Emoties leiden altijd naar je Zelf
Portret Emotiecoach Henriette


Kijk je liever? In deze video vertel ik wat de opleiding tot EmotieCoach voor mij betekende (4:30 min)

Ik ben Henriette.

Ik ben al zo’n 50 jaar gefascineerd door mensen.

Jij, onze interactie, het contact. Reuze interessant, dus dan kan je er maar beter voor doorleren.
Het duurde even voor ik de juiste opleiding had gevonden (gemanifesteerd! :-)) maar nu ben ik EmotieCoach®.

Wat ik tot die tijd altijd opmerkelijk vond, is dat hoe meer ik leerde over de intelligentie van ons lichaam, hoe meer ik in de war raakte door emoties. Want wat moet je ermee? Alles in de natuur heeft een functie of een reden. Als die er niet is, verdwijnt iets simpelweg.

Emoties zullen dus wel een functie hebben

Maar welke functie hebben emoties dan? En hoe zit het met dieren? Mensen slaan elkaar dood om de simpelste redenen terwijl dieren alleen vechten als er iets bevochten moet worden, bijvoorbeeld hun positie in de groep of voedsel. Een van beide wint, de andere accepteert and that’s it. Geen gedoe, even goeie vrienden.

Mensen daarentegen, maken alles ingewikkeld

Dat blijft me fascineren. Nu ik helderheid heb gekregen waarom we doen wat we doen, heb ik er mijn werk van gemaakt. Emoties zijn wel degelijk functioneel weet ik nu!

“Het enige wat me altijd blijft boeien, zijn mensen.”


Wat ging eraan vooraf

Ik begon met een studie Algemene Taalwetenschappen zo rond mijn 20e. Werd ‘m niet. Een studie Spaans ook al niet. Toen kocht mijn toenmalige vriend een café. Dat lag meer in de lijn van mijn interesse. Ik solliciteerde en werd aangenomen.

Dit bleek een geweldige speeltuin te zijn voor het bestuderen van mensen. Alle ins en outs aan menselijk gedrag kwam voorbij. Hier was ik goed in en het bleek een fijne leerschool te zijn voor het grote-mensen-leven.

Omdat de klanten me steeds vroegen wat ik naast bier tappen deed aan studie, schreef ik me in voor de Vakschool voor Edelsmeden. Vanwege mijn voorliefde voor detail en geneuzel op de millimeter. Dat heb ik een aantal jaren met veel plezier gedaan.

Toen kreeg ik een man en een kind. Dat baby’tje combineerde niet zo lekker met die altijd zwarte werkhanden die inherent zijn aan het smeden. Tijd voor een switch.

We vertrokken naar Portugal

Mijn man wilde oud worden in Portugal dus niet getreuzeld. Dat werd een mooi en leerzaam avontuur, maar niet mooi genoeg om te blijven.
De mensen die we achterlieten in Nederland bleken belangrijker dan de ruimte en de natuur die ik in Portugal zo waardeerde.

Terug in Amsterdam

Tijdens mijn caféjaren deed ik flink wat raadsels op omtrent menselijk gedrag. Die werden na terugkomst in Amsterdam ontrafeld in de yoga-opleiding die ik ben gaan volgen. In de beoefening en de sutra’s vond ik zowel een ingang als de uitweg.
De ingang, omdat ik ontdekte dat mijn lichaam de poort was naar mijn gevoel.
En de uitweg, omdat deze poort een shortcut bleek te zijn naar de oplossing van veel problemen.

Yoga zette me op het pad van zelfbewustzijn

Al de (zelfhulp-) boeken die ik tot dan toe had gelezen, gaven me niet wat yoga wel deed: rust en vredig in mezelf zijn.

Nu was het hek van de dam. Ik volgde cursussen, workshops en trainingen zoals Tension & Trauma Release Exercises (TRE®), een aantal 10-daagse stilte-meditaties (Vipassana) en meerdere communicatietrainingen.

De jaartraining van Vera Helleman kwam op mijn weg waarin zij me leerde van binnenuit naar buiten te leven, in plaats van reactief op de buitenwereld.

Hoogtepunt

De opleiding tot EmotieCoach van het EEC (EmotieExpertiseCentrum) vloeide hieruit voort, wat ik ervaarde als hoogtepunt. Hier leerde ik dat emoties wel degelijk een functie hebben. Wat een opluchting!
Bovendien kreeg ik hier na een lange zoektocht eindelijk antwoord op mijn vraag Wat moet ik toch met die lastige emoties?

Als je ook interesse hebt in deze opleiding bekijk dan het filmpje hieronder waarin ik rond 4:30 in beeld kom om te vertellen over de opleiding. Ik kom van enthousiasme haast niet uit m’n woorden en mijn haar zit stom, maar dat mag de pret niet drukken.

Wat een heerlijk leven. Ik kan het iedereen aanraden.

Henriette