Voor innerlijke rust én levenslust
Hoe overwin je je burnout in krap 3 maanden?

Tamara had een burnout.
Dat was krap 3 maanden geleden.

Nadat we een aantal online EmotieCoach-sessies deden, ontving ik deze mail:

‘Hi Henriette, 
Gisteren heb ik een markt heel erg goed overleefd, ik ging samen met mijn moeder in het dorp spullen verkopen.

Er was een verschrikkelijke fanfare, alle buren kwamen langs, er waren collega’s van mijn moeder die alles over mij wisten, chips, wind, bier, weinig verkocht, een hysterische turnvereniging aan de overkant en het duurde de hele dag.

Eenmaal thuis ging ik even douchen en daarna ging het wel weer, had vermoeide benen van het staan en ging om 22:00 slapen, maar verder was het eigenlijk allemaal wel prima. 
Heel erg leuk om te merken dat ik niet overprikkeld ben geraakt door de omgeving. YEY.’

Emoties als spreekbuis van je essentie

Ik was er zelf een beetje beduusd van.
Even voor de beeldvorming; Ik ben van de eerste lichting studenten van de EmotieCoaching-opleiding.

Deze methode is nog niet zo lang geleden ontwikkeld, maar naarmate ik er langer mee werk, raak ik meer en meer onder de indruk van de resultaten van deze vorm van coaching.

Het essentiële verschil met andere vormen van therapie of coaching is dat we bij EmotieCoaching jouw emoties in het moment volgen, die ons direct de weg naar binnen wijzen.

Voordeel

Bijkomend voordeel is dat je emoties ook het tempo van je proces bepalen: Ze geven haarfijn aan wat de volgorde is van jouw hoogst persoonlijke ontplooiingsproces en in welk tijdsbestek dat mogelijk is.

Daarmee brengt het proces helderheid over hoe jij als mens functioneert en blijft het te dragen qua intensiteit.

We kunnen daarin niet sturen en dat willen we ook niet, want op zielsniveau weet je zelf, via je emoties, wat er nodig is en op welk moment.

Zo krijg je altijd precies wat jij nodig hebt, in jouw tempo. Dat kan een ander niet voor je invullen.

Je essentie spreekt tot je door middel van emoties

De EmotieCoach geeft je inzicht in de boodschap van je emoties. Je krijgt het gereedschap direct in handen. Je krijgt inzicht in je eigen emotionele systeem, zodat je al rap jezelf leert coachen.

Je snapt: voor mij is dit een prut-verdienmodel. Vaak kun je met een enkele sessie weken en soms zelfs maanden weer vooruit. Maar ik word er stik-gelukkig van om kwartjes te zien vallen bij anderen. En ik heb er een inkomen naast, dat helpt 😉

Anders leren omgaan met emoties

Terug naar Tamara. Hoe kreeg zij het voor elkaar om van een diagnose burnout tot deze mail te komen?

Tamara kwam bij de EmotieGids via een verwijzing van een collega. Ze mailde om te vragen naar de mogelijkheden en hoe ze anders kon leren omgaan met haar emoties.

Een prima insteek want je emotionele systeem heeft alles te maken met je energiehuishouding. Klik op het cijfer voor meer info (1
Een burnout is gerelateerd aan de emotiegroep Afkeer. Deze groep leidt je naar wat energetisch wel of niet bij je past.

We zijn er echter bedreven in geraakt om deze emoties en impulsen te onderdrukken of te negeren. Dat kost veel energie waardoor we uiteindelijk vastlopen.
Bij een burnout leer je opnieuw deze emoties opmerken, voelen en ernaar luisteren. Door je emoties als interne wekkertjes te gaan gebruiken, leer je je energie beter beheren.

Zo kun je expressie gaan geven in de wereld op de manier én het tempo dat bij je past, met je emoties als richtingaanwijzer en leidraad.

Wil je meer lezen over je emoties (of het gemis daaraan) bij een burnout? Vera Helleman heeft 350 emoties en hun boodschap beschreven in de Emotie Encyclopedie. Van elke emotie lees je de energetische beweging, de boodschap, en wat je ermee kunt.

Je kunt de Emotie Encyclopedie (Hardcover, 35 eu) bij de EmotieGids bestellen. Ik ontvang dan een klein percentage, voor jou blijft de prijs gelijk. Als je me een mailtje stuurt met ‘Ja ik wil de Emotie Encyclopedie’ en de betaling is rond, heb je de volgende dag de Encyclopedie in huis. )

Veilig

Voor de intake ging ik bij Tamara thuis langs. Ik doe dat bewust om de optimale omstandigheden te creëren voor een gesprek; de meeste mensen voelen zich thuis veilig.

Dat is een goede start. Niet alleen omdat je alleen vanuit veiligheid je emoties goed kunt voelen maar ook, omdat we bij EmotieCoaching iemand zo snel mogelijk het roer in handen willen geven (2Je veilig voelen hoort bij de emotiegroep Angst. Deze groep gaat over dualiteit. Als je angstig bent word je overgenomen door de emotie. Dan kun je jezelf niet meer waarnemen. Dat leg ik hieronder verder uit. ). Dat is alleen mogelijk als je in staat bent om jezelf onder de loep te nemen.

Wie kijkt?

Maar wie is jezelf? En vanuit wie kijk je naar jezelf?

In EmotieCoaching doen we dat vanuit de positie van observator. Vanuit die positie kan je je emoties en gedachten met enige afstand waarnemen.

Grofweg heb je de volgende keuze: Voelt het lekker? Volg dit, want dit klopt voor jou, voor nu. Schuurt er iets, voel je weerstand? Dan is dit nu niet voor jou.

Meer specifiek heeft elke emotie je iets te vertellen.

Oefenen met opmerkzaamheid

Het is een kwestie van steeds opnieuw je lichaam checken en de emotie ervaren. Je emoties willen gehoord worden. Als je ze even aandacht geeft, dan hoeven ze minder hard te krampen.

Kwestie van oefenen. Hoe vaker je dit oefent als je lekker in je vel zit, hoe makkelijker je het kunt inzetten in je voordeel als het even tegenzit.

Het voordeel? Hoe sneller je je emoties opmerkt en ze door je heen kunt laten stromen, hoe rustiger het in jou wordt.

Overwinning

Tamara komt in het eerste gesprek wat bedeesd op me over. Daarbij is ze snel moe, lichtgeraakt en heeft ze bar weinig energie. We bespreken de basis van emoties en hoe ze werken.

Tamara pikt het razendsnel op. Ze oefent flink met het opmerken van haar gedachten en emoties. Samen met mijn uitleg over deze emoties, heeft ze genoeg tools in handen om mega-sprongen te maken.

En passant creëert ze ook nog eens de ideale levensomstandigheden om op haar gemak uit te zoeken wat ze nu precies wil met haar werk en de prachtige kunst die ze maakt.

Grenzen voelen

Na zo’n zes à zeven gesprekken valt het me op dat Tamara al flink is getransformeerd.

  • Ze maakt duidelijke keuzes
  • Ze herkent haar innerlijke grenzen beter
  • Ze kan haar energie beter managen met behulp van haar emoties
  • Ze verdraagt meer prikkels
  • Ze is minder gevoelig voor de mening van anderen
  • Haar manier van spreken is steviger

Ze komt veel steviger over. Ik ben behoorlijk onder de indruk van de snelheid waarmee ze opknapt. Het is geweldig om te zien hoe ze haar zelfhelende vermogen voor zich kan laten werken.

Goud in handen

Ons emotionele systeem is magisch. Hiermee heb je goud in handen. Als je dit leert gebruiken zoals het bedoeld is, geef je expressie vanuit je ziel, leef je vanuit een diep innerlijk weten en creëer je een leven dat past bij jouw blauwdruk.

En als bonus wordt je ook nog eens een stuk stabieler. Wie wil dat nou niet? 😉

Herken je jezelf in Tamara? Je bent van harte welkom om je emoties onder de loep te nemen. Dat kan via de gele knop. Je kunt ook een mailtje sturen met de groene knop.

Weet je welkom

Regelmatig zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
De EmotieGids bij het ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

Emotie Encyclopedie

De Emotie Encyclopedie beschrijft zo’n 350 emoties: Hoe de emotie beweegt, wat ie je wil vertellen en wat dit van jou vraagt. Heel praktisch en laagdrempelig. Ik gebruik de Encyclopedie regelmatig tijdens mijn sessies maar ook voor de particulier is het een praktisch handboek: Achterin de index zoek je de emotie op die je ervaart en dan lees je het bijbehorende stuk tekst (ongeveer een pagina per emotie).

De inleiding geeft een duidelijke gebruiksaanwijzing en inzicht in de functie van je emoties.
Dit boek is een aanrader als je wat ondersteuning nodig hebt of niet weet wat je met je emoties aanmoet.
Via deze link kun je ‘m inkijken.
Bestellen kan via mail: Stuur je adresgegevens naar henriette@emotiegids.nl.
Bestel je liever bij Bol? Dat kan via deze link.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

Leave A Comment