Voor innerlijke rust én levenslust
Vreugde en inspiratie, en tóch komt er niks uit je handen

Oh, dat gevoel van inspiratie!

Belletjes in je buik… energie die door je heenflitst… ideeën vallen als kwartjes… Leuk, maar nu eerst een kopje thee.

Ik huppel naar de keuken en pak de ketel. Kraan open… wachten tot ie vol is. Ik kijk opzij. Oja, die kapotte lamp. Hmpf.. nouja. Ketel op het vuur, aansteker zoeken… Gas aansteken.

Ik pak een schone beker uit het afdruiprek. Hm.. dat hangt op half zes. Ik vergeet al weken om een nieuwe te bestellen. Wacht, meteen even een lijstje maken. Post-it zoeken, pen.

Poef. Weg inspiratie.

Ongemakkelijke vreugde

Herken je dit?

Vreugde, stromende inspiratie, bubbels in je buik en tóch komt er niks uit je handen?

Het voelt alsof je uit elkaar spat, en dat voelt ongemakkelijk. Daarom gaan we -onbewust- iets anders doen. Gauw terug naar de normale staat van zijn, met als bedroevend resultaat: weg vreugde, weg inspiratie.

Lichamelijke signalen

Dus tegen de tijd dat ik me opwind over die kapotte lamp, zijn mijn ideeën als sneeuw voor de zon gesmolten en mijn vreugde verdwijnt mee in het plasje.

Als ik weer achter de computer kruip, kan ik dat goeie idee niet eens meer terughalen. Ik realiseer me dat dit een oud patroon is. Want wat gebeurt er?

Dat enthousiaste gevoel triggert allerlei lichamelijke reacties: M’n hart gaat sneller kloppen, de spanning in mijn lichaam neemt toe, ik ga oppervlakkiger ademhalen: dit zijn exact dezelfde signalen als wanneer het lichaam zich klaarmaakt voor een gevecht. Old stuff!

Mijn reactie op die lichamelijke signalen is; Weg hier, onveilig! Het beschermingsmechanisme in actie. Let wel, dit gaat allemaal volkomen onbewust.

Tot je jezelf terugvindt in de keuken met een Post-it voor je neus: Weg goddelijke ingeving.

Innerlijke stroom volgen

Gek misschien, die associatie met het lichaam dat zich klaarmaakt voor een gevecht, maar wel begrijpelijk.

Vreugde is energie en dat spetterende inspiratiegevoel zijn we niet meer gewend te voelen.

Als kind hadden we de hele dag dit soort vreugde- en inspiratiemomentjes. Om de haverklap kregen we fantastische ideeën. In één spel vlamde het wel tien keer op. Het spel werd vurig gespeeld, alleen of samen, dat maakte geen bal uit: Mee! Mee! Mee! Voort op de innerlijke stroom!

EmotieCoaching

Wat ik in mijn sessies emotiecoaching doe, is je terugbrengen naar die stroom.

Althans, dat doe ik niet, dat doe je natuurlijk zelf. Ik herinner je alleen aan die stroom van energie. Ik wijs je niet alleen op je zogenaamde ‘negatieve’ emoties, maar ook op je vreugdevlammetjes: Realiseer je je dat je glimlacht?

Het is opvallend hoe vaak we dat soort momenten missen. Een teken dat ego aan het roer staat, in plaats van ziel.

Vertraging

Herkenning van deze interne signalen, vaak al in de eerste sessie, levert bijzondere momenten op. Als we even de tijd nemen voor wat zich op dat moment aandient, dan vallen er kwartjes. Vertraging geeft prachtige inzichten.

Fijne bijvangst is dat er rust ontstaat, bij jou van binnen én in het gesprek.

En, door die rust kom je in verbinding met jezelf, en nog mooier: je komt ook in verbinding met de ander. Dat op zich geeft vaak al een reden tot vreugde en ontroering.

Verbinding met jezelf betekent automatisch
verbinding met de ander

Niks uit je handen

Terug naar de keuken en de kapotte lamp.

Het vreugdevuurtje van mijn leuke idee komt langzaam weer terug. Ik schrijf het snel op de achterkant van de Post-it met de spaarlamp. Zo, die slag is binnen.

Nu gauw uitwerken, want ideeën wachten niet: ze smelten waar je bijstaat. Ik vind regelmatig zo’n briefje terug met ideeën waar ik de lol allang niet meer van inzie.

Heel soms pakt er eentje me opnieuw: Oja, das leuk! Morgen even voor gaan zitten!

Nee! Niet wachten tot morgen! Nu!

Inspiratie, emoties, eigenlijk het hele leven, wacht niet. Alles speelt zich af in dit moment. Nu.

Beweging

Dus als het kietelt en je hebt een idee, geef er dan direct gehoor aan want ook het leukste idee ever sneuvelt op papier. De natuurwet Alles is in verandering geldt ook voor ideeën. Hoe inspirerend ze ook zijn, de energie erachter smelt à la minute, als sneeuw voor de zon.

Natuurwet: Alles is in verandering

Wij zijn creërende wezens. Grijp die inspiratie met beide handen aan als het opkomt. Al heb je maar vijf minuten, ga er vol in.

Daarmee kanaliseer je die soms ongemakkelijke stoot van energie. En… je hebt de grootste kans dat je dat prachtige idee tot licht brengt!


Herken je het ongemak van inspiratie en vreugde? Wil je daar samen eens naar kijken?
Maak dan je afspraak via de groene knop.
Heb je vragen? Dan kun je me een mail sturen met de gele knop.

Weet je welkom


Emoties leiden ons naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis de
Eerste Hulp bij Heftige Emoties
In 7 stappen naar mentale rust en flow


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

2 Comments
Kitty Kilian
Kitty Kilian

Dat klopt. Dat je als kind dat enthousiasme direct in de praktijk kan brengen.

Als je groot bent, zitten er zoveel zorgen tussen inspiratie en uitvoering.

Henriette
Henriette

Precies! En daarmee leg je ook de vinger op de zere plek: Je zorgen maken komt uit de mentale laag, die wordt overgewaardeerd in onze maatschappij.

‘Zorgen maken’ hoort bij de emotiegroep angst. Het mentale stuk is vrijwel altijd in angst, mede omdat het de leiding over ons leven pakt. Maar ons mentale denken is op zichzelf niet geschikt voor leidinggeven.
Met emotiecoaching brengen we dat mentale deel weer in evenwicht met het emotionele deel, onder leiding van ziel. Dat geeft rust en minder zorgen.

Voor wie hier meer over wil lezen: https://www.emotiegids.nl/uitlijnen-van-ziel-hoofd-en-lichaam/

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.