Voor innerlijke rust én levenslust
Hoe los je een ruzie op – zelfs als de ander er niet bij is?

Nee, ik ga haar niet bellen! Ze heeft het meer tegen zichzelf dan tegen mij. Het gaat om een conflict met haar mentor. Hoe lossen we dit op, zelfs als de ander er niet bij is?

Hedy volgt een opleiding en er was onduidelijkheid over wat er van haar verwacht werd. Het zit haar zo dwars dat ze de EmotieGids benadert voor een sessie.

Elk conflict wat we in de buitenwereld ervaren, heeft één gemeenschappelijke factor: wijzelf.

Dus daar gaan we mee aan de slag.

Tranen

Hedy vertelt haar verhaal. Als ze klaar is, valt ze stil. Ze zegt zacht: Misschien kinderachtig, maar het voelt zó oneerlijk. En daar zijn de tranen.

In EmotieCoaching bekijken we tranen een beetje anders dan je zou verwachten: Tranen brengen ons terug in balans. Daarbij geldt de regel dat emoties altijd iets zeggen over DIT moment.

Hedy’s tranen zijn een reactie op de overtuiging dat ze zich benadeeld voelt. Daarvan zegt haar ziel: Niet goed voor je, Hedy, laat maar los, en de tranen herstellen haar weer. Klik voor meer info (1 Als je meegaat in de gedachtenstroom, Ik word altijd benadeeld, ze moeten altijd míj hebben, dan moeten je tranen steeds opnieuw langskomen om je weer in balans te brengen. )

Emoties van on-gelijkwaardigheid

Hedy’s emoties laten zien dat behalve Verdriet, ook de emotiegroep Schuld/Schaamte actief is. Bij deze groep gaat het over je meer of minder voelen dan een ander. Het hele scala aan oordelen en goed-en-fouts hoort bij deze groep.

Het uitgangspunt bij EmotieCoaching is dat je emoties het communicatiemiddel zijn waarmee het hogere zelf, of ziel, je de weg toont die het beste past bij je energetische blauwdruk.

Je kunt wel een eendje willen zijn, maar als je als zwaan geboren bent…

Gebruik je emoties

De weg van eend is niet beter of slechter dan die van zwaan. We hebben als mens tenslotte vrije wil. Maar leer je je emoties gebruiken als innerlijke leidraad en volg je je blauwdruk als zwaan, dan lijkt alles eenvoudiger en in synchroniciteit te verlopen.

Noemen ze dit in de zakenwereld niet persoonlijk leiderschap? In de spirituele wereld heet het in flow of je energie volgen. Ik zeg het zo: Ontwikkel je talenten met behulp van je innerlijke weten.
Kan nog aangescherpt, suggesties zijn welkom.

Innerlijke rust

Leer je dit emotionele systeem gebruiken, dan heeft dat flink wat voordelen: Het werkt snel -je krijgt direct feedback, je twijfels gaan overboord -je voelt of je linksom of rechtsom moet gaan. Beslissingen nemen wordt makkelijker, je krijgt innerlijk rust, meer harmonie met de mensen om je heen, je passie stroomt… En dat allemaal met een klein beetje inspanning.

Daarbij is dit systeem gratis en elke seconde van de dag beschikbaar. Dat kan je van een coach niet zeggen 😉

Maar ik dwaal af, terug naar emotiegroep Schuld/Schaamte.

Acceptatie en zelfhaat

Jezelf boven of onder iemand plaatsen zijn de twee uitersten op de ladder van deze emotiegroep. Bovenaan staat acceptatie, onderaan zelfhaat: de kritiek op onszelf is vaak vreselijker dan wat we onze ergste vijand toewensen.

Als de emotiegroep Schuld/Schaamte actief bij je is, zie het dan als een uitnodiging om je non-acceptaties te onderzoeken.

Voorwaar een actueel thema op dit moment: De 1,5 meter-economie, mogelijk verplichte vaccinaties, artsen die elkaar tegenspreken, politici die verregaande beslissingen voor ons nemen.

Weersta je gedachten

Of je nu voor of tegen iets bent, check eens hoe het voelt, zo’n mening. Observeer wat er intern gebeurt en weersta de neiging om in je gedachtenstroom mee te gaan.

Voel je een verruiming of juist verkramping? Dat is een belangrijke vraag die je veel informatie verschaft over je eigen systeem.

De lichamelijke kramp die je mogelijk voelt, ontstaat namelijk niet door de inhoud van dat oordeel. Die kramp is een seintje van je ziel over het oordelen an sich.

Oordelen klopt niet bij wie je in wezen bent. Door te oordelen verkrampen we intern. In essentie zijn wij gelijkwaardig.

Consequenties

De lichamelijke consequenties van een verkramping zijn best groot.

Kijk maar naar dit lijstje.

  • Je spieren trekken samen waardoor je een pijnlijke nek, schouders, hoofdpijn, maagpijn, constipatie en meer kan krijgen
  • Je wordt er moe en vergeetachtig van
  • Je bijnieren maken cortisol (stresshormonen) aan waardoor je slechter slaapt
  • Je weerstand vermindert dus je wordt bevattelijker voor snotneuzen en andere ziektes
  • Je concentratie verslechtert
  • Je krijgt neiging om dat rotgevoel te dempen dus je gaat meer snoepen, eten, drinken, roken en wat we zoal aan verslavingen hebben
  • Je ontwikkelt buikvet, angst, het put je gelukshormoon uit, verlaagt je sexhormonen (minder zin), je voelt je gejaagd, sneller boos, bent vatbaarder voor depressies, burnout, enzovoorts.

Man man man, en dan te weten dat deze lijst nog lang niet volledig is en elk punt op zich ook weer allerlei gevolgen heeft. Het is overduidelijk: Deze trein wil je niet in.

Mening

Als ik Hedy vraag wat ze lichamelijk opmerkt, vertelt ze dat ze verkrampt als ze een oordeel uitspreekt over haar mentor.

Ze heeft van huis uit meegekregen dat het belangrijk is om een eigen mening te hebben.

Het ging vroeger aan tafel altijd over wat je ergens van vond. Dat moest je goed onderbouwen. Maar, ik realiseer me dat het vooral over goed en fout ging, vertelt ze. En dat klopt voor geen meter bij wie ik nu ben.

Van huis uit

We krijgen allemaal een stapel normen en waarden mee uit onze kindertijd.

Bepaalde emoties werden niet geaccepteerd en andere juist gestimuleerd. Daarmee krijg je een gekleurd brilletje op dat werkt als een filter waardoor je de wereld bekijkt.

Als kind leer je je daaraan aanpassen, omdat je afhankelijk bent van je verzorgers. En die bril is met je neus vergroeit als je het huis uitgaat.

Maar gaandeweg verander je. Je ont-wikkelt jezelf en je merkt dat die bril je niet meer past.

Oordelen

Het leuke van oordelen is nu, dat ze ons precies wijzen waarmee we onszelf beperken. Een oordeel toont je waar je ziel zich wil ont-wikkelen. Welke uienschil klaar is om afgegooid te worden.

Weet je nog op het schoolplein? Wat je zegt, ben je zelluf! Daar zit meer waarheid in dan je zou denken.

Een voorbeeldje: Vind je Trump dom? Draai dat eens om en stel jezelf de vraag: Ben ik misschien bang om dom over te komen?

Fout

Nog een voorbeeld: Veroordeel je een ander als die geen 1,5 meter afstand houdt? Kijk dan eens of je kunt uitvogelen wat je daar nou precies zo fout aan vindt.

Is het omdat iemand denkt iets zeker te weten in deze onzekere tijd, waarin niets zeker is? Alsof die 1,5 meter de beste remedie zou zijn?

Of is het de eigenwijzigheid van iemand die zich niet aan de regels houdt?

Is dat misschien iets dat jij jezelf nooit zou permitteren? Zou het zo kunnen zijn dat je daar misschien wat meer ruimte in kan nemen?

Spiegelen

Stel dat dit iets verheldert in jou, dat je een stukje ont-dekt van jezelf, kijk dan nog eens naar het conflict met de ander. Is daar iets in verzacht? Voelt het iets rustiger van binnen?

Wat er gebeurt, is dat we elkaar spiegelen in de buitenwereld. Vaak onbewust. Soms zijn we wat eigenwijzer dan nodig is, soms nemen we iets rigoureuzer stelling dan noodzakelijk.

Het kan goed zijn dat als je die impuls hebt, dat je daar de ander een plezier mee doet. En jezelf. Aan beide kanten valt iets te leren. Want jij spiegelt niet alleen de ander, de ander spiegelt ook jou.

Bril

Mooi hè, dat je je oordelen kunt gebruiken als een stukkie gereedschap om iets over je eigen gekleurde bril te ontdekken?

Krijg je dat brilletje helder, dan voel je meer ruimte en vrijheid in je handelen. En je hebt meer compassie met de mensen om je heen. Dikke winst toch?

Het mooiste is nog dat je daar geen enkele interactie met de buitenwereld voor hoeft aan te gaan. En je hebt een interne shift gemaakt waardoor je de volgende keer minder of niet getriggerd wordt op dit stukje van jezelf.

Je zult zien dat je daarmee weer ervaringen gaat tegenkomen. Nieuwe kansen om stukken van jezelf te ontvouwen.

Zo binnen zo buiten.

Meer vrijheid

Ik vraag Hedy om nog eens naar de situatie met haar mentor te kijken. Ze begint te lachen en met vaste stem zegt ze: Ik kan bijna niet terughalen waarom ik het nou zo oneerlijk vond. Ik stuur haar wel een mailtje, dit gaat goed komen.

We spreken af dat ze nog even terugkoppelt hoe het afloopt. Maar we weten beiden dat er iets op een fundamenteel niveau bij haar veranderd is.

Zo los je ruzie op zonder reactief naar de ander te zijn. Lukt misschien niet altijd, maar het proberen waard toch?!

Hedy voelt meer vrijheid en ruimte in zichzelf. En ze heeft een extra stuk levensgereedschap tot haar beschikking.
I love it.

Oordeel er maar eens lekker op los, en ga op onderzoek.
Want… wat je zegt ben je zelluf!

Kom je er in je eentje niet uit?
Ik help je graag. Maak een afspraak via de groene knop.

Weet je welkom bij de EmotieGids

Regelmatig zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
De EmotieGids bij je ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.