Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe je je geld terugkrijgt – zelfs als je al 3 keer een ultimatum hebt gesteld

Hanna heeft geld geleend aan een kennis en ondanks dat ze er al een paar keer om heeft gevraagd, staat er nog niets bijgeschreven op haar bankrekening.

In onze EmotieCoach®sessie zegt ze dat het geld haar niet uitmaakt. Het is vooral het gevoel dat ze in de maling wordt genomen.

“Is dat eigenlijk wel een emotie?” vraagt ze. Volgens de Emotie Encyclopedie van Vera Helleman wel. Die zegt er het volgende over: “De energie van in de maling genomen voelen is wiebelig en kwetsbaar omdat het opent.

In de verdediging

En vervolgens: “Die opening wil je echter gelijk weer beschermen.” Voor die kwetsbare, open momenten hebben we beschermingsmechanismen opgebouwd. Bijvoorbeeld boos worden, in je schulp kruipen, je gevoel weglachen of zoals Hanna deed, doen alsof het je niet raakt, onverschilligheid tonen.

Deze maskers, zoals beschermingsmechanismen ook wel worden genoemd, draaien geheel automatisch. Zo vernuftig werkt ons ego. Alles, om maar niet ontmaskerd te worden, om maar niet naakt tegenover onze medemens te hoeven staan.

Het ego beschermt zich

Het mooie van ons emotionele systeem is echter, dat het ons de weg wijst naar wie wij in essentie zijn en dat is weg van het ego.

De emotie ‘in de maling genomen worden’ hoort bij categorie Schuld/Schaamte. Deze categorie geeft aan dat dit een kans is om je masker te laten vallen. Om een deuk(je) in je ego te laten slaan en je ‘bloot’ te laten zien. Maar eerst nog even wat onderzoek.

Wat beschermt Hanna met haar masker van onverschilligheid?

Het feit dat ze geld van iemand tegoed heeft is nog tot daar aan toe, zegt ze. “Maar dat het me steeds beloofd wordt en ik ’t vervolgens niet krijg, gaat me de keel uithangen.” Ik vraag haar deze emotie te verduidelijken. Ze kan niet goed voelen wat er eigenlijk speelt, maar haar lichaam laat duidelijk zien wat er aan de hand is: Ik wijs haar op haar dichtgeknepen vuisten en haar verkrampte schouders.

Door de focus naar haar lichaam te verleggen voelt ze het nu ook en erkent ze dat ze eigenlijk heel boos is. Boosheid blijkt precies de emotie te zijn waartegen ze zichzelf beschermde met haar masker van onverschilligheid.

Door haar spieren te ontspannen en de aandacht naar haar lichaam te verleggen, herinnert zich nu dat ze als klein meisje vaak werd uitgelachen door haar ouders als ze boos werd. Zij vonden dat stampvoetende meisje heel grappig en namen haar niet serieus.

Nu ze dit helder heeft, vraag ik haar of boosheid altijd en in elke situatie fout is.

Ze twijfelt en geeft toe dat het in sommige situaties misschien wel handig kan zijn. Ik vertel haar dat bij de categorie Boosheid ook emoties horen die alles te maken hebben met creëren, zoals daadkracht, geestdrift en passie.

Door haar ervaringen uit het verleden en de overtuiging dat boos ‘fout’ is, kon ze deze kwaliteiten niet ten volle gebruiken. En daarmee deed ze zichzelf tekort.

“Nu snap ik waarom dingen soms zo moeizaam gaan! Vooral met creëren … daar loop ik steeds tegenaan, ook in mijn bedrijf. Het voelt bijna als zelfsabotage, dat ik sommige dingen maar niet van de grond krijg.”

Hanna kijkt na deze uitleg heel anders naar boze gevoelens.

Hoogste tijd om een hartig woordje te wisselen met degene die bij haar in het krijt staat. Ze zal niet gauw verbaal geweld gebruiken, maar de kracht van haar boosheid geeft haar wel de moed en stevigheid om duidelijk te maken dat haar grens bereikt is.

Ze begrijpt nu dat boosheid gebruikt kan worden als vechten voor, wat uiteraard iets anders is dan vechten tegen. En dat boosheid je kracht weer terughaalt zodat je die positief kunt inzetten voor jezelf, in plaats van destructief naar de buitenwereld.

Hanna heeft haar automatische reactiepatroon kunnen doorbreken

Het onverschillige masker ‘Geld is niet belangrijk’ kan ze nog steeds gebruiken als ze zou willen, maar dan vanuit een bewuste keus.

“Het fijne is ook dat het me niet meer uitmaakt of ik word uitgelachen. Dat geeft me alleen maar meer kracht!”

Dikke winst! En dan heb ik het niet over het geld dat ze terugkrijgt.

Draaien er bij jou ook wel eens oude programma’s mee? Je bent van harte welkom om een afspraak te maken. Klik op de groene knop of stuur me een mailtje.

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.