Voor innerlijke rust en levenslust!
Vreugde is je routeplanner in het leven

Vreugde is je routeplanner in het leven en gaat niet perse over lachen. Dat klinkt misschien gek, maar bij EmotieCoaching kijken we naar emoties als seintjes van je ziel, je ware natuur zeg maar.

Dus waar gaat vreugde dan wel over?

De boodschap van emotiegroep Vreugde gaat over zelfexpressie en wat we te doen hebben in het leven. Alles wat je leuk vindt en wat resoneert zijn stapjes op weg naar een leven dat bij je past. Klik op het cijfer voor meer info (1 In EmotieCoaching verdelen we alle emoties over acht groepen: Liefde, Angst, Verbazing, Vreugde, Afkeer, Boosheid, Verdriet en Schuld/Schaamte. Elke emotiegroep heeft zijn eigen boodschap. Emotiegroep Vreugde gaat over onze roeping. )

Vreugdevlammetje

Ik wil weer passie voelen voor m’n werk
Ik wil weten wat mijn pad hier op aarde is
Wat doe ik hier eigenlijk?

Regelmatig hoor ik deze uitspraken in mijn praktijk.

Ken je het gevoel dat je meedraait in een maalstroom? Dat je leeft op de automatische piloot? Dan ben je je vreugdevlammetje kwijt.

Ik zeg bewust dat je het vlammetje kwijt bent en niet dat het gedoofd is, want ook al is het soms lastig te vinden, altijd, altijd, áltijd is er iets te vinden op dit moment wat leuker of makkelijker is dan waar je in denkt vast te zitten… of op z’n minst iets minder ellendig is.

Precies dat is je startpunt.

Onderzoeken

Wil je je levenspad vinden, dan zul je je emoties moeten onderzoeken. Want dat iets leukere vindt je niet met je hoofd.

Je kunt niet bedenken wat je vreugde geeft, dan zoek je het in de verkeerde ‘laag’. Voelen doe je met je lichaam. Oh boy, had ik dat maar eerder geweten.

Ik herinner me een scène uit de film Runaway Bride. (Disclaimer: tis een oudje en mierzoet!) waarin Julia Roberts en Richard Gere een confrontatie hebben.

In een van de scenes wijst hij haar terecht met You’re not having a mind of your own!

Na enige zelfreflectie komt Roberts tot de conclusie dat hij gelijk heeft en dat ze simpelweg niet weet wie ze is, of wat ze wil. Dus ze gaat op onderzoek uit.

In de volgende scene zie je haar aan de ontbijttafel zitten met een rijtje borden voor zich. Ze heeft een wie-ben-ik ontbijtje gemaakt: een bord met roerei, eentje met een gekookt eitje, een met gepocheerd ei, een omelet en een spiegelei.

Empirisch onderzoek naar wat ze het lekkerste eitje vindt.

Weten wat je wilt

Een grappige scène, maar bij mij kwam ie destijds stevig binnen: Ik weet dat verdorie ook niet! Oef…

Het gaat natuurlijk niet om die eitjes, maar om de metafoor.

Ik vond ‘m mooi getroffen, want Weten Wat Je Wilt in dit leven is soms best ingewikkeld. Er hangt van alles aan vast, je zult maar het verkeerde kiezen. En hoe ontdek je trouwens wat je wilt..?! En volgende week wil je misschien wel weer iets anders..

Om erachter te komen wat het pad is waar jij het beste op gedijt, moeten we met onze aandacht naar binnen. Maar dat vertellen ze er nooit bij in de fillem 😉

Leren voelen

Met je aandacht naar binnen, voelen dus.

Voor die simpele wijsheid heb ik alle grote guru’s moeten lezen, beluisteren, en hopeloos veel uren yoga gedaan.

Het voordeel was wel dat ik lekker lenig werd, zowel lichamelijk als tussen mijn oren.

Ik kwam uit op 3 sleutels:
1. hier en nu
2. mijn lichaam
3. de 90 seconden-regel.

Hier en nu

Ik zal je de baarden, mantra’s en yoga besparen en deel de korte versie met je: Voelen kan alleen in het hier en nu. Het lichaam is altijd in het nu en daarmee je ingang naar het voelen. En emoties duren maximaal 90 seconden, áls je je aandacht bij je lichaam houdt. (2 Voor meer uitleg over die 90 seconden-regel moet je hier zijn ) .

Als je je aandacht namelijk laat meedrijven met de gedachtestroom, dan roep je steeds opnieuw emoties op. Net zolang tot je bereid bent om naar de emotie te kijken… eh, te voelen.

Niet dat het makkelijk is om te voelen… vind ik tenminste, en de rest van de wereld schijnt er ook last van te hebben 🙂

Associëren

Maar EmotieGids, wat gebeurt er dan als je meedrijft op je gedachten?

Dat zal ik je vertellen, luister en huiver: De ene gedachte roept de volgende op en die roept ook weer een gedachte op, en nog een, en nog een… Als dit nou leuke associaties zijn, dan gaat de stroom van leuk, naar leuker. Das cool.

Maar gaat het om minder fijne gedachten dan werkt het andersom, dan gaat het van kwaad tot erger en erger en erger… je kent het wel.

Gelukkig is de verlossing nabij!

De bevrijding ligt namelijk in het observeren van je lichaam en het voelen van de emotie.

Een verkrampende emotie geeft het sein: Hé, wakker worden! Je gelooft iets wat niet bij je past! En een verruimende emotie bijvoorbeeld uit emotiegroep Vreugde, geeft je inspiratie: Ja, leuk! Meer van dit!

Vreugde is je routeplanner in het leven

Zo’n verruimende emotie is dus een seintje van je ziel dat je op de juiste weg zit. Volg je deze aanwijzing van je ziel, dan ontvouwt zich je levenspad, stap voor stap.

Nou is dat ontdekken van je levenspad misschien geen doel op zich, maar hé, als je kunt kiezen voor een aaneenschakeling van fijne gedachten, of een trits ellendige… Ik zou het wel weten.

Je levenspad of je missie vinden is dus een kwestie van je focus op vreugde richten. Follow the breadcrumbs of joy, als ware je Hans en Grietje ineen. En dat oefenen.

Volg je vreugde en je levenspad ontvouwt zich van moment tot moment
Vreugde is de routeplanner in het leven

Vreugde als routeplanner… dat klinkt simpel en dat is het ook, maar laat ik het niet bagatelliseren want oude denkpatronen en overtuigingen zijn soms fiks ingesleten. En daarbij kunnen simpele dingen soms behoorlijk lastig zijn.

Maar toch: Geluk, of rust, is dichterbij dan je denkt.

Emoties als wekker

Emoties werken als onze natuurlijke wekker. Ze maken ons bewust van het huidige moment.

Herken je eenmaal het geluid van je interne wekker en word je ‘wakker’ in het nu, dan heb je een keuze: Wat ga ik nu doen?

Het is als op zo’n koude winterdag waarop de wekker afgaat: eigenlijk heb je te kort geslapen, je denkt nog heeeeel eventjes… en je drijft weg naar dromenland.

Wakker worden

Zo is het ook met emoties.

Want op dat ene moment dat de emotie zich voordoet kun je nog handelen en voelen wat er nodig is, maar het volgende moment word je erdoor overspoeld en word je er tot over je oren in meegesleurd.

Je kent het vast, dat gevoel dat een emotie je overneemt. Wees dan lief voor jezelf, zit het even uit en begin opnieuw.

Er komt altijd weer een nieuw moment, met opnieuw de kans om wakker te worden.

We hebben alleen het nu, met steeds nieuwe emoties en dus steeds nieuwe kansen. Het leven wordt heerlijk overzichtelijk met alleen het hier en nu, probeer maar eens.

Wil je een keer samen oefenen? Je bent van harte welkom. Dan kijken we naar hoe je dit kunt gaan toepassen, zodat je meer grip krijgt op je leven.
Is een haalbare kaart, ook voor jou.
Echt.


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.