Voor meer rust én levenslust
Geen klik? Kwestie van energie

Gisteren was ik op het feestje van een ouwe vriend. Bij binnenkomst zat de familie al klaar, een kring van vertrouwde gezichten. De verjaardag was een paar jaar niet gevierd, dus leuk om iedereen weer te zien.

Geen klik

Jas uit, felicitatierondje, een kletsje hier en daar. En dan komt het moment dat de nieuwtjes zijn uitgewisseld en je je eerste drankje in de hand hebt…

Je hoeft nog niet te plassen, maar je wilt al wel. Want je bent nét naast de verkeerde terechtgekomen. Diegene waar je vroeger ook al voor naar het toilet vluchtte.

Het gesprek vlot voor geen meter. Je stelt uit beleefdheid een vraag en weet bij voorbaat het antwoord al. Een gevoel van geen zin in dringt zich aan je op. Jullie hebben geen klik.

Vluchten

Op zo’n moment rijst bij mij de vraag: Waarom doen we dat toch? Praten met mensen terwijl het niet goed voelt? Om de haverklap naar de keuken vluchten, of naar buiten, terwijl je al jaren niet meer rookt?

Waarom blijven we het verhaal lijdzaam ondergaan, terwijl alles in ons roept: Nee! Nee! Weg hier!? Waarom lopen we niet gewoon weg bij mensen met wie het duidelijk niet matcht?

Sociale normen

Tuurlijk, het antwoord is duidelijk: vanwege sociale normen.
Had je zelf ook al bedacht.
Om dezelfde reden als waarom je je moeder toch een bloemetje brengt op moederdag, terwijl je een hekel hebt aan dat commerciële gedoe.

Het mentale overheerst

Wat is er aan de hand in zo’n situatie?
Wij proberen ons in een samenleving te voegen waar het koppie overheerst. Logica, verstand, de rede; allemaal woorden waar je mee scoort in onze maatschappij. Woorden die positief beoordeeld worden.

De feiten

Lieve jongens en meisjes, laten we eens naar de feiten kijken:
We zijn energetische wezens.
En energie is altijd in beweging. Dat is een natuurwet.

Wanneer je deze energie volgt, hoef je niet naar het toilet te vluchten of buiten tussen de rokers te belanden. Dan check je even hoe het voelt als iemand naast je komt staan voor een praatje.

Resoneert het? Dan heb je waarschijnlijk een heerlijk inspirerend gesprek met elkaar. Het stroomt, verloopt soepel en je geniet van elkaars aanwezigheid.

Resoneert het niet? Dan voel je desinteresse, het gesprek loopt niet of misschien voel je zelfs wel weerstand omdat iemand te dichtbij staat. Hoe dan ook: het stroomt niet tussen jullie.

Verstand

In plaats van dat gevoel van niet-resoneren te erkennen en ernaar te handelen, gebeurt er iets opmerkelijks. Ons zogenaamde verstand gaat zich ermee bemoeien. Je blijft staan omwille van beleefdheid. In het gunstigste geval verzin je een smoesje en vlucht je uit de situatie.

Schuldwijzerij

Beiden zijn geen aantrekkelijke opties. Blijven staan geeft je een ongemakkelijk gevoel. En een smoesje verzinnen om jezelf te redden komt meestal neer op schuldwijzerij: de ander is saai, kan niet luisteren of ruikt vies. Maar schuldwijzerij voelt niet lekker. Klik op het cijfer (1 Schuldwijzen hoort bij de emotiegroep Schuld/Schaamte. Deze groep toont je de non-acceptaties in jezelf. )

Waarom zou je een reden moeten hebben als het niet resoneert met de ander? Waarom niet gewoon vriendelijk zeggen: Dank je, maar ik ga even met iemand anders praten.

Aanpassen

We zijn allemaal opgevoed met verschillende normen en waarden, maar je aanpassen aan sociale verwachtingen is er bij veel mensen ingestampt. Onder het mom van opvoeding gaf je je oude tante een kus, omdat dat van je gevraagd werd.

Deed je dat niet, dan werd je niet beloond voor het volgen van je eigen energiestroom Wij resoneren niet dus ik loop even door. Integendeel: je werd gestraft met afkeuring omdat dat onbeleefd is.

Zo leerden we ons eigen navigatiesysteem te wantrouwen en mee te gaan in het verwachtingspatroon van onze omgeving.

Afkeer als navigatiesysteem

Vertalen we dit nu naar emoties, dan zou ik zeggen: de emoties uit emotiegroep Afkeer zijn ons afgeleerd ten faveure van de emotiegroep Schuld/Schaamte, de groep van oordelen en ongelijkwaardigheid. (2De emotiegroep Afkeer gaat over het leren voelen van grenzen en deze handhaven. Zowel die van jezelf als die buiten jou. )

Eeuwig zonde! Want door het stelselmatig onderdrukken van gevoelens van Afkeer, verliezen we het contact met ons interne navigatiesysteem.

Dat heeft nogal wat consequenties, zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak. Twee voorbeelden van dit consequent onderdrukken zijn burnout en overgewicht. (3Deze problemen gaan niet over wilskracht of meer sporten maar over het leren herkennen en honoreren van wat je emoties aangeven. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken als je wilt leren hoe je je emoties kunt gebruiken om te herstellen van een burn out of overgewicht. )

Geen resonantie

Herken je dat ons hoofd direct aan de haal gaat als het even niet resoneert met een ander? Het gaat er echter niet om dat de ander stinkt, of een saai verhaal heeft. (4 Gaat het daar volgens jou wel om? Dan speelt er een andere emotiegroep mee: Schuld/Schaamte. Dat zijn de emoties die ons uitnodigen onze non-acceptaties van oordelen en (on)gelijkwaardigheid te accepteren.
Wil je hier meer over weten? Weet je welkom voor een sessie om te ervaren hoe we onze oordelen kunnen inzetten tot acceptatie en zelfontwikkeling. Klik hier voor het aanvragen van informatie of het maken van een afspraak.
) Geen klik hebben is een kwestie van energie.

Het gaat er simpelweg om dat jouw energie niet resoneert met die van de ander. Zonder daar iets van te vinden. Gewoon, kwestie van natuurwetten.

Trouw aan jezelf

Het leven zou zoveel makkelijker zijn als we die interne gevoelens van afkeer zouden honoreren. Dan zou je in een ontmoeting met tante Gerda gewoon je arm vooruit kunnen steken, een ferme handdruk geven en zeggen: Hallo tante Gerda! terwijl je gedecideerd doorschuift naar de volgende gast op het feestje. Niks mis mee en je blijft trouw aan jezelf. Je honoreert je gevoelens, spaart je energie en blijft respectvol naar de ander. (5Achtervolgt tante Gerda je naar de keuken en staat ze je op te wachten bij het toilet? Dan luistert tante Gerda misschien wel niet naar haar innerlijke navigatie. Prima als jij dan vriendelijk doch beslist het goede voorbeeld geeft: Ik ga even met iemand anders praten hoor, tante. Dag! 🙂)

Volg je vreugde

Overigens, emoties geven altijd feedback op het huidige moment hè… Het kan zomaar zijn dat je tante Gerda een tijdje later tegenkomt op een knutselbeurs en dat het ineens enorm leuk klikt. Dan geven je emoties de boodschap: Volg dit gevoel en inspireer elkaar! Deel jullie vreugde!

Emoties vormen ons interne navigatiesysteem. Laat ze hun werk doen en luister naar deze boodschappen van je ziel. Dat geeft ontspanning, rust en blijdschap. Laat dat koppie maar ratelen, dat is niet wie je bent.

Jij bent zo veel meer dan dat.

Lukt het je niet om daar te komen? Weet je welkom en maak een afspraak. Je emoties zijn boodschappers van je ziel. Leer ze herkennen en ermee werken.

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.