Voor meer rust én levenslust
Vreugde is je routeplanner in het leven

Vreugde gaat niet -persé- over lachen. Dat klinkt misschien eigenaardig maar in EmotieCoaching zijn emoties een signaal vanuit je ziel. De boodschap van emotiegroep Vreugde gaat over je innerlijke drang tot zelfexpressie en wat je te doen hebt in dit leven. Je interne routeplanner dus. (Klik op het cijfer voor meer info1 In EmotieCoaching verdelen we alle emoties over acht emotiegroepen: Liefde, Angst, Verbazing, Vreugde, Afkeer, Boosheid, Verdriet en Schuld/Schaamte. Elke emotiegroep heeft zijn eigen boodschap. Emotiegroep Vreugde gaat over je roeping. )

Ik wil weer passie voelen voor m’n werk.
Ik wil weten wat mijn pad hier op aarde is.
Wat doe ik hier eigenlijk?
Waar doe ik het allemaal voor?

Vreugdevlammetje

Ik hoor regelmatig dit soort uitspraken. Ken je het gevoel? Dat je meedraait in de maalstroom, op de automatische piloot? Dat dus. Dan zijn we ons vreugdevlammetje kwijt.

Ik zeg bewust dat we het vlammetje kwijt zijn, het is namelijk niet gedoofd. Soms is het lastig te vinden, maar er is altijd, altijd, áltijd iets te vinden wat je op dit moment leuker vindt dan andere dingen in je leven. Of minder ellendig.

Onderzoeken

Daarvoor zul je je emoties moeten onderzoeken. Dat iets kun je niet met je hoofd vinden. Je kunt niet bedenken wat je vreugde geeft. Dan zoek je het in de verkeerde ‘laag’. Voelen doe je met je lichaam.
Oh boy, had ik dat maar eerder geweten.

Ik herinner me een scène uit de film Runaway Bride. (Disclaimer: oudje en mierzoet!) waarin Julia Roberts en Richard Gere een confrontatie hebben. In de volgende scene wijst hij haar terecht met ‘… not having a mind of your own!’

Na enige zelfreflectie komt ze tot de conclusie dat ze simpelweg niet weet wie ze is. Vervolgens zie je haar aan de ontbijttafel zitten met een rijtje borden voor zich. (Althans, zo herinner ik het me.) Ze heeft een ‘wie ben ik’-ontbijt gemaakt met roerei, een gekookt ei, een gepocheerd eitje, een omelet en een spiegelei. Empirisch onderzoek naar wat ze het lekkerst vindt.

Wat wil je?

Op zich een vermakelijke scene, maar bij mij kwam ie destijds stevig binnen: Ik weet verdomme ook niet welk ei ik het lekkerst vind!
Oef.
Het gaat natuurlijk niet om die eieren, maar om weten wat je wel en niet wilt in het leven. Best ingewikkeld. Wil je die kennis bereiken, dan moet je met je aandacht naar binnen.

Leren voelen

Oftewel, ik moest leren voelen. Daarvoor heb ik vrijwel alle grote guru’s gelezen (pre-internet-tijdperk), beluisterd (jay internet!) en hopeloos veel uren yoga beoefend.

Voordeel was dat ik lekker lenig werd, zowel lichamelijk als tussen mijn oren. Sleutelwoorden daarbij waren: Hier en nu, mijn lichaam en 90 seconden.

Hier en nu

Voor wie al een tijdje meeleest, rinkelt er misschien al een belletje. De korte versie is: ons lichaam is altijd in het hier en nu en emoties duren maximaal 90 seconden. Tenminste, als je je aandacht op je lichaam kunt houden. Ga je wel mee in je gedachtestroom, dan ben je verkocht. Ik tenminste. En de rest van de wereld schijnt er ook wel eens last van te hebben 🙂

Associeren

Want wat gebeurt er dan? De ene gedachte roept de volgende op en die roept ook weer een gedachte op en nog een en nog een… Zijn dit leuke associaties, dan gaat de stroom van leuk naar leuker. Maar gaat het om minder fijne gedachten, dan werkt het van kwaad tot erger.

Je bevrijding ligt in het observeren van je lichaam. Een verkrampende emotie geeft je een seintje: Hé, word wakker! Je gelooft iets wat niet bij je past! Terwijl een verruimende emotie uit bijvoorbeeld emotiegroep Vreugde, je inspiratie geeft: Ha, leuk! Doen!

Routeplanner

Zo’n verruimende emotie is een signaal dat je op de juiste weg zit. Volg je deze aanwijzingen van Vreugde, dan ontvouwt je levenspad zich. Van moment tot moment, want we hebben alleen het nu. Vreugde is hierbij je navigatiesysteem2 Tezamen met de emoties uit emotiegroep Afkeer wijzen deze emoties je wat je wel, en wat je beter niet volgt. Of beter nog: wat je wel en niet dient op je levenspad. Wat wel of niet past bij wie je in essentie bent. .

Dat is een kwestie van oefenen. Klinkt simpel en dat is het ook. Maar laat ik niet bagatelliseren, onze oude gewoonten zijn soms fiks ingesleten, en simpele dingen kunnen lastig zijn. Laat ik zeggen: weet dat geluk of rust misschien dichterbij is dan je denkt.

Emoties als wekker

Emoties zijn onze natuurlijke wekker. Herken je eenmaal het geluid van je interne wekker, dan ben je wakker en kun je kiezen. Zo simpel en toch is het soms niet te doen. Denk aan zo’n winterdag waarop je wekker afgaat, te weinig slaap… je bed zo heerlijk warm…

Gelukkig komt er altijd weer een nieuw moment met een nieuwe emotie en opnieuw de kans om wakker te worden. We hebben alleen het nu. Het leven wordt heerlijk overzichtelijk met alleen het hier en nu. Probeer maar eens.

Meer weten? Weet je welkom. Dan kijk ik met je mee naar jouw interne wekker.
Haalbare kaart.
Echt.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.