Voor innerlijke rust en levenslust!
Elke keuze is goed

Het kwartje viel een tijdje terug: het gaat er niet om wát je kiest, het gaat er om dát je kiest. Elke keuze is goed.

Het kwam zo:

Op het toilet ligt steevast een stapeltje boeken, de man in huis leest graag. Ik pak er een van de stapel en mijn oog valt op een citaat van Honoré de Balzac.

‘Een mens is pas echt een mens te noemen als hij een of andere hartstocht bezit.

Een mens zonder hartstocht, een volkomen onberispelijk persoon is een wanstaltig wezen, een embryonale engel aan wie geen vleugels zijn gegroeid.’

Confronterend

Oeh, mooi. En confronterend.
De woorden embryonaal en geen vleugels kicken erin. Wanstaltig trouwens ook.

Ik heb er namelijk lang over gedaan eer ik mijn hartstocht vond in emotiecoaching. Ik was altijd op zoek naar waar andermans hart sneller van klopte, in plaats van mijn eigen.

Ik vond het fantastisch als een kletspraatje uitmondde in een Heusch Gesprek waarin je elkaar mateloos inspireert en nieuwe gedachtepaadjes ontwikkelt.

Zo’n gesprek waarin je jezelf dingen hoort zeggen, waarvan je niet dacht dat je het in je had. Je voelt en ziet ogen schitteren. Je zit op het puntje van je stoel. Elk woord klopt. Er vallen kwartjes bij de vleet.

Je bouwt samen aan een boom van een waarheid. Alles stroomt.

Ingrediënten

Ik was altijd op zoek naar zulke gesprekken.

Het gebeurde meestal onverwachts. In het vliegtuig. Bij de bushalte. Bij het uitlaten van de hond.

De ingrediënten? Tijd, en een mateloze interesse in mensen.

Soms kent iemand zijn passie niet. Dan was het even zoeken. Iedereen heeft een vuurtje in zich. Het was voor mij de kunst om dat tevoorschijn te toveren.

Na jarenlange ervaring wist ik dat het een kwestie was van de juiste vragen stellen. Negen van de tien keer lukte dat.

Heel soms had ik mazzel en kreeg ik het in mijn schoot geworpen: zonder een enkele vraag kwam het op gang. Een grapje, een blik en het naadloze pareren begon. De golflengte klopte. Dit was een kwestie van oogsten. Woorden vielen als rijpe peren uit de boom. Parels.

Dat is niet af te dwingen, maar een kwestie van resonantie.

Boom opzetten

Naarmate ik ouder werd, merkte ik dat ik er moe van werd als het niet zo soepel ging.

Het gesprek was dan geen gezamenlijk project, maar leek eerder op touwtrekken. Het kwam er wel, maar poeh hé… Alsof ik door de modder ploegde met een rugzak vol stenen.

Dat deed mijn enthousiasme geen goed. Steeds vaker moest ik mezelf opladen voor ik de arena, de buitenwereld, betrad. Ik sloot mezelf af in de publieke ruimte.

Dit bleek een effectieve manier om mijn energie te behouden. Maar de spontane mooie gesprekken verdwenen daarmee ook. De buitenwereld reflecteerde wat er in mij speelde. Zo binnen, zo buiten: Ik zocht contact buiten mijzelf en handelde vanuit dat tekort. De buitenwereld spiegelde mijn gebrek.

Hartstocht

Ik realiseer me nu dat ik die gesprekken nodig had om mijn passie te kunnen voelen. Dan wist ik weer waar ik voor leefde. Dat onbenoembare, waar ik nu wel woorden voor heb: hartstocht, passie, levenskracht, inspiratie.

Mijn manier om dat te voelen, was een inspirerend gesprek. Maar olala...

Ondertussen heb ik de rijkdom van muziek leren kennen, van kunst, een goed boek. Ik geniet van de kracht van verhalen en ambachten. Zien hoe een goed gerecht tot stand komt, een bevlogen leraar horen spreken, een edelsmid aan het werk. Voeding voor de ziel.

Angst om te kiezen

Maar wat heeft dat nou met dat citaat van Balzac te maken?

Ik realiseerde me dat mijn vleugels de embryonale fase ontgroeit zijn, door keuzes te gaan maken.

Wat je niet verandert, kies je
‘Alles wat je niet verandert wordt je keuze.
Lees dat nog eens’
.

Niet-kiezen komt voort uit de angst om verkeerde keuzes te maken. Ik was bang dat als ik de ene deur koos, dat de andere dicht zou gaan.

Maar zo werkt het niet. Niet kiezen, is kiezen voor dat wat is.

Als we durven te kiezen, wordt de buitenwereld een heldere spiegel voor je. Je reflecties worden duidelijker.

Kiezen is kleur bekennen. Je ontgroeit de embryonale fase en je ontwikkelt vleugels.

Kiezen voor nu

Een verkeerde keuze maken bestaat niet.

We hebben alleen het huidige moment. Dat is het enige waar je een keuze voor hoeft te maken. Alleen voor dit moment.

Je kiest geen baan voor de rest van je leven, je kiest voor wat je nu vreugde brengt. Tenslotte hebben we alleen het nu.

Als je al die keuzemomenten aan elkaar plakt, ben je zomaar 25 jaar verder.

Mogelijk resoneert een deel van je keuzes dan nog steeds en heb je daar verdieping in gevonden. Maar het kan ook zijn dat je hier en daar een afslag hebt genomen, en dat je nu vreugde beleeft aan hele andere dingen.

Mentale keuzes

Die ketting van al die aaneen geregen momenten samen, bepaalt wat je nu doet en wie je nu bent. Er is geen goede of verkeerde keuze. Er is slechts de vreugdevolle, of de minder vreugdevolle weg.

Er is slechts het vreugdevolle
of het minder vreugdevolle pad

Jij mag kiezen, elk moment opnieuw. En elk moment kun je weer bijsturen, al naar gelang je emoties.

Elke keuze is goed. Daar krijgen we vleugels van.
Zo groeien we en kunnen we anderen inspireren.

Kies je niet?

Dan blijf je die ‘volkomen onberispelijke persoon‘.
Een embryonale engel zonder vleugels.

Kiezen 2.0

Toch te lastig om een keuze te maken?

Sla dan het kiezen lekker over. Stoot meteen door naar de volgende stap, en besluit. Voor pro’s 🙂

When we are clear, there is nothing to choose between. Choosing implies duality and victimhood. Deciding is singular and intentional. Only the lower mind perceives choices, paths, options and consequences. You are none of these.
Bentinho Massaro (1
“Als we helder zijn valt er niet te kiezen tussen het ene of het andere. Kiezen houdt tweeledigheid in en slachtofferschap. Besluiten is eenduidig en krachtig. Alleen het lagere in ons ziet keuzes, paden, opties en consequenties. Jij bent niets van dat al.”
)

Wil je leren kiezen?

Hou het klein. Voel wat je op dit moment nodig hebt: dorst? honger? rust? beweging? contact?

Honoreer dat. Luister naar die innerlijke impulsen. Dat heeft misschien meer impact op je, dan je zou verwachten. Probeer het eens een weekje. Ik hoor graag je bevindingen!

Samen een keer oefenen?
Word je enthousiast van die vraag? Zet dan je eerste stap vanuit innerlijk weten en maak een afspraak met de groene knop


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.