Voor innerlijke rust én levenslust
Geen klik? Kwestie van energie

Gisteren een feestje bij een oude vriend. Bij binnenkomst zat de familie al klaar; een kring van vertrouwde gezichten.

De verjaardag was een paar jaar niet gevierd, dus leuk om iedereen weer te zien.

Geen klik

Jas uit, felicitatierondje, en ik had net m’n eerste drankje in de hand. Ik hoef nog niet te plassen, maar ik wilde al wel. Want ik was nét naast de verkeerde terechtgekomen. Diegene waar ik vroeger ook al voor naar het toilet vluchtte.

Het gesprek vlotte voor geen meter. Ik stelde uit beleefdheid een vraag en wist bij voorbaat het antwoord al. Een sterk gevoel van geen zin drong zich aan me op.

Zij en ik hadden overduidelijk geen klik.

Vluchten

Op zo’n moment vraag ik me af: Waarom doen we dit toch? Praten met mensen terwijl het niet goed voelt? Naar de keuken vluchten, of naar buiten terwijl je al jaren niet meer rookt?

Waarom zitten we de conversatie uit, terwijl alles in ons roept: Nee! Weg hier!

Waarom lopen we niet gewoon weg bij mensen met wie het duidelijk niet klikt?

Sociale normen

Tuurlijk, het antwoord is duidelijk, dat heet sociale beschaving. Dat had je zelf ook al bedacht.
Dat is hetzelfde als waarom je bijvoorbeeld je moeder tóch een bloemetje brengt op moederdag, terwijl je een spuughekel hebt aan dat commerciële gedoe.

Het mentale overheerst

Wat speelt er nou eigenlijk in zo’n situatie?
Wij proberen ons te voegen in een samenleving waar het koppie overheerst.

Logica, verstand, de rede; allemaal woorden waar je mee scoort in deze maatschappij, woorden die positief beoordeeld worden.

De feiten

Maar laten we eens naar de feiten kijken:

We zijn energetische wezens.
Energie is altijd in beweging. Dat is een natuurwet, daar is geen uitzondering op.

Wanneer je je interne energiebeweging van geen zin volgt, dan hoef je niet te vluchten naar het toilet of jezelf terug te vinden tussen de rokers op het balkon.

Je checkt simpelweg even hoe het voelt als iemand naast je komt staan voor een praatje.

Als het resoneert, verloopt het gesprek soepel en geniet je van elkaars aanwezigheid. Je inspireert elkaar.

Resoneert het niet? Dan voel je desinteresse. Het gesprek loopt niet en misschien voel je zelfs wel weerstand. Hoe dan ook, maar het stroomt niet tussen jullie.

Verstand

In plaats van dat gevoel van niet-resoneren te erkennen en ernaar te handelen, gebeurt er iets opmerkelijks. Ons verstand bemoeit zich ermee.

Dus je blijft staan omwille van beleefdheid. In het gunstigste geval duurt het niet zo lang. Maar soms heb je pech en moet je een smoes verzinnen om uit de situatie te kunnen vluchten.

Schuldwijzerij

Beide opties zijn onbevredigend: Blijven hangen in de situatie geeft je een ongemakkelijk gevoel. Maar een smoesje verzinnen om jezelf uit de situatie te redden, gaat vaak in de richting van schuldwijzerij: de ander is zo saai of hij kan niet luisteren.

Maar schuldwijzerij voelt niet lekker. Klik op het cijfer (1 Schuldwijzen hoort bij de emotiegroep Schuld/Schaamte. Deze groep nodigt je uit om je blinde vlekken te onderzoeken. )

Waarom zouden we überhaupt een reden moeten verzinnen, als het niet resoneert met een ander? Waarom kunnen we niet gewoon vriendelijk zeggen: Dank je, maar ik ga nu even met iemand anders praten.

Aanpassen

We zijn opgevoed met verschillende normen en waarden, maar je aanpassen aan sociale verwachtingen is er bij velen van ons ingestampt.

Dus bij vertrek van een verjaardag verduurde je de natte kus van tante Gerda en hield je je adem in om de vieze sigarenlucht van opa niet te hoeven ruiken. Onze ouders schaarden dit onder de noemer opvoeding.

Speelde je het spel niet mee en verstopte je je als kind in de jassen aan de kapstok, dan werd je bestraffend toegesproken, want dat was onbeleefd.

In feite werd je dus gestraft voor het volgen van je energetische stroom.

Zo zijn we afgeleerd ons eigen navigatiesysteem te vertrouwen en hebben we geleerd ons aan te passen aan het verwachtingspatroon van onze omgeving. Overlevingsinstinct.

Afkeer als navigatiesysteem

Vertalen we dit nu naar emoties, dan zou ik zeggen: We hebben de emoties uit emotiegroep Afkeer (2De emotiegroep Afkeer gaat over het leren voelen van grenzen en deze handhaven. ) afgeleerd, ten faveure van de emoties uit de groep Schuld/Schaamte, de groep van oordelen, non-acceptaties en ongelijkwaardigheid.

Zonde!

Want door het stelselmatig onderdrukken van deze gevoelens van Afkeer, verliezen we het contact met ons interne navigatiesysteem.

Dat heeft nogal wat consequenties, zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak.

Voortvloeiend uit het onderdrukken van deze emoties uit de groep Afkeer, zijn twee veelvuldig voorkomende klachten bijvoorbeeld burnout en overgewicht. (3Deze problemen hebben niet te maken met wilskracht maar gaan over het leren herkennen en honoreren van wat je emoties aangeven. Je bent van harte welkom voor een online sessie als je wilt leren hoe je je emoties kunt inzetten om te herstellen van een burn out of om overgewicht aan te pakken. )

Geen resonantie

Herken je dat als het even niet resoneert met iemand, dat je hoofd er direct mee aan de haal gaat? Dat je een reden bedenkt waarom het volledig gerechtvaardigd is dat je weg loopt, want …(vul maar in)?

De ander stinkt, heeft een saai verhaal, of heeft juist helemaal geen tekst bijvoorbeeld. (4 Mogelijk spelen er meerdere emotiegroepen in zo’n situatie.
Wil je hier meer over weten? Weet je welkom voor een sessie bij de EmotieGids. Dan laat ik je ervaren hoe we onze oordelen kunnen inzetten voor zelfontplooiing. Klik hier voor het aanvragen van informatie of het maken van een afspraak. Of stuur me een mailtje.
)

We hebben onszelf aangeleerd om een reden te verzinnen waarom je niet met iemand wilt praten. Terwijl geen klik hebben met een ander, te maken heeft met jullie energie die op dat moment even niet matcht. Jouw energie resoneert simpelweg (even) niet met die van de ander.

Daar hoef je niets van te vinden en je hoeft er geen reden voor te hebben. Dat is simpelweg een kwestie van natuurwetten.

Trouw aan jezelf

Zou het leven niet veel makkelijker zijn als we die interne gevoelens van afkeer zouden honoreren? Dan kan je in een ontmoeting met tante Gerda gewoon je arm vooruitsteken, haar een ferme handdruk geven en zeggen: Hallo tante Gerda! terwijl je gedecideerd doorschuift naar de volgende gast op het feestje.

Daar is niets mis mee én je blijft trouw aan jezelf. Je honoreert je gevoelens, je spaart je energie (!) en je blijft respectvol naar de ander.

Goede voorbeeld

Achtervolgt tante Gerda je naar de keuken of staat ze je op te wachten bij het toilet? Dan luistert tante Gerda misschien ook niet naar haar innerlijke navigatie.

Het is prima, als jij dan vriendelijk doch beslist het goede voorbeeld geeft: Ik ga even met iemand anders praten hoor, tante. Dag! En je vervolgt je weg. (5 Het kan echter ook zo zijn dat tante Gerda je een ferme spiegel voorhoudt en dat je bijvoorbeeld een issue hebt op het gebied van grenzen.
In een EmotieCoach-sessie pluizen we zo’n voorval uit tot we helder hebben wat voor jou klopt en passend is op je levenspad. Uiteraard altijd met respect voor tante Gerda 😉
)

Volg je vreugde

Het is belangrijk om te bedenken dat emoties altijd feedback geven op wat er op dit moment plaatsvindt. Het kan zomaar zijn dat je je tante een tijdje later tegenkomt op een knutselbeurs en dat het ineens wél klikt.

Dan geven je emoties je de boodschap: Volg dit gevoel! Geniet ervan en inspireer elkaar! Deel jullie vreugde!

Navigatiesysteem

Onze emoties vormen ons interne navigatiesysteem. Laat ze hun werk doen en luister naar deze boodschappen. Dat geeft ontspanning, rust en blijdschap.

Laat dat koppie maar ratelen, dat is niet wie je bent.

Jij bent zo enorm veel meer dan dat.

Lukt het je niet om daar te komen?
Weet je welkom
.

Je kunt een afspraak maken via de groene knop.
Of lees over hoe een sessie verloopt via de blauwe knop.

Elke week een nieuw artikel in je mailbox?
Abonneer je dan rechtsboven-op de EmotieGids.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment