Voor innerlijke rust en levenslust!
Emoties en lichamelijke klachten

Ergens in 2015 zei de huisarts tegen me: Je hebt Hashimoto, een ongeneeslijke auto-immuunziekte aan je schildklier. Hier, een recept voor je pillen.

Ik zat in mijn rauwe periode dus ik at super-bio-gezond en rondde net mijn yoga-opleiding af, dus beweging was ook het probleem niet. Ik levenslang ziek? Kan niet.

Afsterven

Gedecideerd schoof de huisarts me naar de deur. Ik klauwde paniekerig mijn nagels in de deursponning en vroeg: Maar wat doen die pillen op termijn dan met mijn schildklier?

Ze antwoordde luchtigjes: Oh, die sterft langzaam af. Maar das geen probleem hoor, deze medicijnen hebben vrijwel geen bijwerkingen.

Niet zo ongeneeslijk

Afstervende schildklier? Levenslang aan de pillen?
O n a c c e p t a b e l!

Verbeten sprong ik op de fiets. Vergeet het maar. No way dat ik die pillen slik en daarmee mijn schildklier helemáál lam leg. Ik fietste met een omweg naar huis om de apotheek te vermijden.

Een jaar later bleek ongeneeslijk ziek niet in steen gebeiteld te staan. Met een paar supplementen, wat tweaks in mijn eetpatroon en huishoudmiddelen en vooral zonder een enkele pil, genas ik. Geheel tegen de prognose van de huisarts in.

Kort daarna startte ik met de opleiding EmotieCoaching. Sindsdien bleef deze vraag me kietelen: Wat hebben lichamelijke klachten te maken met onze emoties?

De waarom-vraag

We hebben allemaal onze houten poten in het leven. En daar zijn natuurlijk altijd oorzaken voor te vinden. Het verleden achtervolgt ons tot op de dag van vandaag. Maar … het zoeken naar het waarom van wat nu is, heeft mij nooit een steek verder geholpen.

Sterker nog, vanaf het moment dat ik de waarom-vraag overboord kieperde, volgden de verklaringen vanzelf. Dat is ook logisch, want deze vraag komt uit de laag van het denken, of zoals ik het benoem; het ego.

Ons denken is een ijzersterk stuk gereedschap dat samenwerkt met het emotionele systeem. We hebben beide nodig voor een gezonde balans: Het brein is heel geschikt om uit te vogelen hoe we onze ideeën praktisch zullen uitvoeren. Maar meer ook niet.

Balans zoek

Als ik naar het grote geheel kijk, is de gezonde balans op wereldschaal al een tijdje zoek. Voortbordurend op deze gedachtelijn; we hebben ons denken teveel macht en aandacht gegeven.

Ons brein speelt graag haantje de voorste. Het heeft altijd een antwoord klaar: Ja, dat weet ik! Dat kan ik! Zie dan hoe knap ik ben! Dat maakt de wereld veilig en overzichtelijk.

Maar dat is schijnveiligheid.

We drijven mee met de stroom van het leven, ons vastklampend aan dit soort bedachte zekerheden. Terwijl de natuurwetten ons leren dat verandering een constante is.

Natuurwet:
Alles is altijd in verandering

Voelen

Het denken maakt alles ingewikkeld. Dit in tegenstelling tot voelen. Voelen geeft helderheid en antwoorden.

In mijn ogen is het ego zoiets als een angstige kleuter: Het schreeuwt om aandacht, controle en veiligheid. Het vraagt om leiding zou je kunnen zeggen.

Innerlijke leiding komt echter vanuit het hart, dat spreekt via onze emoties.

Nou vind ik die term ‘vanuit het hart’ wat lastig. Het hart is een prachtig en noodzakelijk orgaan, maar wat heeft dat te maken met innerlijk weten? Ik begreep nooit zo goed wat daarmee bedoeld werd.

En daarbij; Komt innerlijk weten wel vanuit het hart? Of is het de ziel? Bewustzijn? God? Allah? Brahma?

Waar die innerlijke leiding zich ook ophoudt; Joost mag het weten.

Sensaties

Maar gelukkig is dat ook niet belangrijk om ermee te kunnen werken. Dat wat niet benoemd kan worden, spreekt tot ons via de emoties. En daar kan ik wat mee.

Een trillende lip, klamme handen, stress, onrustige benen, een knoop in je maag, en ja, soms ook een groeiend hart, dat soort sensaties zijn duidelijke signalen.

En wat te denken van de non-signalen; het niet-kunnen-voelen, je vlak voelen, het leven als een dikke saaie stroom ervaren met af en toe een uitbarsting. Ook dat zijn duidelijke signalen waar we iets mee kunnen.

Energie

Emoties verschijnen nooit zomaar. Het zijn boodschappen van ons innerlijke weten.

Hoe langer ik met emoties werk, hoe meer ik zie dat lichamelijke klachten vaak te herleiden zijn naar deze fysieke sensaties. Of de afwezigheid daarvan.

Het ego vindt overal wat van, ook van die fysieke sensaties die we gevoel of emotie noemen. Ons ego labelt dat als lastig, pijnlijk, storend, stressvol, ongemakkelijk, noem maar op.

Dus probeert die sterke geest deze emoties weg te drukken. Avoid pain, gain pleasure, onze fabrieksinstelling.

Blauwdruk

Wij zijn energetische wezens. Emoties zijn energie. En energie is altijd in beweging.

Door emoties weg te drukken, al is het onbewust, kan deze energie niet goed doorstromen en raakt de boel ‘verstopt’. Daar kunnen klachten van komen. Klachten zijn samengebalde of geblokkeerde energie.

Door emoties te durven voelen, kan deze energie weer gaan stromen. Daardoor worden niet alleen het ongemak en de pijn afgevoerd, maar het maakt ons ook iets duidelijk.

Elke emotie heeft namelijk een boodschap over wie wij zijn als blauwdruk. Ze brengen ons altijd terug naar de essentie. En andersom: Onze essentie spreekt tot ons via emoties.

Ruimte

Wat ik doe in een sessie is je opmerkzaam maken op je emoties. Daarvoor gebruiken we het verhaal dat je inbrengt. Zo gauw zich een emotie voordoet onderbreken we het gesprek en kijken we wat de emotie je te vertellen heeft.

Op dat moment maak je contact met wie je werkelijk bent. Dat is even spannend, maar als je durft te kijken… Oeh, daar verschijnen pareltjes, de aha-momenten, inzichten!

Dat geeft lucht, ruimte, ontspanning en vreugde. Of, zoals een klant het onlangs formuleerde; Je gaf me de sleutel in handen.

Durven kijken

Vaak gaat het om emoties die we al lang niet hebben kunnen voelen. Zo lang zelfs, dat er lichamelijke klachten uit kunnen voortvloeien.

Het is spannend om pijn aandacht te geven. Door er even met je aandacht bij te blijven, al is het maar luttele seconden, kan de plaatselijk opgehoopte energie weer gaan stromen. Mogelijk roept dat emoties op. Weet dan dat emoties slechts een paar seconden durenals je ernaar durft te kijken.

Kijken we niet, dan kan de emotie ons parten blijven spelen, ook onbewust. Dan krijgen we bijvoorbeeld last van onze rug, een vastzittende schouder, hoofdpijn, etc.

Thuiskomen

Ik nodig je uit om dit te komen onderzoeken. Het vergt wat dapperheid, maar de beloning is groot. Na een sessie heb je de sleutel in handen en kun je er zelf mee aan de slag.

Door te luisteren naar de boodschap van je emoties, leg je je innerlijke leiding terug waar het hoort: bij dat wat niet benoemd kan worden: je hart, ziel of hoe je het ook wilt noemen.

Terug naar je essentie

Als je dit avontuur met jezelf aangaat, rimpelt dat ook door naar je omgeving. De omgang met anderen verdiept zich, je plek in de maatschappij wordt duidelijk en je relaties verbeteren, zoals bijvoorbeeld die met je kinderen, je partner of anderen. Het leven dat bij jouw blauwdruk past, gaat zich aftekenen.

EmotieCoaching gaat voorbij aan wat zich afspeelt in dit theater van het leven. Het brengt je terug bij jezelf, bij wie je in essentie bent. Met dit emotionele gereedschap heb je goud in handen. En, je speelt dan niet alleen mee in dat levenstheater, je schrijft ook mee aan je eigen scenario omdat je leiding neemt over je leven.

Emoties worden rustiger en vloeien af, als ze hun boodschap aan je kunnen afgeven. En er ontstaat rust in je hoofd.

Samen oefenen

Vaak kom je met een enkele sessie al een heel eind op weg.

Wat betreft het aantal benodigde sessies: Hoe kan ik weten wat jij nodig hebt? Ik vertrouw blind op wat jouw innerlijk aangeeft. Daarom werk ik niet met vaste trajecten.

Een paar weken achter elkaar samen oefenen?
Eens in de paar maanden?
Een enkele sessie?

Daarin volgen we jouw emoties en jouw proces.
EmotieCoaching is altijd maatwerk.

Emoties en lichamelijke klachten

Zeg EmotieGids, wat is nou het verband tussen emoties en jouw lichamelijke klachten?

Toen ik in de opleiding EmotieCoaching naar mijn emoties leerde luisteren, ontdekte ik dat er een hardnekkige overtuiging meedraaide op onbewust niveau. Als kind had ik na een onterechte sneer van de meester blijkbaar de conclusie getrokken: Als ik iets zeg, krijg ik de kous op mijn kop en dat doet pijn.

Als kind is zo’n conclusie gauw getrokken. Maar als ie blijft plakken en op de achtergrond meedraait als je eenmaal volwassen bent, dan belemmert dat. In dit geval leidde dat tot een disbalans in mijn schildklier. Niet geheel toevallig ligt de schildklier in het spraakcentrum. Bijvangst: ik zing nu ook niet meer zo vals 😉

Ondertussen ben ik van huisarts gewisseld. Mijn nieuwe doet niet aan beitelen in steen en denkt mee. Dat helpt ook.

Resoneert dit?

Maak je afspraak met de groene knop.

Wil je meer lezen over emoties en mijn manier van werken?

Klik dan op de gele knop.

Weet je welkom bij de EmotieGidsOntdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.