Voor innerlijke rust en levenslust!
Boosheid als positieve kracht

Ik kijk naar een video over paarden en kinderen baren. Vervolgens open ik mijn mailbox. Het eerste wat ik lees is: Vechten of vrijen?

Hé, das grappig, want paarden en baren horen namelijk net als vechten en vrijen, bij emotiegroep Boosheid.

Aha, it’s one of those days!

Er zijn van die dagen dat je verbanden ziet waar je normaal gewoon doorsjokt in de maalstroom. Vandaag is zo’n heldere dag waarop ik kan zien wat er gedaan wil worden. Aan de slag!

Impulsen volgen

Ik duik achter de computer en volg de woordenstroom die eruit wil. Als je onafhankelijk wilt leven, is het zaak om dit soort impulsen, die stroom van binnenuit te vertrouwen én te volgen. Ongeacht de onzekerheid, en niet wetend waar het toe leidt.

Alleen zo kunnen we onze ideeën vormgeven in de materiële buitenwereld.

Hatsa, daar komen de eerste ja-maar’s al aan galopperen:
Je hebt nog geen enkel idee waarover je wilt schrijven! Misschien eerst even een titel verzinnen?! En wat dacht je van inleiding, hoofdmoot en conclusie…?!

Bedankt ego, voor je zoveelste poging om een vonkje inspiratie om zeep te helpen.. maar ik laat me niet kisten. Ik herlees de eerste zinnen en blaas het schrijfvuurtje weer aan.

Bemoeizuchtig ego

Het volgen van die innerlijke stroom gaat niet over het bedenken van een titel boven een stukje. Soms ja, want die titel moet er uiteindelijk toch komen, maar als je een flintertje inspiratie wilt vangen door te beginnen met het einddoel, dan gaat er iets mis in het proces van creatie.

Dan vermorzelt het ego, dat slechts bezig is met Controleren! Vooruitkijken! Plannen! Vastleggen! Deadline!, dat minuscule ideetje dat zojuist tussen het aantrekken van je sokken en het openen van je mail, probeerde te ontkiemen.

Boosheid als positieve kracht

In dit geval was het een blog over de emotiegroep Boosheid. Terug naar de paarden, het baren en vrijen of ruziemaken. Het verband tussen deze woorden is kracht, en die hoort bij de emotiegroep Boosheid.

Laat jij je kracht wel ’s wegglippen? Of sterker nog, geef je je kracht wel eens uit handen?

Dat gaat misschien een tijdje goed maar er komt een moment dat je bom barst. Bam! Daar is boosheid, als reactie op het laten versnipperen van je energie. Het kolkt in je buik en je vuisten ballen zich samen. Je stuitert van de energie.

Kracht bewaren

Durf je die enorme kracht toe te laten, en door je heen te voelen stromen? Zonder ‘m uit te spelen naar de buitenwereld?

Want dan ervaar je dat die energie die we ‘boos’ noemen, zich weer verzamelt waar ie thuishoort; namelijk in je onderbuik.

Ik formuleer het bewust zo: de energie die wij ‘boos’ noemen. Want boosheid heeft voor velen een negatieve bijklank, maar in essentie is het pure energetische levenskracht.

Scheppende energie

Met kracht op zich, is niks mis.

Zonder kracht worden er geen kinderen gebaard. En denk eens aan de krachtige energie van een paard: fluwelen neusgaten snuffelen aan je hand, maar voel de krachtige snuivende ademstroom langs je huid.

Boosheid is een sterke energiestroom die vernietigt én schept, tot nieuw leven aan toe. Hoe fantastisch!

Maar die geweldige stroom van energie projecteren we vaak op een ander, bijvoorbeeld door ruzie te maken. Zonde. We hoeven onze energie niet op die manier te laten versnipperen, we kunnen ‘m ook constructief gebruiken.

Aanpakken

Wat nou, als we die kracht voor ons zelf zouden inzetten, als creatiekracht?

Als je het zat bent om je kracht weg te laten lekken in een ruzie en het eens op een andere manier wilt proberen, gebruik je woede dan bijvoorbeeld zo:

  • Turn de logeerkamer om in die lang gewenste werkplek
  • Pak de bezem en herstel de voorjaarsschoonmaak in ere
  • Spit de tuin om en zaai tomaatjes
  • Ren een blokje door de buurt

Het zal je verbazen, hoe snel je kwaadheid omslaat in spetterende levenslust. Sterker nog, het brengt misschien wel een nieuwe stroom aan ideeën op gang! Reken maar dat je creativiteit op volle toeren gaat stromen.

Kiezen

De energie van kwaadheid is niet negatief of destructief… het is krachtige energie. Punt.

Aan ons de keus waar we die kracht voor gaan gebruiken. Verspillen we ‘m met ruziemaken? Of kiezen we ervoor om het in ons voordeel te gebruiken en te kanaliseren in iets positiefs?

Laat het door je heenstromen, voel de krachtige energie en gebruik ‘m constructief om iets moois in de wereld te zetten. Iets moois in jouw wereld. Je begint gewoon en ziet wel waar je uitkomt. Dat kan gaan van eindelijk dat rapport afmaken of je aanrecht laten glimmen, tot je zolder uitmesten of de tuin spitten. Allemaal goed.

Kijk maar eens hoe je je voelt, als daarna de rust in jou is weergekeerd.

Als we leren om op deze manier met onze innerlijke kracht om te gaan, en die energie leren ombuigen van vechten tegen, naar vechten vóór, dan creëren we een wereld waarin we prettig kunnen samenleven.


Ben je regelmatig boos? Wil je kijken wat daaronder ligt?

In een EmotieCoach sessie vissen we samen de angel eruit. Als je die helder hebt, hoeft boosheid niet steeds terug te komen. In een sessie wijzen je emoties ons de weg.

Volg je leiding van binnenuit
Je bent van harte welkom om een afspraak te maken in de digitale agenda. Of stuur me een mail met je voorkeursdatum met de gele knop.


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.