Ik weet wel hoe ik gelukkig word, zei Fleur, maar ik vergeet het steeds.
Eckhart Tolle, Adyashanti, Krishnamurti, noem maar op, ik volg ze allemaal. Elke week heb ik een of andere challenge over gelukkig worden, en het stomme is: Hoe meer ik ze volg, hoe meer ik mezelf verlies. Ik moet stoppen, maar het lukt me niet… hoe stom is dat?!
Oordeel
Om maar meteen met de deur in huis te vallen:
Met haar laatste zin: hoe stom is dat? duikt Fleur in emotiegroep Schuld/Schaamte, de groep van oordelen en overtuigingen. (1
Volgens de EmotieCoach-methode zijn emoties onder te verdelen in acht groepen: Liefde, Angst, Vreugde, Afkeer, Verdriet, Boosheid, Verbazing en Schuld/Schaamte. ).
Het mooie van deze groep is, dat het ons een inkijkje geeft in ons overtuigingssysteem, het brilletje waarmee we de wereld inkijken.
Elk oordeel is een uitnodiging om onszelf onder de loep te nemen en te kijken of die overtuiging nog wel klopt bij wie je nu bent.
Zie het als een kans om te groeien.
Focus op het lichaam
Ik vraag aan Fleur hoe het voelt, als ze zo’n oordeel over zichzelf uitspreekt.
Ja, niet lekker, zegt ze, dat krampt.
Als ik haar vraag om even bij dat gevoel te blijven, sluit ze haar ogen en zegt: Oja, voelen, dat vergeet ik steeds.
Ze valt stil en houdt haar ogen gesloten. Na een paar seconden zie ik haar gezicht ontspannen.
Ik vraag wat er gebeurt en ze zegt: Het was even heel, heel eng, maar nu het is weg… wat gek… ik kan het zelfs niet meer terughalen.
Blij verrast kijkt ze me aan.
Controle versus zijn
Dat is wat emoties doen: het is altijd maar een momentopname. Duurt het langer, dan komt dat door wat er in je hoofd gebeurt.
Brein
Sadhguru, de Indiase wijsgeer zei ooit: Onze intelligentie werkt niet vóór ons, maar tegen ons.
Hij gaf er het volgende simpele voorbeeld bij:
We hebben honger. Op tafel staat er een bord eten voor ons. We voelen ons prima. Dan ontstaat er een gesprek, dat we het geluk niet kunnen vinden. Nu voelen we ons verdrietig.
Terwijl we zojuist nog, tijdens het eten, volkomen gelukkig waren.
Herkenbaar? Dit voorbeeld toont aan hoe we ons laten leiden door ons brein.
Ons brein wil controleren
in plaats van zijn
Dat is hoe we ons brein gebruiken, maar daar is het niet voor bedoeld.
De functie van het brein is, om te bedenken hoe we een specifieke taak het beste kunnen uitvoeren. Als een stuk gereedschap, dat onder leiding staat van wie we werkelijk zijn: onze essentie, de ziel.
Het gaat mis als wij denken dat we dat stukje gereedschap zijn.
Functie van emoties
Wat is nu de rol van de emotionele laag hierbij?
Emoties zijn er om ons wakker te schudden. Ze brengen ons steeds terug naar datgene, wat we in werkelijkheid zijn. Dat wat zo moeilijk te benoemen is.
Want als we onze gedachten niet zijn, wat zijn we dan wel? Het lichaam?
Maar wat je kunt zien, dat kan je niet zijn. Een oog kan niet naar zichzelf kijken.
Om iets te kunnen waarnemen, moet er een object én een waarnemer zijn. Dat betekent, dat als je iets kunt zien, dat het object zich buiten jou moet bevinden. En dus ben je dat niet.
Wie ben je?
Sadhguru legt het zo uit: Als ik mijn hand opsteek, waar zie je die hand dan? Dan wijs je waarschijnlijk naar zijn hand.
Nee, zegt Sadhguru, jouw ogen nemen mijn hand waar. Het beeld van deze hand vormt zich in jouw hoofd via je ogen. Je ziet de hand dus in jezelf.
Steek nu je eigen hand op en kijk ernaar:
Ben jij die hand? Ben jij dat lichaamsdeel?
De hand is buiten jou, je kunt ‘m waarnemen, en dus kan jij je hand niet zijn. Gedachten kun je ook waarnemen, dus dat ben je ook al niet.
Als we deze redenering doortrekken is wie we zijn, niet aan te wijzen, maar wel te gebruiken!
Van zijn naar ego en terug
Terug naar Fleur.
In het begin van de sessie, zegt ze: Ik weet hoe ik gelukkig word, maar ik vergeet het steeds. Ze hopt hier tussen de verschillende lagen.
Ik weet hoe ik gelukkig word, komt vanuit de laag van zijn. Op deze laag is alle kennis voorhanden. Alles is geaccepteerd en elke ervaring is een nuttige levensles.
Het tweede deel van haar zin, (…) maar ik vergeet het steeds, komt vanuit de persoonlijkheidslaag, het ego.
Op deze laag zoeken we naar controle, voelen we ons minder dan een ander, of juist meer, willen we alles vastleggen, analyseren, conclusies trekken… Op deze laag zien we in alles gevaar en zoeken we naar veiligheid.
Van het pad af
Ik geef Fleur een oefening mee om haar gedachten te gaan observeren, en zorgvuldig te kiezen welke haar prettig doen voelen, en welke niet. Fleur is blij met deze praktische oefening: Hier kan ik wat mee.
Na de sessie vraag ik hoe ze zich voelt: Lekker, zegt ze, ik voel de verbinding weer… heerlijk ontspannen… Weg met die zelfhulpboeken, ik ga me op mezelf richten. Dat is ware kennis!
Lachend nemen we afscheid.
Wil je ervaren hoe je je emoties kunt gebruiken?
Klik op de groene knop en maak een afspraak.
Je bent van harte welkom
Joke
Mooi hoe je dat verband legt tussen sadhguru en je cliënt!
jantine
Fijn emotiegids, het wordt me steeds een stukje duidelijker!
Henriette
En daar word ik weer blij van 🙂 Dank je.