Voor innerlijke rust en levenslust!
Boze peuter! Hoe gaat zij met haar emoties om?

Stampvoeten

Josje wijst naar de kast: Zijntjes! Zijntjes! 

Stampvoetend probeert ze duidelijk te maken dat ze echt rozijntjes nodig heeft. En wel nu! Terrible two in action. Maar… is een peuter wel zo vreselijk? 

De ‘moeilijke’ fase

Josje is volgens sommigen in de moeilijke fase, de peuterpuberteit.

Moeilijk tussen aanhalingstekens want hoe we een ander ervaren zegt veel over onszelf, ook al is die ander pas 2 jaar oud. Daarover meer in dit artikel.

Josje stampt nog ’s flink op de grond en wijst dringend naar de kast, roepend om rozijntjes. Ik leg uit dat we eerst een broodje gaan eten. Dat is de druppel, ze brult Neeeeee! en barst in huilen uit. 

Jantje lacht Jantje huilt, zou mijn moeder zeggen. Vanuit emotiecoaching zeg ik, Josje stroomt lekker, heel gezond. 

Wat gebeurt er in Josje? 

Josje geeft duidelijk en krachtig aan dat ze rozijntjes wil hebben.

Als ze begrijpt dat ze die niet gaat krijgen, groeit haar opwinding. Ik zie boosheid in volle actie: Josje verzamelt haar energie en daardoor centreert haar kracht zich. Haar vuistjes ballen langs haar lichaam en voetjes stampen op de grond. Het hartstochtelijke vragen slaat om in woede. 

Categorie Boosheid

De emoties die Josje laat zien horen bij de emotiegroep Boosheid.

Als ik tegen haar zeg: Daar word je boos van hè…, kijkt ze me lief aan en haalt uit: Jaaaaaaa… terwijl haar ogen zich vullen met tranen.

Josje richt haar pijlen niet op mij, ze gebruikt de energie van haar boosheid constructief, precies zoals het bedoeld is: ze vecht niet tegen mij; ze vecht vóór rozijntjes. 

Zou Josje volwassen zijn, dan zou dit voorval waarschijnlijk heel anders verlopen zijn. Waarschijnlijk zou Josje mij dan verantwoordelijk stellen voor haar boze en verdrietige gevoel en me zelfs verwijten maken. 

Verhalen maken

Dat is vaak waar het mis gaat bij volwassenen: Er komen dan allerlei emoties uit de emotiegroep Schuld/Schaamte komen bij. We wijzen de ander als dader aan en wij voelen ons het slachtoffer

Ons hoofd zoekt een verklaring waarom we ons zo rot voelen: ik voel me boos en dat komt doordat jij zus en zo doet. Een schuldige aanwijzen, anyone? 😉

Ons emotionele systeem is echter een stuk gereedschap dat pas in werking komt na een gedachte. Het signaleert dat je iets gedacht hebt dat niet bij je past, dat niet klopt bij wie je in essentie bent.

De emotie waarschuwt ons dat we van ons padje afraken.

Natuurwet

Eén van de natuurwetten zegt dat alles altijd in verandering is.

Ons emotionele gereedschap zegt dan ook altijd iets over het huidige moment. Over twee minuten kan alles weer anders zijn.

Emoties zeggen altijd iets over het huidige moment

Terug naar Josje.

Ze klimt huilend op haar stoel en nog geen minuut later klapt ze met natte wangen vrolijk in haar handjes als ik het eten op tafel zet: Eten! Jaaaaaa! Helemaal blij.

Josje is weer in balans doordat ze haar tranen heeft laten stromen, én ze is aanwezig in dit moment dus we zien vreugde. De schat had natuurlijk honger.

Verdriet harmoniseert

Dat is wat tranen doen: het wil even door ons heen stromen.

Verdriet is energie die je weer in balans brengt. Vanuit je buik stroomt het omhoog, via je keel naar je ogen, naar buiten. Soms met tranen, soms niet. Als je dat kunt toelaten, ben je direct weer in balans.

Let wel: Dit is een lichamelijk proces, dus zonder het verhaal weer in te duiken! Josje verzint geen redenen waarom ze boos was of waarom ze huilt. Het stroomt simpelweg door haar heen, zonder er een gedachte aan vuil te maken.

In balans

Weet je nog hoe gemakkelijk we als kind switchten van emotie naar emotie? Zo werkt het ook voor ons volwassenen.

Geef de lichamelijke sensatie je volledige aandacht en je zult ervaren dat je in luttele seconden weer in balans bent, net als Josje. Jantje lacht, Jantje huilt in een nieuw perspectief.

In het volgende artikel belicht ik dezelfde situatie maar dan de emoties van de volwassene:  Boze peuter! Hoe ga je met je eigen emoties om?

Wil je een keer samen oefenen?
Je bent van harte welkom om een afspraak te maken via de groene knop of stuur een mailtje met de blauwe.


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.