Voor innerlijke rust én levenslust
Vreugde is je routeplanner in het leven

Vreugde is je routeplanner in het leven en gaat niet over lachen.
Dat klinkt misschien gek, maar in EmotieCoaching zien we emoties als seintjes van je ziel, je ware natuur zeg maar.

De boodschap van vreugde gaat over zelfexpressie en wat we te doen hebben in dit leven. Alles wat je leuk vindt, wat resoneert, zijn stapjes op weg naar een leven dat bij je past. Klik op het cijfer voor meer info (1 In EmotieCoaching verdelen we alle emoties over acht groepen: Liefde, Angst, Verbazing, Vreugde, Afkeer, Boosheid, Verdriet en Schuld/Schaamte. Elke emotiegroep heeft zijn eigen boodschap. Emotiegroep Vreugde gaat over onze roeping. )

Vreugdevlammetje

Ik wil weer passie voelen voor m’n werk.
Ik wil weten wat mijn pad hier op aarde is.
Wat doe ik hier eigenlijk?
Waar doe ik het allemaal voor?

Regelmatig hoor ik deze uitspraken in mijn praktijk.

Ken je het gevoel dat je meedraait in de maalstroom, dat je leeft op de automatische piloot? Dan ben je je vreugdevlammetje kwijt.

Ik zeg bewust dat je het vlammetje kwijt bent en niet dat het gedoofd is, want het is soms lastig te vinden, maar altijd, altijd, altijd is er iets te vinden dat je op dit moment leuker vindt dan andere dingen. Of op z’n minst minder ellendig.

Dat is je startpunt.

Onderzoeken

Wil je je levenspad vinden, dan zul je je emoties moeten onderzoeken. Want dat iets leukere vindt je niet met je hoofd.

Je kunt niet bedenken wat je vreugde geeft. Dan zoek je het in de verkeerde ‘laag’. Voelen doe je met je lichaam. Oh boy, had ik dat maar eerder geweten.

Ik herinner me een scène uit de film Runaway Bride. (Disclaimer: oudje en mierzoet!) waarin Julia Roberts en Richard Gere een confrontatie hebben.

In de volgende scene wijst hij haar terecht met ‘(… ) not having a mind of your own!’

https://youtu.be/KqyGc7-UEj4

Wie-ben-ik ontbijt

Na enige zelfreflectie komt Roberts tot de conclusie dat hij gelijk heeft en dat ze simpelweg niet weet wie ze is, of wat ze wil. Dus ze gaat op onderzoek uit.

In de volgende scene zie je haar aan de ontbijttafel zitten met een rijtje borden voor zich. Ze heeft een wie-ben-ik ontbijtje gemaakt: een bordje met roerei, een gekookt eitje, een gepocheerd ei, een omelet en een spiegelei.

Ze doet empirisch onderzoek naar wat zij het lekkerste eitje vindt.

Weten wat je wilt

Een grappige scène maar bij mij kwam ie destijds stevig binnen: Ik weet verdomme ook niet welk ei ik het lekkerste vind!

Oef.

Het gaat natuurlijk niet om die eitjes, maar om de metafoor. Ik vond ‘m mooi getroffen, want Weten Wat Je Wilt in het leven is soms best ingewikkeld. Er hangt van alles aan vast, je zal maar het verkeerde kiezen. En, hoe vindt je trouwens uit wat je wilt..?

Om daarachter te komen, moeten we met onze aandacht naar binnen. Maar dat vertellen ze er nooit bij in de fillem.

Leren voelen

Voelen dus.

Voor die simpele wijsheid heb ik alle grote guru’s moeten lezen, luisteren, en hopeloos veel uren yoga gedaan.

Het voordeel was dat ik lekker lenig werd, zowel lichamelijk als tussen mijn oren.

Ik kwam uit op de sleutelwoorden: hier en nu, mijn lichaam, en 90 seconden.

Hier en nu

Ik zal je de baarden, mantra’s en yoga besparen. Voor jou meteen de korte versie: Ons lichaam is altijd in het hier en nu en daarmee je ingang naar het voelen. En emoties duren maximaal 90 seconden, áls je je aandacht op je lichaam richt. (2 Voor de lange versie over die 90 seconden moet je hier zijn ) .

Drijft je aandacht mee met je gedachtenstroom, dan blijft de emotie krampen én terugkomen. Net zolang tot je bereid bent om ernaar te kijken. Te voelen.

Niks makkelijk. Vind ik tenminste.
De rest van de wereld schijnt er ook wel eens last van te hebben 🙂

Associëren

Maar EmotieGids, wat gebeurt er dan als je meedrijft op je gedachten?

Dat zal ik je vertellen, luister en huiver: De ene gedachte roept de volgende op en die roept ook weer een gedachte op, en nog een, en nog een…

Zijn dit nou leuke associaties dan gaat de stroom van leuk, naar leuker. Das cool.

Maar gaat het om minder fijne gedachten, dan werkt het andersom en gaat het van kwaad tot erger. We kennen het allemaal.

Gelukkig is de verlossing nabij. Onze bevrijding ligt namelijk in het observeren van je lichaam en het voelen van de emotie.

Een verkrampende emotie geeft het sein: Hé, wakker worden! Je gelooft iets wat niet bij je past! En een verruimende emotie bijvoorbeeld uit de emotiegroep Vreugde, geeft je inspiratie: Ja, leuk! Meer van dit!

Vreugde is je routeplanner in het leven

Zo’n verruimende emotie is dus een seintje van je ziel dat je op de juiste weg zit. Volg je deze aanwijzing van je ziel, dan ontvouwt zich je levenspad, stap voor stap.

Nou is dat misschien geen doel op zich, maar hé, als je kan kiezen voor een aaneenschakeling van fijne momenten of een trits ellendige… Ik zou het wel weten 😉

Je levenspad vinden is dus een kwestie van je focus op vreugde richten. Follow the breadcrumbs of joy, als ware je Hans en Grietje ineen. En dat oefenen.

Volg je vreugde en je levenspad ontvouwt zich van moment tot moment
Vreugde is je routeplanner in het leven

Dat klinkt simpel en dat is het ook, maar laat ik het niet bagatelliseren. Oude denkpatronen en overtuigingen zijn soms fiks ingesleten en daarbij: simpele dingen kunnen lastig zijn, maar evengoed: Geluk of rust is dichterbij dan je denkt.

Emoties als wekker

Emoties werken als onze natuurlijke wekker. Ze maken ons bewust.

Herken je eenmaal het geluid van deze interne wekker en word je wakker in het nu-moment, dan heb je een keuze: Wat ga ik nu doen?

Het is als op zo’n winterdag, waarop de wekker afgaat. Je hebt eigenlijk te kort geslapen en denkt: nog een halve seconde... en je drijft weg.

Zo is het ook met emoties.

Op dat ene moment kan je nog handelen en voelen wat er nodig is maar het volgende moment wordt je overspoeld door de emotie en zit je er tot over je oren in. Je kent het vast, dat gevoel dat de emotie je overneemt. Wees dan lief voor jezelf, zit het even uit en begin opnieuw.

Wakker worden

Er komt altijd weer een nieuw moment, met opnieuw de kans om wakker te worden.

We hebben alleen het nu met steeds nieuwe emoties en dus steeds nieuwe kansen. Het leven wordt heerlijk overzichtelijk met alleen het hier en nu. Probeer maar eens.

Wil je een keer samen oefenen? Je bent van harte welkom. Dan kijken we naar hoe je dit kunt gaan toepassen, zodat je meer grip krijgt op je leven.
Haalbare kaart.
Echt.


Emoties leiden ons naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis de
Eerste Hulp bij Heftige Emoties
In 7 stappen naar mentale rust en flow


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.