrietige gevoel weg is.

De 90 seconden regel

Ik vertel Lies van de 90-seconden-regel van Jill Bolte Taylor: de meeste emoties duren max 90 seconden.

Dr Jill Bolte Taylor is hersenspecialist. Zij leert ons dat we emoties via onze rechterhersenhelft, de creatieve kant, ervaren.

Duurt een emotie langer dan komt dat door onze linkerhersenhelft, het analytische deel, dat zich ermee bemoeit. Dat is de hersenhelft die redeneert en uitleg wil hebben.

Verhaal

Wat gebeurt er als een emotie langer blijft hangen of, oh hemel, steeds terugkeert?

Dan rumineren we het verhaal bij die emotie. We herhalen het verhaal over waarom we zo verdrietig/boos/noem-maar-op zijn. Waarop de emotie steeds moet terugkeren om feedback te geven op dit verhaal.

Onze emoties zijn een feedback mechanisme op onze gedachtenstroom: Een emotie geeft feedback op je overtuigingen.

Emoties geven feedback op je verhaal

Een emotie volgt altijd in reactie op een gedachte. De emotie schudt je wakker en vertelt je of de gedachte van dat moment er vlak voor, klopt bij wie je bent.

Boodschappers van je ziel

En emoties doen meer.

Een paar voorbeelden

  • Zo brachten de tranen van Lies haar terug in balans.
  • Geven emoties je een seintje als het tijd is om in actie te komen, of juist om rust te nemen.
  • Ze verzamelen je energie weer als je die eerder hebt laten wegglippen.

Emoties geven ons hele specifieke boodschappen.

Sommigen zijn duidelijk, anderen zijn iets minder voor de hand liggend.

Als ik uitleg geef wat een emotie ons wil zeggen, dan hoor ik regelmatig Oja, dat is eigenlijk heel logisch.
Dat komt omdat ons emotionele systeem is gebaseerd op de natuurwetten.

Emoties volgen de natuurwetten en zijn daarom heel logisch

Hoe leer je voelen?

Om haar lichamelijke sensaties te leren herkennen, spreken we af dat Lies zich een paar keer per dag concentreert op haar lichaam. Daar hoeft ze verder niets mee, alleen maar observeren.

Zo traint ze haar brein om niet continu mee te gaan in haar gedachtestroom, zoals gebruikelijk is in onze maatschappij.

Laten stromen

En wat doe ik dan met de emoties die ik opmerk? vraagt Lies.

Ik antwoord dat ze hetzelfde kan doen, wat ze deed met die golf verdriet: Richt je aandacht op je lichaam en volg de sensaties.

Onthoudt daarbij dat een emotie max 90 seconden duurt. Laat ze stromen en concentreer je op hoe de emotie in je lichaam stroomt.

Zo haal je de bezem door je binnenwereld. Want alle emoties die mogen stromen, doven vanzelf uit.

Een maand later

Lies belt me na een maand. Haar stem klinkt levendig: Ik heb veel weerstand, maar gelukkig is deze oefening zo praktisch dat het me aardig lukt om vol te houden.
En echt, de meeste emoties duren maar 10 seconden, en weg zijn ze. Bizar dat ik dat nooit eerder heb geweten.

Nou de vlakheid is er wel vanaf nu, ik voel me een stuk levendiger. Super leerzaam, dank je.

Maar eigenlijk, vervolgt ze, bel ik over die energiehuishouding. Dat woord is blijven hangen. Nu ik meer voel, valt het me pas op vaak ik moe ben.

Nieuwe afspraak

Nu er weer wat kleur in haar leven is, heeft Lies de smaak te pakken.

We maken een nieuwe afspraak om haar energie beter te leren reguleren. Daarvoor gaan we aan de slag met de emoties van de emotiegroep Afkeer, want die regelen onze energiehuishouding.

Maar of dat ook is wat ze nodig heeft, is even afwachten.

In EmotieCoaching zijn emoties leidend. Degene die prioriteit nodig hebben, krijgen dus voorrang. Zo krijg je altijd precies wat je nodig hebt in een sessie.

Denk jij wel eens dat je niets voelt? Of vind je het moeilijk om bij je gevoel te komen?

Ik help je je emoties herkennen en vertaal hun boodschap. Tot je het zelf kunt.

Weet je welkom

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

2 Comments
Nic
Nic

Ja! Goeie tip! Wat ik niet helemaal snap is het volgende: je zegt helemaal de emotie te voelen (rechter hersenhelft) dat snap ik dan gaat de verkramping weg en voel ik alles weer ontspannen en stromen. Maar…ons is altijd geleerd om gevoelens te analyseren en erover te praten om te begrijpen waar het vandaan komt toch? Veel therapie vormen gebruiken ‘erover praten’ en herleiden naar waarom we doen wat we doen. Als ik je goed begrijp kan je dat dus gewoon overslaan? Klopt dat?

Henriette
Henriette

Ja dat is inderdaad een essentieel verschil met andere therapie- en coachvormen. Die werken vooral met het leren reguleren van emoties.
Bij emotiecoachen werken we altijd in het huidige moment. We hoeven het verleden niet op te rakelen (en daarmee de bijbehorende emoties op te roepen). Het verleden wordt keurig uitgespeeld in het nu en we kunnen het dus ook oplossen in het nu. We gebruiken het verhaal slechts om de emotie op te roepen. Daar kunnen we dan mee aan de slag.
Daarbij gaan we met EmotieCoachen een stap verder dan het reguleren van emoties. We geven inzicht in de werking en de functie van emoties. Begrijp je eenmaal wat de boodschap is, dan hoeven je emoties steeds minder hard te krampen omdat je ze eerder opmerkt en ernaar handelt. Praten over emoties is alleen functioneel om sommige overtuigingen te ontkrachten die je beperken.
Ik hoop dat het zo een beetje duidelijker is geworden.
Dank voor je goeie vraag!

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.