Voor meer rust én levenslust
Waarom trauma geen status quo is

Sommigen van ons ervaren in deze spannende tijd, dat oude trauma’s opspelen. Het nieuws verandert met de minuut, en onze emoties geven daar feedback op. Onzekerheid, angst, je alleen voelen, er wordt van alles in ons getriggerd.

Let’s talk trauma, guys.

Het eerste wat bij mij opkomt is, bleeeeh nee. Het woord alleen al. Maar we hebben vrijwel allemaal last van trauma, in verschillende gradaties.

Definitie

Eerst maar ’s definiëren: Trauma is dat wat lichamelijk of geestelijk stuk is. Volgens Van Dale:

trau·ma (de/het; v(m) en o; meervoud: trauma’s, traumata)
1 verwonding
2 (psychologie) hevige geestelijke aandoening die een stoornis veroorzaakt

Zoals we zien, zit er ook een waardeoordeel in: het moet een hevige aandoening zijn. Daar ben je mij kwijt, want wie bepaalt hoe hevig dat moet zijn? En hoe bepaal je dat?

Vervolgens het woord stoornis. Ook maar even opgezocht: dat betekent hinder of beletsel.

Kijk, dat verzacht de boel weer enigszins. Want wat hinder is, daar kan alleen de persoon zélf iets over zeggen. Een ander kan niet voor jou bepalen of jij ergens hinder van hebt.

Mens met trauma

Is trauma een vaststaand gegeven? Een permanente staat van zijn, voor de rest van je leven?

Manon Uphoff gaf een lezing over trauma waarin ze tot de conclusie komt: (…) de mens met een trauma gewoon weer zien, als een mens met een trauma. 

Uphoff breekt een lans voor wat trauma met mensen doet: Het creëert afscheiding, een asymmetrische wereld, van mensen mét trauma en mensen zonder.

Daar had ze me.

Want het is inderdaad zo dat mensen die trauma ervaren, zich anders voelen. En het is ook zo dat zij door de buitenwereld als ‘anders’ gezien worden. Dus afscheiding, ja.

Trauma is geen status quo

Maar waar ik het niet mee eens ben, is haar conclusie ‘(…) dat we de mens met een trauma gewoon weer zien als een mens met een trauma’.

Deze zin impliceert dat trauma een permanente staat van zijn is. Dat klopt niet. Dat gaat tegen de natuurwetten in. Luister en huiver 😉

Mens is energie

Wij mensen zijn energetische wezens. Energie stroomt en is continu in beweging. Dus wij ook.

Het gevolg is, dat we geen vaste conclusies kunnen trekken over wie we zijn, vanwege onze continu-veranderende-staat-van-zijn.

Elk label dat je op jezelf plakt, of laat plakken, staat haaks op de natuurwet Alles is altijd in verandering. En Van Dale zegt dat een natuurwet een wet is waar niet vanaf te wijken valt.
Ik bedoel maar.

Verandering

Dat neemt niet weg dat veranderingen minimaal en bijna onmerkbaar kunnen zijn. Als je al lange tijd ergens last van hebt, dan lijkt de aandoening wel permanent te zijn en onveranderlijk.

Maar als we al beginnen met de conclusie, –laten we de mens met een trauma gewoon weer zien als een mens met een trauma-, dan zetten we onszelf direct vast: Eens een trauma, altijd een trauma.

Geen conclusies

EmotieCoaching is gebaseerd op de natuurwetten. In EmotieCoaching trekken we dus geen conclusies. Alles is altijd in beweging. Ook wij.

Alles is altijd in beweging
ook wij

Dit kan spannend voelen, maar onderzoek eens wat dit doet in je hart. En met je ziel.

Geen conclusies, geen vastzetten van trauma’s, ziekte en wat dies meer zij. Geen labels. Alles is mogelijk.

Ego bakent af

Wij zijn continu in beweging. Elke cel van ons lichaam vernieuwt zich. Elke dag is een nieuwe dag. Elk moment mag je nieuwe keuzes maken, principes overboord gooien en nieuwe conclusies trekken.

Je mag jezelf elk moment opnieuw uitvinden. Niets staat in steen gebeiteld. Dat geeft ongekende mogelijkheden.

Voelt dat gek? Dat kan. Dan speelt het ego op. Ons ego is gek op zekerheid, conclusies, principes. Alles lekker afgebakend, veilig en overzichtelijk.

Belangrijke vraag

Voor sommigen van ons is deze natuurwet angstaanjagend. Want wat blijft er van ons over, zonder conclusies?

De vraag Wie ben ik zonder (deze aandoening, dit trauma, …)? wordt dan relevant en belangrijk, het onderzoeken waard.

Angst parkeren

Gun jezelf de vrijheid om die vraag te stellen. Neem de ruimte om elke conclusie over jezelf overboord te gooien. Gewoon, als onderzoek.

Wie ben je zonder ziekte of trauma? Wie ben je zonder je werk? Wie ben je zonder je partner of familie? Wie ben je zonder toiletpapier? Kijk eens hoe dat voelt.

Komt er angst op? Laten we die meteen even parkeren: Ja, dit is nieuw en eng maar, angst, jij zit op de achterbank. Je mag meerijden want ik kom toch niet van je af, maar IK zit aan het stuur.

Lukt het vervolgens om de vrijheid te voelen en jezelf de vraag te stellen: Stel dat dit … (vul maar in) geen status quo is, geen permanente staat van zijn, wie ben ik dan?

We zijn heel

Het overwegen van zo’n belangrijke vraag, is al een eerste stap op weg naar heling.

Wij zijn in essentie heel, of op weg naar heling, met of zonder trauma. Zolang we onszelf maar geen slachtoffer voelen van waar we op dit moment staan. Klik op het cijfer voor meer info (1
Slachtofferen komt uit emotiegroep Schuld/Schaamte. Dit is de groep van oordelen, schuldwijzerij, meer/minder, van alles wat neigt naar ongelijkwaardigheid vanuit jezelf of de ander.
Het mooie van deze emotiegroep is dat deze oordelen een uitnodiging zijn om tot zelfacceptatie te komen.
)

Vrijheid

Laten we onszelf, en elkaar, niet vastzetten met woorden. Wij zijn zo oneindig veel meer, dan ooit in woorden is te vangen.

Als alles aan verandering onderhevig is, zijn ook wij per definitie elk moment nieuw.

Aan ons om de volledige ruimte van dat nieuwe te benutten.

Pak die ruimte. Gun jezelf die vrijheid om elk moment als nieuw te zijn. Gewoon, om eens te onderzoeken hoe dat voelt.

Kom je emoties tegen waar je een handje bij kan gebruiken? Stuur me een mailtje via de groene knop.

Weet je welkom

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.