Emoties leiden altijd naar je Zelf
Geen klik? Kwestie van energie

Gisteren was ik op het feestje van een ouwe vriend. Bij binnenkomst zat de familie al klaar, een kring van vertrouwde gezichten. De verjaardag was een paar jaar niet gevierd, dus leuk om iedereen weer te zien.

Geen klik

Jas uit, felicitatierondje, een kletsje hier en daar. En dan ergens komt het moment dat de nieuwtjes zijn uitgewisseld, je eerste drankje in de hand… Je hoeft nog niet te plassen, maar je wilt al wel. Want je bent nét naast de verkeerde terechtgekomen. Diegene waar je vroeger ook al voor naar het toilet vluchtte.

Het gesprek vlot voor geen meter. Er wordt je een vraag gesteld en je hebt nul zin om te antwoorden. Je stelt een vraag terug en weet bij voorbaat het antwoord al.
Geen zin, geen klik.

Vluchten

Dan rijst bij mij de vraag: Waarom doen we dat toch? Praten met mensen terwijl het niet lekker voelt? Zodat je om de haverklap een nieuw drankje wilt halen of buiten gaat roken terwijl je al jaren gestopt bent? Alles om maar uit die situatie weg te komen?

Of dat je het verhaal lijdzaam blijft ondergaan, terwijl je niets liever zou doen dan vluchten. Desnoods naar huis.

Waarom kunnen we niet gewoon weglopen bij mensen met wie het duidelijk niet matcht?

Sociale normen

Tuurlijk, sociale normen.
Had je zelf ook al bedacht.
Het gaat om dezelfde reden als waarom je je moeder een aardigheidje geeft op moederdag, terwijl je een hekel hebt aan dat commerciële gedoe.

Wat is hier aan de hand?
Wij zijn energetische wezens die zich in een samenleving proberen te voegen waar het koppie overheerst. Logica, verstandelijke beslissingen, de rede; Allemaal woorden waar je mee scoort in deze maatschappij, woorden die positief worden ontvangen.

De feiten

Lieve jongens en meisjes, laten we eens naar de feiten kijken:
We zijn dus energie.
Energie stroomt en is altijd in beweging. Dat is een natuurwet.

Wanneer je je energie volgt, hoef je niet steeds naar het toilet of op het balkon tussen de rokers te belanden. Dan check je even hoe het voelt als iemand naast je komt staan voor een praatje. Resoneert het? Das niet te missen. Je hebt waarschijnlijk een heerlijk inspirerend gesprek met elkaar. Resoneert het niet? Dan voel je je ongeïnteresseerd, ongemakkelijk of je voelt misschien zelfs weerstand. Het stroomt niet.

Verstand

In plaats van dat stokkende gevoel te honoreren en ernaar te handelen, gebeurt er iets opmerkelijks. Ons zogenaamde logische verstand gaat zich ermee bemoeien. Je gaat een reden verzinnen om weg te komen uit de situatie. Of je blijft misschien wel staan omwille van beleefdheid.

Schuldwijzerij

Beide zijn geen aantrekkelijke opties. Een reden verzinnen om jezelf uit de situatie te redden, komt meestal neer op schuldwijzerij: de ander heeft stom haar of vertelt een saai verhaal. Maar schuldwijzerij voelt niet lekker. Klik op het cijfer (1 Schuld wijzen hoort bij de emotiegroep Schuld/Schaamte. Deze groep toont je de non-acceptaties in jezelf. )

Waarom zou je een reden moeten hebben als het niet resoneert met de ander? Waarom niet gewoon vriendelijk zeggen: Dank je, maar ik ga nu even met iemand anders praten?

Aanpassen

We zijn allemaal opgevoed met verschillende normen en waarden maar je aanpassen aan sociale verwachtingen is er bij veel mensen ingestampt. Onder het mom van opvoeding gaf je je oude tante een kus, omdat dat van je gevraagd werd.

Deed je dat niet dan werd je niet beloond voor het volgen van je eigen energie, nee, je werd gestraft met afkeuring omdat dat onbeleefd is. Zo leerden we ons eigen navigatiesysteem te wantrouwen en mee te gaan in het verwachtingspatroon van onze omgeving.

Afkeer als navigatiesysteem

Vertalen we dit nu naar emoties dan zou ik zeggen dat de emotiegroep Afkeer ons is afgeleerd ten faveure van de emotiegroep Schuld/Schaamte, de groep van oordelen en ongelijkwaardigheid. (2 Alle emoties zijn onder te verdelen in acht groepen. De groep Afkeer is daar een van.)

Eeuwig zonde! Want door het stelselmatig onderdrukken van gevoelens van Afkeer, verliezen we het contact met ons interne navigatiesysteem. En dat heeft nogal wat consequenties, zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak. Om twee voorbeelden te noemen: burnout hoort bij deze emotiegroep, en ook overgewicht.

Geen resonantie

Het gaat er niet dat de ander stom haar heeft, of saai is. (3 Gaat het daar volgens jou wel om? Dan speelt er een andere emotiegroep mee: Schuld/Schaamte. De groep van oordelen en ongelijkwaardigheid.) Geen klik hebben is een kwestie van energie. Het gaat er simpelweg om dat jouw energie niet resoneert met die van de ander. Zonder daar iets van te vinden. Gewoon, kwestie van natuurwetten.

Trouw aan jezelf

Het leven zou toch zoveel makkelijker zijn als we die interne gevoelens van afkeer weer zouden honoreren? Dan zou je in een ontmoeting met tante Gerda gewoon je arm vooruit kunnen steken, een ferme handdruk geven en zeggen: Hallo tante Gerda! terwijl je gedecideerd doorschuift naar de volgende gast op het feestje. Niks mis mee en je blijft trouw aan jezelf. Je honoreert je gevoelens, spaart je energie en blijft respectvol naar de ander. (4Achtervolgt tante Gerda je naar de keuken en staat ze je bij het toilet op te wachten ? Dan luistert tante Gerda misschien wel niet naar haar innerlijke navigatie. Prima als jij dan vriendelijk doch beslist het goede voorbeeld geeft: Ik ga even met iemand anders praten hoor tante. Dag! 🙂)

Volg je vreugde

Overigens gaan emoties altijd over het huidige moment hè. Het kan zomaar zijn dat je tante Gerda een tijdje later tegenkomt op een knutselbeurs en dat het ineens enorm leuk klikt. Dan geven je emoties de boodschap: Volg dit gevoel en inspireer elkaar! Deel jullie vreugde!

Emoties vormen ons interne navigatiesysteem. Laat ze hun werk doen en luister naar deze boodschappen van je ziel. Dat geeft ontspanning, rust en blijdschap. Laat dat koppie maar ratelen, dat is niet wie je bent.

Jij bent zo veel meer dan dat.

Lukt het je niet om daar te komen? Weet je welkom.

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.