Voor innerlijke rust én levenslust
Ken jij je waarde?

Vanochtend kreeg ik een opruiend filmpje toegestuurd met een heel verhaal. Een gekkie. Ik noem geen namen want ik ben geen verraaier.

Ik hou van gekkies. Gekkies luisteren naar hun hart, dat deel van ons dat weet en overzicht heeft. Dat deel dat we zo vaak verliezen in het drukke leven tussen werk, kinderen, schoonmoeders en de hele zwikse mikmak.

Ik heb het over dat stuk van ons wat zich niet laat beteugelen: het hart. Ons hart is vrij. Het ‘denkt’ voorbij de begrenzingen van het hoofd. ‘Denkt’ tussen aanhalingstekens want hoe dat precies zit, weet niemand.

Vrije wezens

Terug naar het filmpje. Gekkie sprak over waar we vandaan komen. Over dat we vrije wezens zijn, over onze vele plichten, en dat we als soevereine wezens geboren zijn. Soeverein legde ze zo uit: We zijn in vrijheid geboren. De aarde is van ons allemaal. Daarom mogen wij vrij reizen.

Tja… Ik schrijf het op en realiseer me dat deze universele wetten eigenlijk niet meer gelden. Sommige culturen leven al eeuwen met dit soort beperkingen. En, zoals het er nu uitziet, gaan ook wij op een aantal punten voor de bijl.

In Canada is vrij reizen tussen de provincies Manitoba en Ontario niet meer toegestaan: Het leger is ingezet om dat te handhaven. Ook in Nederland zijn er onlangs aanvullende maatregelen ingevoerd omtrent ‘internationaal personenverkeer’.

Maatregelen

Zoals gezegd: in sommige landen zijn dit soort maatregelen al jaren gemeengoed, maar tot een jaar geleden was dit ondenkbaar in het zogenoemde vrije Westen.

Opmerkelijk hoe snel en hoeveel van dit soort veelomvattende veranderingen zijn doorgevoerd in slechts een jaar tijd. Terwijl Covid ondertussen een mortaliteit (IFR) van 0,15% heeft, zo bleek uit peer reviewed onderzoek. Dat betekent dat je dezelfde kans hebt om aan Covid te sterven als aan griep.

Invloed

Steeds vaker voel ik me verwant met gekkies. Want mijn hoofd kan geen chocola meer maken van de steeds strenger wordende wetten, zoals het inperken van ons zelfbeschikkingsrecht en het beroepsgeheim van artsen.

Oh dat ego van mij, van ons… Het wil alles controleren, analyseren en de boel overzichtelijk houden, zodat het lijkt alsof we invloed hebben op wat zich afspeelt op het grote toneel.

Controle

En de wereld holt maar door met nieuwe wetten die niet meer in proportie staan met de nieuwe inzichten.

EmotieGids, come to your point woman! Wat heeft dit in hemelsnaam met emoties te maken?

Goeie vraag.
De korte versie? Alles.

Uitzoomen

Als ik naar de wereld kijk vanuit een non-duaal perspectief, dan bestaat er geen goed of fout. Non-duaal betekent ‘geen twee’. Elke tegenstelling heeft twee componenten; zwart-wit, licht-donker, goed-fout.

Om niet in een filosofische soep te belanden, hou ik het klein; in het non-duale zijn goed en kwaad twee vleugels van dezelfde vogel. Zoomen we nog verder uit, dan komen we uit bij wie we in essentie zijn: niet de vogel, maar de lucht.

Beperkt zicht

Mogelijk is zelfs dat perspectief nog te beperkt. Denk aan de parabel met de olifant waarin vijf blinde mannen beoordelen wat ze ‘zien’; De man die de slurf bevoelt, zegt: We hebben hier te maken met een cobra. De tweede man staat bij een poot en brengt in; Nee, ik denk dat dit een boom is. Waarop de derde man de slagtand voelt, en zegt: Dit is duidelijk een wapen. De vierde staat bij het wapperende oor en mompelt iets over een ventilator. De vijfde man bevoelt de staart en komt tot de conclusie: Mannen, het is een touw.

Dat is wat we doen; We zien slechts een klein stukje van de werkelijkheid en we beoordelen dat deeltje op grond van onze beperkende én beperkte overtuigingen.

Overboord

Stel dat we die zogenaamde zekerheden en aangenomen waarheden eens overboord zouden kieperen? Gewoon lekker bij elkaar gaan zitten, voor wie wil op 1,5 meter 😉 en beschrijven wat we ervaren en wat we zien. Ieder krijgt evenveel spreektijd, zowel jong als oud.

Zouden we dan een volledig beeld krijgen van wat er gaande is? En misschien wel een begin van een oplossing?

Ken jij je waarde?

Ik denk dat ieder van ons iets onmisbaar waardevols te bieden heeft. Maar het belang daarvan lijkt zoek te zijn.

Ken jij je waarde? Voel je je eigen reikwijdte, zo groots als het luchtruim? Das bijna net zo’n ingewikkelde vraag als: Ken je de zin van het leven?

EmotieCoaching

In emotiecoaching vond ik een ontbrekend puzzelstukje. Hoe beter ik mezelf leer kennen, via m’n emoties, hoe meer ik mijn plek in de wereld vindt. En hoe meer ik mezelf en anderen waardeer, inclusief onze makkes en houten poten.

Dit proces zie ik ook terug bij klanten. Als we de verbinding met het hart terugvinden, en daarmee ook de verbinding met de ander weer voelen, is dat vaak een vreugdevol en ontroerend moment in de sessie.

Prachtig mens-zijn

We kunnen het grote geheel niet overzien, en al helemaal niet controleren. Hoe meer we uitzoomen, hoe minder we weten. De schoonheid en het wonder van het leven zit voor mij in het onderkennen van die beperking.

En dan, ondanks die beperkingen en onze kleinzieligheidjes, onszelf ook zien als de groter-dan-grootsheid die we tegelijkertijd zijn. Met elkaar, en ieders inbreng. Dat is prachtig mens-zijn.

Ben je wel eens de verbinding kwijt?
Hier lees je hoe je weer in verbinding komt met jezelf: Wat is voelen en wat heeft dat met angst te maken?

Lukt het niet om de verbinding met jezelf te herstellen?
Doe jezelf een plezier en maak een afspraak met de groene knop.

De verbinding terugvinden doe je niet alleen voor jezelf, daar hebben mensen om je heen ook profijt van.

Wil je meer informatie of heb je een vraag?
Gebruik dan de gele knop.

Weet je welkom!


EmotieCoaching is gebaseerd op non-dualisme met de natuurwetten als uitgangspunt


Regelmatig zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
De EmotieGids bij het ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Regelmatig zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
De EmotieGids bij het ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

Leave A Comment