Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe vind je innerlijke leiding als die van buiten wegvalt?

De EmotieGids Corona-rapporten #4 |
Klik hier voor Rapport #1 Hoe kom je uit angst?
Rapport #2 Hoe stop je met oordelen?
Rapport #3 Wat heeft angst met eenzaamheid te maken?
Rapport #5 Hoe ontstaan emoties?

Het volgende artikel is geschreven ten tijde van het Corona-tijdperk (2020). De voorbeelden zijn gedateerd, de informatie is echter alleszins relevant in onzekere tijden.

Alle zekerheden vallen om.
Niemand weet iets.

Sommigen die wel iets weten, worden gecensureerd. Medische onderzoeken spreken elkaar tegen. Beslissingen worden van meerdere kanten aangevallen en zijn al achterhaald, nog voor ze zijn ingevoerd.

Aandacht

Nu het oude abnormaal is ingestort en we vooral thuis vertoeven zonder de gebruikelijke afleiding van brood en spelen, keert onze aandacht zich onwillekeurig naar binnen.

Het ego, ons denken, weet niet meer wat te geloven.

We worden overstelpt met tegenstrijdige informatie, zoals de verplichte niet-werkende mondkapjes in het openbaar vervoer, versus de nog maar onlangs ingevoerde boerkawet.

Of chloroquine, al sinds 1934 voorgeschreven als ontstekingsremmer met de minste bijwerkingen ooit, versus datzelfde chloroquine dat sinds april 2020 ineens beschreven wordt als een middel met gevaarlijke bijwerkingen. (1 Chloroquine is in 1934 ontdekt door Hans Andersag. Het staat op de lijst van essentiële medicijnen, uitgegeven door de WHO (World Health Organization), als een van de meest veilige en effectieve medicijnen ter wereld. ).

En als laatste voorbeeld, de gezellige, maar tikkie ongezonde horeca die open mocht zijn, versus de gezondheidsbevorderende sport- en yogascholen die dicht moesten blijven.

Enfin, je snapt me.

Ego zoekt houvast

Wat is het gevolg?

Ons ego freakt uit. Geen wonder. Het ego zoekt wanhopig naar vormen van houvast.

Wereldleiders nemen desastreuze besluiten, die het volgende moment alweer zijn ingehaald door de realiteit. Hoe dan ook, links- én rechtsom worden we ingehaald.

Het is tijd, de hoogste tijd, om onze leiding in handen te leggen van de enige op deez’ aardkloot die weet wat op dit moment voor jou de juiste richting is… dat ben jij.

Innerlijke leiding

Met jij bedoel ik het ziels-bewustzijn. Sommigen noemen het leven vanuit het hart, de bron, God, Allah, het Onnoembare. Allemaal woorden die verwijzen naar een en hetzelfde. Ik hou het even bij het woord ziel; dat wat exact weet welke afslag jou het beste dient.

Want wij mensen zijn niet ons lichaam en we zijn niet ons denken. We kunnen het lichaam en denken niet zijn, omdat alles wat we waarnemen buiten ons ligt. Dus dat zijn we niet.

Je kunt niet ergens naar kijken en dat, waar je naar kijkt ook zijn. Je kunt niet met je oog kijken naar datzelfde oog.

Ziel zijn

We zijn ziel, en we hebben een fysiek lichaam.

Om nu de wijsheid van de ziel goed te kunnen ‘horen’ hebben we een beetje rust nodig. Of beter gezegd, geen afleiding. En dat is precies wat we nu hebben, nu we verplicht thuis zitten: weinig afleiding.

Dat thuis-zitten is misschien niet onze eigen keus, maar als we af en toe dat beeldscherm uitzetten hebben we wel een prachtige bedding om ons in te ontwikkelen en te ontdoen van alle nonsens. Het kleine, nabije, weer te koesteren.

Doelen halen

Onze maatschappij is volledig ingericht op ego: ratio, logica, wilskracht, doelen behalen, pushen, discipline, bereiken; allemaal koren op ons ego-molentje.

Ziel krijgt nauwelijks de kans om ertussen te komen. En toch kun je ego en ziel tezamen aantreffen in een enkele zin. Ik geef een voorbeeld:

Sasja werd zakelijk gepasseerd. Een promotie waar ze eigenlijk recht op had, ging naar haar collega. Ze vertelde: Ik weet wel dat dit niet mijn baan is, maar het klópt gewoon niet.

Je ziet dat Sasja hier schakelt tussen de verschillende ‘lagen’ van waaruit we kunnen kijken. Ze begint haar zin met Ik wéét wel dat dit niet mijn baan is, (…) Daar spreekt de ziel. Ze vervolgt vanuit haar gekwetste ego haar zin met: (…) maar het klopt gewoon niet.

Zo hopt ze in een enkele zin van de laag van ziel, naar de laag van het ego.

Ego opereert uit angst

Dit zie ik vaak in sessies gebeuren, dat switchen tussen verschillende lagen van ons mens-zijn. Als ego aan het roer staat, overheerst vaak de angst. Met de bijbehorende bewustzijnsvernauwing.

Precies dat, is wat er momenteel aan de hand is in onze ego-gerichte maatschappij.

Ego heeft last van tunnelvisie, ziet vaak alleen maar beperkingen en kijkt vanuit angst. Ziel daarentegen wéét, en heeft overzicht. Maar… ziel zal nooit het voortouw nemen: Ziel krijgt de leiding. Of niet.

Zie daar het concept vrije wil.

Keuze

Wij kiezen bij ‘wie’ we de leiding in handen geven.

Kies je voor het ego? Of laat je de boel de boel, en kies je niet? Dan pakt ego vanzelf de leiding over je handelen.

Vanuit de laag van ego neem je beslissingen vanuit ambitie en pushen. Je vinkt je to-do lijstjes af ongeacht je energie-level, je neemt pauze zonder te voelen of je honger hebt, je werkt voor je geld zonder dat je passie erin ligt, je zorgt omdat het moet.

Je leeft en handelt in reactie op de prikkels van buitenaf.

Ziel

Als je er echter voor kiest om naar de wijsheid van je ziel te luisteren, dan handel je vanuit innerlijk weten. Dan luister je naar je innerlijke energiestroom en leef je in flow. Je krijgt leiding van binnenuit, via de taal van je emoties. Je leeft en creëert van binnen naar buiten.

Klinkt lekker hè? Maar hoe dan?

Om je ziel te kunnen horen, stap je heel eventjes in het onbekende. Want de ziel ‘praat’ niet via tekst of woorden. Ziel praat via ervaringen in het lichaam, via emoties.

Voelt een ervaring uit de buitenwereld verkrampend, of juist verruimend? Voelt deze gedachte prettig, of juist niet?

Fractie

Om dit te kunnen opmerken, heeft de ziel een beetje tijd nodig… slechts een fractie van een seconde langer dan het ego.

Maar het ego houdt niet van een verloren milli-seconde, houdt niet van onzekerheid. Ego wil controle, en wel nu!

Dus ego pakt door, en doet veel moeite om niet af te hoeven wachten in die halve-nano-seconde-leegte want hu… eng. Ego komt stante pede met oplossingen: Hup, dichttimmeren die seconde, besluiten nemen, aanpakken… controle!

Emoties

Ziel sneeuwt vaak onder in dit proces. Zij geeft haar boodschappen af in de vorm van emoties, maar die worden onderdrukt als lastig, onaangenaam, niet zakelijk, onlogisch, enfin, je kent je eigen lijstje wel.

Dat is best jammer, lieve luitjes.

Want emoties bevatten oneindig veel wijsheid en brengen je direct naar de ziel.

Seintjes

Eerst maar ’s dit: Wat is een emotie eigenlijk?

Emoties zijn sensaties in het lichaam met lading. Een rilling, een golfje, een boertje, een kramp, een opvlieger, een lach, een traan. Zelfs kippenvel kan een seintje van je ziel zijn.

Om deze sensaties te kunnen opmerken, zul je het ego een fractie van een seconde, terug in zijn hok moeten duwen. Dat kan bijna letterlijk door je focus te verleggen. En misschien een beetje marchanderen 😉 Jij mag zo meteen weer… eerst even horen wat ziel te melden heeft.

Wachten

Als voorbeeld gaan we even terug naar het gesprek met Sascha: Ik weet dat dit niet mijn baan is... Dat is wat ze eruit flapte.

Als Sascha heel even blijft hangen in die leegte en voelt of ze een lichamelijke sensatie opmerkt, schakelt ze naar de emotionele laag.

Spannend? Ja, het is spannend om even in zo’n onbekende leegte te verblijven.

In de leegte fluistert je ziel
daar liggen je antwoorden

Daar, in die leegte, ervaar je je ziel.
Daar hoor je jezelf fluisteren.
Daar liggen je antwoorden.

Verruiming

En? Hoe voelt dat, als je zegt: Ik weet dat dit niet mijn baan is?

Sascha gaf aan dat dat verruimend voelde. Als dat is wat je voelt, vertrouw dan op dat zachte verruimende gevoel. Dan is dit niet jouw baan, althans, niet op dit moment. Morgen misschien of volgende week, maar niet nu.

Hoe vind je innerlijke leiding?

Je vindt deze innerlijke leiding tussen een ervaring in de buitenwereld en de innerlijke impuls die daarop volgt. Daar, in die milliseconde, spreekt het innerlijke weten.

Gebruik die milliseconde om even in het niets te verblijven en de leegte zal zich vullen met een antwoord vanuit je bron.

Blijf even in het niets
en de leegte geeft antwoord

Binnenwereld

Dát is leiding van binnenuit. Altijd beschikbaar. Altijd in het nu. Dat is de enige leiding waar je volledig op kunt vertrouwen, die er altijd voor je is. Dat geeft vrijheid.

Laat je niet afleiden door het ego dat, klauwend in de buitenwereld immer op zoek is naar schijnzekerheid.

Buitenwereld

En die buitenwereld?

Denk even terug aan dat oog, dat een spiegeltje nodig heeft om zichzelf te kunnen zien. Wat dat spiegeltje is voor je oog, is de buitenwereld voor je ziel. Door die buitenwereld kan de ziel zichzelf ervaren.

Via de duale wereld van goed en kwaad, kan de ziel die van nature neutraal is, zichzelf ervaren. Hoe meer ‘gedoe’ in de buitenwereld, hoe meer de ziel ervaringen kan opdoen. Vanuit dat oogpunt bekeken leven we nu met alle toestanden die we in de wereld ervaren, op universitair niveau!

Vergeet echter niet; Goed en kwaad zijn als de linker- en de rechtervleugel: beiden dienen dezelfde vogel. Maar jij bent de lucht.

Wil je ervaren hoe het is om antwoorden te vinden in je ziel, leiding te krijgen van binnenuit?

Je bent van harte welkom om dat te komen ervaren in een sessie. Maak een afspraak via de groene knop of stuur een mailtje met de gele.

Verder lezen?

Weet je welkom


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips over hoe je je emoties gebruikt, zodat je het leven kunt creëren waarvoor je hier bent!De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.