Voor innerlijke rust én levenslust
Hoe overwin je je burnout in krap 3 maanden?

Tamara had een burnout. Dat was 3 maanden geleden. Na een aantal online EmotieCoach-sessies ontving ik deze mail:

‘Hi Henriette, 
Gisteren heb ik een markt heel erg goed overleefd, ik ging samen met mijn moeder in het dorp spullen verkopen. Er was een verschrikkelijke fanfare, alle buren kwamen langs, er waren collega’s van mijn moeder die alles over mij wisten, chips, wind, bier, weinig verkocht, een hysterische turnvereniging aan de overkant en het duurde de hele dag. Eenmaal thuis ging ik even douchen en daarna ging het wel weer, had vermoeide benen van het staan en ging om 22:00 slapen, maar verder was het eigenlijk allemaal wel prima. 
Heel erg leuk om te merken dat ik niet overprikkeld ben geraakt door de omgeving. YEY.’

Emoties als spreekbuis van je essentie

Ik was er zelfs een beetje beduusd van.
Even voor de beeldvorming, ik ben van de eerste lichting studenten EmotieCoaching. De methode is nog niet zo lang geleden ontwikkeld. Maar naarmate ik er langer mee werk, raak ik er meer en meer van onder de indruk.
Je emoties wijzen je namelijk de weg naar binnen en bepalen het tempo van je proces.

In feite spreekt je essentie tot je, via je emoties.

Die informatie gebruiken we als leidraad voor je sessie. Zo krijg je altijd precies wat jíj nodig hebt, in jouw tempo.

Wat ik als EmotieCoach doe, is inzicht geven in de boodschap van die emoties, met -waar nodig- een interventie. Ik geef je het gereedschap in handen, zodat je al rap je eigen coach gaat zijn.

Anders leren omgaan met emoties

Zo ook Tamara. Hoe kreeg zij het voor elkaar om in tweeënhalve maand van een burnout tot deze mail te komen? Ze kwam bij de EmotieGids binnen via een collega. Ze mailde om te vragen naar de mogelijkheden voor een burnout en het anders leren omgaan met haar emoties.

Een goede insteek want een burnout heeft alles te maken met je emoties en je energiehuishouding. (klik op het eentje 1 Een burnout is gerelateerd aan de emotiegroep Afkeer. We zijn er bedreven in geraakt om onze emoties en impulsen te onderdrukken of te negeren. Dat kost veel energie waardoor je uiteindelijk implodeert. Bij een burnout gaan we opnieuw leren voelen en luisteren naar je emoties. Daardoor laad je weer op en kan je je energie gebruiken waar het voor bedoeld is: Het pad bewandelen dat bij je past, waarbij je je emoties gebruikt als richtingaanwijzer.

Wil je meer lezen over je emoties (of het gemis daaraan) bij een burnout? Vera Helleman heeft 350 emoties en hun boodschap beschreven in de Emotie Encyclopedie. Van elke emotie lees je de energetische beweging, de boodschap, en wat je ermee kunt.

Je kunt de Emotie Encyclopedie (hardcover, 35 eu) bij de EmotieGids bestellen, ik ontvang dan een klein percentage. Als je me een mailtje stuurt met ‘Ja ik wil de Emotie Encyclopedie’ en de betaling is rond, heb je het de volgende dag in huis.
)

Veilig

Voor de intake ging ik bij Tamara thuis langs. Ik doe dat bewust om de optimale omstandigheden te creëren voor een gesprek; de meeste mensen voelen zich thuis veilig. Dat is een goede start. Niet alleen omdat het fijn is om je veilig te voelen maar ook, omdat we bij EmotieCoaching iemand zo snel mogelijk het roer in handen willen geven (2Je veilig voelen hoort bij de emotiegroep Angst. Deze groep gaat over dualiteit. Als je angstig bent (het woord zegt het al) word je overgenomen door de emotie. Dan kun je jezelf niet meer waarnemen. Dat leg ik hieronder verder uit. ). Dat is alleen mogelijk als je in staat bent om jezelf onder de loep te nemen.

Wie kijkt?

Maar wie is jezelf? En vanuit wie kijk je naar jezelf? Dát is wat we de positie van observator noemen, de basis van waaruit emotiecoaching werkt. Vanuit die positie kan je je emoties en gedachten observeren en heb je een keus.

Grofweg komt het hier op neer: Voelt dit lekker? Volg dit, want dit is je pad! Voelt het niet lekker? Dan is dit nu niet voor jou. Zo heeft elke emotie je iets te vertellen.

Oefenen met opmerkzaamheid

Het is een kwestie van steeds opnieuw je lichaam checken en de emotie opmerken. Je emoties willen gehoord worden. Als je ze even aandacht geeft, dan hoeven ze minder hard te krampen. Kwestie van oefenen. Hoe vaker je dit oefent als je lekker in je vel zit, hoe makkelijker het gaat als het even tegenzit. Het voordeel? Hoe sneller je je emoties opmerkt en ze door je heen laat stromen, hoe rustiger het in jou wordt.

Overwinning

Terug naar Tamara. Ze komt in dat eerste gesprek wat bedeesd op me over. Daarbij is ze snel moe, lichtgeraakt en heeft ze bar weinig energie. We bespreken de basis van emoties en hoe ze werken. Tamara pikt het razendsnel op. Ze oefent flink met het opmerken van haar gedachten en emoties. Samen met mijn uitleg over wat de emotie haar wil zeggen, heeft ze genoeg tools in handen om mega-sprongen te maken. En passant creëert ze ook nog eens de ideale levensomstandigheden om op haar gemak uit te zoeken wat ze nu precies wil met haar werk en de prachtige kunst die ze maakt.

Grenzen voelen

Na zo’n 6 à 7 gesprekken valt het me op dat Tamara al flink is gegroeid. Ze maakt duidelijke keuzes én ze kan haar innerlijke grenzen goed voelen en handhaven. Zelfs haar manier van spreken is steviger. Ik ben behoorlijk onder de indruk van de snelheid waarmee ze opknapt. Het is geweldig om te zien hoe haar zelfhelende vermogen voor haar werkt.

Emoties als feedback systeem

Die interne richtingaanwijzers hebben wij allemaal. Oefen met het kijken vanuit de observator-positie en kies je gedachten zorgvuldig: Vis de leuke er uit, die waar je je goed bij voelt.

Dat is namelijk de crux: je emoties geven feedback op de gedachte die er vlak aan voorafging. Ze vertellen of die gedachte klopt bij wie jij in essentie bent. En zo wijzen je emoties je steeds de weg: Ja, volg dit! Of: Bijsturen, je dwaalt van je pad af. Of: Je geeft je leiding uit handen. Er zijn acht emotiegroepen met elk hun eigen boodschap.

Goud in handen

Een magisch systeem waarmee je goud in handen hebt. Je geeft je leven vorm aan de hand van je emoties, je bouwt een fijne relatie op met jezelf en anderen en je creëert emotionele stabiliteit.

Als je je laat leiden door je emoties dan creëer je een leven waar je gelukkig van wordt, een leven waarin je ziel zich kan uitdrukken. Je vindt jouw unieke plek in de wereld.


Expressie van je ziel, wie wil dat niet? Misschien geeft het je wel vreugde om je gedachten te delen. Dan zegt je emotie dus: Ja! Volg dit!
Ik kijk uit naar je bericht hieronder 😉


Emotie Encyclopedie

De Emotie Encyclopedie beschrijft zo’n 350 emoties: Hoe de emotie beweegt, wat ie je wil vertellen en wat dit van jou vraagt. Heel praktisch en laagdrempelig. Ik gebruik de Encyclopedie regelmatig tijdens mijn sessies maar ook voor de particulier is het een praktisch handboek: Achterin de index zoek je de emotie op die je ervaart en dan lees je het bijbehorende stuk tekst (ongeveer een pagina per emotie).

De inleiding geeft een duidelijke gebruiksaanwijzing en inzicht in de functie van je emoties.
Dit boek is een aanrader als je wat ondersteuning nodig hebt of niet weet wat je met je emoties aanmoet.
Via deze link kun je ‘m inkijken.
Bestellen kan via mail: Stuur je adresgegevens naar henriette@emotiegids.nl.
Bestel je liever bij Bol? Dat kan via deze link.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.