Voor innerlijke rust én levenslust
Boze peuter! Hoe ga jij met je emoties om?

Josje van 2 jaar logeert hier. Stampvoetend van woede wijst ze naar de kast want ze wil rozijntjes… En wel nu! (Lees hier het artikel over de emoties van Josje.)

Wat roept dit aan emoties bij jou op?

Oef… uitdaging!

Ik ga er al bij voorbaat vanuit dat Josje boos op mij is want ik weiger haar het zoete genot. Maar dat is niet zo. Sterker nog, als ik even wacht en haar de tijd geef om te stampvoeten, is ze bijna blij als ik contact maak en haar emotie benoem: Je bent boos hè.

Josje schiet vol en haar opgebouwde spanning vloeit direct weg via haar tranen. Ze laat zich troosten en lacht al snel weer door haar tranen heen.

Vroeger

Toen mijn eigen zoon nog klein was, ging dat heel anders. Zijn stampvoeten en schreeuwen sloegen me op mijn zenuwen. Dus ik verhief dan ook m’n stem en riep uit pure onmacht iets als: Maar we gaan zo gaan eten! Als je nu rozijntjes eet, is je buik al vol!

Met een laatste restje zelfbeheersing voegde ik er misschien iets over vitamientjes aan toe, maar tegen die tijd was ik vaak al verloren in m’n eigen opvoed-fuik: Als ik nu toegeef denkt m’n zoontje dat ie met schreeuwen altijd prijs heeft… En, Sta ik hier nu werkelijk ruzie te maken met een peuter over een doosje rozijntjes?!

Steeds meer lawaai

Resultaat: zoon voelde zich niet gehoord en schreeuwde steeds harder en ik voelde me schuldig, viel in een negatieve gedachtespiraal over falend ouderschap.

In het heetst van de strijd kwam partner dan ook nog even om de hoek: Ach laat dat kind toch… Of Kan ’t wat zachter daar?!

Game on. Kind overstuur, man en ik ruzie en allemaal verdrietig.

Maar hoe dan wel?

Na twintig jaar levenservaring én een opleiding tot EmotieCoach, weet ik nu dat dat anders kan.

De sleutel? Blijf-in-het-nu.

Hoe doe je dat? Door je focus te verleggen naar jezelf.

Je peuter staat te stampvoeten. Stel jezelf nu de vraag: Wat gebeurt er nu in mij?

3 mogelijke scenario’s

 1. Ben je een beetje (of heel) boos? In dat geval had je beter iets eerder in kunnen grijpen. Je hebt dan eerdere signalen van je emotionele systeem genegeerd of niet opgemerkt. Boosheid betekent dat je je leiding hebt laten wegglippen. Door boos te worden verzamel je deze energie weer.

  Voel je de krachtige energie van boos opkomen? Dan kun je kiezen wat je ermee gaat doen: ventileren op je omgeving of constructief gebruiken. Mogelijk kun je je kind zelfs dankbaar zijn dat je je energie weer terug hebt waar het hoort, namelijk in jou.

  Gebruik de teruggehaalde energie wijs. Zet ’t in om iets positiefs, betrek je kind bijvoorbeeld bij het koken. Of trek je even terug om tot eerst tot rust te komen.
 2. Heb je een sterk idee over wat een moeder is en hoe ze zich hoort te gedragen? Doe je precies zoals je eigen moeder – of juist niet? Of mag je misschien ook eens iets anders proberen van jezelf? Iets wat mogelijk beter bij je past?

  Al onze overtuigingen vallen onder de categorie Schuld/Schaamte. Deze categorie gaat over de kanten van onszelf waar we moeite mee hebben. Door deze te onderzoeken krijg je de kans om een stuk van jezelf te bevrijden.

  In de opvoeding doen we veel dingen omdat het zo hoort. Daar denken we vaak niet eens over na, dat gaat op de automatische piloot. Door je verkrampende emoties te onderzoeken, krijg je je denkbeelden over opvoeden boven tafel. Dan kun je ze tegen het licht houden en op waarheid beoordelen. Wat ooit waar was, hoeft nu niet meer te gelden. We mogen elke dag nieuwe overtuigingen kiezen. En verwerpen 😉
 3. Deed je je best om je kind zo ver te krijgen dat het ophield met verlangen naar een rozijntje? Terwijl jij helemaal geen zin had in die confrontatie op dat moment?

  Geen zin hoort bij de emotiegroep Afkeer. Deze groep gaat over het voelen van je grenzen én ze bewaken. Geef je toe aan gevoelens van geen zin, dan lijk je soms in wat schurende situaties terecht te komen. Het vergt dus enige moed maar als je trouw blijft aan jezelf (met respect voor de ander), dan merk je gaandeweg dat dit niet alleen veel oplevert voor jezelf, maar dat het uiteindelijk ook goed uitpakt voor de ander.

  In het voorbeeld van je peuter kan het zo zijn dat als jij luistert naar je emotie van geen zin, dat hij goed leert opkomen voor zijn verlangens. En dat is handig als er bijvoorbeeld een carrière als advocaat voor je kind in het verschiet ligt. We weten soms niet waar iets toe leidt.

Drie scenario’s met een verschillende insteek.

Zoals je ziet komen er in deze scenario’s verschillende emoties en categorieën aan bod. Volgens de EmotieCoach-methode van Vera Helleman is ons hele palet aan emoties onder te verdelen in acht categorieën: Liefde, Angst, Vreugde, Afkeer, Verdriet, Boosheid, Verbazing en Schuld/Schaamte.

Deze categorieën geven feedback op onze gedachten. Iedere emotie-groep heeft zijn eigen boodschap en die boodschap geeft aan of dat wat je zojuist dacht, wel klopt bij wie jij bent.

Staat jouw scenario er niet bij?

De EmotieCoach-methode is niet in een artikel uit te leggen maar dat is ook niet belangrijk. De korte versie is dat je de boodschap van je emoties gaat voelen.

De basis van EmotieCoaching is, wees je bewust van de sensaties van je emoties. Door ze op te merken hou je leiding over jezelf, in plaats van dat je door je emoties wordt meegesleept.

Zo blijf je in verbinding met jezelf. Dat geeft rust en levenslust. Reken maar dat je dat uitstraalt naar je omgeving: Blije ouders, blije kids!

Last but not least… houd moed. Als Josje twintig is, stampvoet ze een stuk minder 😉

Wat doe jij als je peuter staat te stampvoeten?
Wil je een keer samen naar je emoties kijken waar je als ouder tegenaan loopt?
Maak dan een afspraak via de groene knop. Of stuur me een mailtje met de blauwe.

EmotieCoaching is gebaseerd op non-dualisme met de natuurwetten als uitgangspunt


Regelmatig zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
De EmotieGids bij het ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 


De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Regelmatig zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
De EmotieGids bij het ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment