Voor innerlijke rust én levenslust
Boosheid als positieve kracht

Ik kijk naar een video over judoka’s, paarden en kinderen baren. Vervolgens open ik mijn mailbox. Het eerste wat ik lees is: Vechten of vrijen? Hé, das grappig.

Want judoka’s, paarden en baren vallen namelijk net als vechten en vrijen, onder de emotiegroep Boosheid.

Aha. Het is zo’n dag waarop ik kan zien wat er gedaan wil worden. Aan de slag.

Impulsen volgen

Ik volg mijn impuls, ga achter de computer zitten en schrijf.

Als je onafhankelijk wilt leven, is het zaak om deze impulsen, de stroom van binnen naar buiten te vertrouwen én te volgen. Ongeacht onzekerheid en niet wetende waar het naartoe gaat.

Alleen zo kunnen we onze ideeën vormgeven in de materiële buitenwereld.

Hatsa, daar komen de eerste Ja-maar’s al aan galopperen: Je hebt nog geen enkel idee waarover je wilt schrijven! Misschien eerst even een titel verzinnen?! Inleiding, hoofdmoot en conclusie, waar zijn ze?

Bedankt ego, voor je poging om dit vonkje inspiratie om zeep te helpen. Maar ik laat me niet kisten. Ik herlees mijn eerste zinnen en blaas het schrijfvuurtje weer aan.

Bemoeizuchtig ego

Het volgen van die innerlijke stroom gaat niet (perse) over het bedenken van een titel boven een stukje. Soms wel, want die titel moet er uiteindelijk toch komen. Maar als je een flintertje inspiratie wilt vangen door te beginnen met het einddoel, dan gaat er vaak iets mis in het proces van creatie.

Dan vermorzelt het ego (Controleren! Vooruitkijken! Plannen! Vastleggen! Deadline!) dat minuscule ideetje dat zojuist ontkiemde tussen het aantrekken van je sokken en het openen van je mail.

Boosheid als positieve kracht

In mijn geval was het idee om dit stukje te schrijven over de emotiegroep Boosheid.

Terug naar de paarden, het baren en vrijen of ruziemaken. Het verbindende thema achter deze woorden is kracht: emotiegroep Boosheid. Laat jij je kracht wel ’s glippen? Of sterker nog, geef je ‘m wel eens uit handen?

Dat gaat misschien een tijdje goed, maar er komt een moment dat de bom barst. En dan, bam! Daar is boosheid, als reactie op het laten versnipperen van je energie. Het kolkt in je buik en je vuisten ballen zich samen. Je stuitert van de energie.

Kracht bewaren

Durf je die enorme kracht toe te laten, en door je heen te voelen stromen? Zonder ‘m uit te spelen naar de buitenwereld? Dan ervaar je dat de energie die de we ‘boos’ noemen, zich weer verzamelt waar ie thuishoort; dat is in jou.

Ik formuleer het bewust zo: De energie die wij boos noemen. Boosheid heeft voor velen een negatieve klank. Maar in essentie is het pure energetische kracht die zich in je verzamelt.

Scheppende energie

Met kracht an sich is niks mis: Zonder kracht worden er geen kinderen gebaard. En wat te denken van de krachtige energie van een paard, snuivende neusgaten snuffelend aan je hand, de krachtige ademstroom langs je huid.

Boosheid is een sterke energiestroom die kan vernietigen én scheppen, tot kinderen aan toe. Hoe fantastisch als je je hiervan bewust bent!

Die geweldige stroom van energie projecteren we vaak op de ander bijvoorbeeld door ruzie te maken. Eigenlijk zonde. We zouden die energie ook kunnen gebruiken om te creëren.

Aanpakken

Wat nou, als we die kracht zouden inzetten als creatiekracht voor onszelf?

Als je het zat bent om ruzie te maken, maar iets anders wilt proberen met die sterke energie:

  • Turn de logeerkamer om in die lang gewenste werkplek
  • Pak de bezem en herstel de voorjaarsschoonmaak in ere
  • Spit de tuin om en zaai tomaatjes
  • Ren een blokje door de buurt

Het zal je verbazen hoe snel je humeur omdraait. Sterker nog, het brengt mogelijk zelfs een nieuwe stroom aan ideeën op gang. Reken maar dat je creativiteit op volle toeren stroomt!

Kiezen

De energie van boosheid is niet negatief of destructief. Het is krachtige energie. Punt.

Aan ons de keus waar we die kracht voor gaan gebruiken.

Verspillen we deze energie om ruzie te maken, of kiezen we ervoor om deze kracht in ons voordeel te gebruiken en te kanaliseren in iets positiefs?

Door het door je heen te laten stromen, die krachtige energie te voelen en voor jezelf te gebruiken, zet je mogelijk iets moois neer in de wereld. In jouw wereld. Want dat is voldoende.

Als we dat nou allemaal doen, dan creëren we met elkaar de wereld waarin wij prettig samen kunnen leven. Daar heb je geen leiding van buitenaf voor nodig.


Ben je regelmatig boos? Samen kijken wat daaraan ten grondslag ligt?

In een EmotieCoach sessie vissen we de oorzaak eruit. Als die helder is, dan hoeft boosheid niet steeds terug te komen om je energie weer terug te pakken uit de buitenwereld. Je emoties wijzen ons de weg.

Volg je leiding van binnenuit.

Stuur een mailtje of maak je afspraak met de groene knop.

Weet je welkom!

EmotieCoaching is gebaseerd op non-dualisme. De natuurwetten zijn ons uitgangspunt.


Emoties leiden ons naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis de
Eerste Hulp bij Heftige Emoties
In 7 stappen naar mentale rust en flow


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.