Voor innerlijke rust én levenslust
Wil je je gelijk of wil je je geluk – en hoe dan?

Oh Lord
Help me to keep my big mouth shut
Until I know what I am talking about.

Frank Bettger

Deze spreuk plopt uit het niets omhoog in mijn gedachten. Hij hing vroeger bij ons thuis op het toilet, ingelijst als schilderijtje.

De regels fascineerden me vanaf de dag dat ik kon lezen. Want waarom zou je deze woorden nou inlijsten en aan de muur hangen?

Het duurde een kwart eeuw eer ik de kracht van de boodschap kon duiden.

Manipulatie als slimme tactiek

Patronen uit het ouderlijk huis slijpen er goed in bij kinderen. Zo goed dat we er meester in worden en ze onbewust overnemen als we volwassen zijn.

Neem bijvoorbeeld iets als manipulatie, een mooi woord voor je zin doordrijven.

Komt in de beste families voor, zo ook bij ons thuis: Wie de slimste argumenten aandroeg, kreeg het meeste voor elkaar én had gelijk. Gelijk krijgen betekende winnen, en winnen was goed.

Maar waar gewonnen wordt, zijn er ook verliezers en die moeten dan weer getroost worden.

Et voila, de ingrediënten voor de klassieke dramadriehoek; een dader, een slachtoffer en een redder.

Pas veel later leerde ik: Wil je je gelijk of wil je je geluk?

Kennis en waakzaamheid

Ondanks dat ik nu in theorie weet hoe ik uit deze manipulatie-valkuil wegblijf, blijft het toch opletten geblazen.

Twee factoren helpen ons daarbij: kennis en waakzaamheid.

Guru

Kennis krijgen we op allerlei manieren aangeboden. Voor spirituele kennis kijk je bijvoorbeeld naar guru’s als Mo Gawdat, Eckhart Tolle of Joe Dispenza. Of deze Words of wisdom. Voor ieder wat wils.

Ik had graag wat vrouwen aan dit lijstje toegevoegd, maar dat is nog knap lastig. Wij vrouwen hebben blijkbaar iets beters te doen 😉 (1 Ben je vrouw en heb je ambitie om in dit guru-gat-in-de-markt te duiken? Dan heb je misschien iets aan deze handleiding. )

Nu en voelen

Kennis dus. Dat komt simpel gezegd, hier op neer:

1. Blijf in het nu

2. Voel wat er te voelen valt

Ja, jij hebt makkelijk praten EmotieGids!

Say no more, ik geef je direct gelijk. Want hoe blijf je in het nu, als je de naam van je schoonmoeder op de verjaarskalender ziet staan en het is bijna weer zover?

Ons hoofd gaat er direct mee aan de haal: Ooh nee, weer zo’n verjaardag… Wat zou ze dit jaar nou weer willen? Vorig jaar was ’t ook al zo’n drama… ik moest alles alleen doen… niks was goed

Stukje papier

Wat er ook in je opkomt, je vliegt eruit op het moment dat je de realiteit uit het oog verliest. Tenslotte is die verjaarskalender niks anders dan een velletje papier met wat inkt erop.

Je stapte vrolijk het toilet binnen en je komt er chagrijnig of verdrietig weer uit, vanwege een naam op een stukje papier.

Wat is nu realiteit? Die reis in je hoofd, met alle associaties die dat oproept?

Keuze

Laten we dit nog iets verder uitpluizen.

De verjaarskalender haalt dus allerlei associaties bij je naar boven. Die gedachten komen heel realistisch over maar ze zijn het niet, want let’s face it:

Je zit hier en nu met je blote bips op de koude wc-bril.

Aan jou de keus of je je goeie humeur laat bederven door dat stukkie papier aan de muur.

Ja duh, maar ik heb wel een knoop in m’n maag nog van die vorige verjaardag en die voelt erg realistisch.

True. De gedachte aan de vorige verjaardag is geen realiteit op dit moment, maar de emoties die het oproept, spelen zich wel degelijk af in het hier en nu.

Hier en nu

Daarmee belanden we bij het volgende punt van guru-kennis: Voel wat er te voelen valt.

De gedachte Vorig jaar was die verjaardag een drama roept een emotie op. Emoties geven feedback op je gedachten. De emotie geeft aan of de gedachte klopt bij wie jij vandaag de dag bent.

Dikke kans dat de feedback van je emoties over die drama-verjaardag verkrampend aanvoelt.

Als je je daarbij bedenkt dat er elke dag nog zo’n 59.999 andere gedachten voorbijkomen, zou ik zeggen: Pik dan de leukste ertussen uit en laat je humeur niet bederven door die ene.

Klinkt kort door de bocht, maar daar komt het in feite wel op neer.

Maar hoe dan?

Ga je met dit principe aan de slag, dan vraag je je natuurlijk af: Maar hoe dan?

Nou… pak de bezem en vegen, die bovenkamer!

Als je je gedachten gaat observeren, dan merk je dat er overtuigingen opkomen die ooit functioneel waren. Zoals bijvoorbeeld: Ik moet altijd alles alleen doen… Maar past die gedachte nog wel bij wie je bent?

Onderzoek eens of het echt klopt dat je altijd alles alleen moet doen. Of zou je misschien om hulp kunnen vragen? Misschien wil tante Wil die verjaardag dit jaar wel te organiseren. Mogelijk ontneem je tante Wil zelfs de kans om een feestje op te tuigen en daarmee te kunnen shinen.

Er zijn veel oplossingen mogelijk, te veel om hier te beschrijven. Maar in het algemeen kun je stellen dat een verkrampende emotie je laat weten dat wat je gelooft, niet bij je past.

Het tegenovergestelde geldt ook; als je je blij, geïnspireerd en open voelt, dan zegt je systeem: Ja! Volg dit pad! Meer van dit!

Emoties doven uit

Zo gebruik je je emoties als indicator van wat bij jou past en wat niet.

En wat betreft die bezem door je brein: Als je je aandacht puur op de emotie houdt, dan dooft ie vanzelf uit. Duurt maximaal 90 seconden, maar meestal is het veel korter. Wel even opletten dat je je focus op je lichaam houdt 😉

Duurt de emotie langer? Dan is je aandacht waarschijnlijk weer naar je gedachten geglipt en heb je een nieuwe gedachte uit de soep gevist. Met weer een nieuwe emotie tot gevolg.

Gelijk of geluk?

Oh lord, help me to keep my big mouth shut
Until I know what I am talking about

Oftewel, wil je je gelijk of wil je je geluk?

Eerst je aandacht naar die verkrampende emotie en dan pas reageren. Voelt tien van de tien keer beter. Probeer maar eens, ik beloof het je.


Oefen je hiermee maar gaat het niet naar je zin?

Je bent van harte welkom om een afspraak te maken, dan kijk ik met je mee.

In zo’n gesprek passen we deze techniek toe en laat ik je zien hoe je ermee werkt. Daarbij vertaal ik de boodschap van je emoties in de context van je verhaal.

Controle

Als je je emoties op deze manier leert ‘lezen’ en gebruiken, dan geeft dat rust, ruimte en ontspanning. En, gek genoeg, ook controle.

Je hoeft geen prooi van je emoties te zijn als je je innerlijke emotionele gids gebruikt zoals het bedoeld is.


Emoties leiden ons naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis de
Eerste Hulp bij Heftige Emoties
In 7 stappen naar mentale rust en flow


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.