Voor innerlijke rust én levenslust
Voel jij je vaak slachtoffer?

“Het voelt alsof ik geen enkele controle over mijn leven heb…”

Zuchtend ploft ze op de bank: “Ik voel me net een voetbal… ik word van de ene hoek naar de andere geschopt. En dat is niet alleen thuis bij m’n partner zo maar ook op m’n werk… Zelfs bij de bakker dringen mensen steeds voor… Ik word er zo moe van…”

Om haar goed te kunnen helpen heb ik meer informatie nodig dus ik vraag haar naar een specifiek voorbeeld waarin ze dit gevoel kreeg.

“Voorbeelden genoeg; gisteren nog, ik had behoefte aan een knuffel van m’n vriend dus ik ging naast ‘m zitten. Staat ie meteen op en verdwijnt naar de keuken. Alsof dat aardig is!”

Ik vraag Sylke hoe dat voelt en of ze dat vaker heeft; ervaart ze dit ook wel eens met andere mensen? Het kan namelijk zijn dat Sylke dit gevoel alleen in haar relatie tegenkomt. Dan valt deze emotie die ze als afwijzing benoemt, vaak onder categorie Liefde.

Ze vertelt echter dat ze dit ook regelmatig in haar omgeving tegenkomt. Ze voelt zich soms al afgewezen als iemand haar niet aankijkt als ie tegen haar praat. Omdat ze dit op meerdere fronten ervaart valt deze emotie onder categorie Schuld & Schaamte.

Haar gevoel van afgewezen worden geeft aan dat ze ergens een non-acceptatie op heeft.

Sylke vertelde al eerder in het gesprek dat ze het niet aardig vond van haar vriend. Ik vraag haar of ze eens heel eerlijk wil vertellen wat ze er nog meer van vindt.

Ze gaat rechtop zitten en neemt geen blad voor de mond: “Ik vind het best een beetje asociaal! Ik zou nooit zo weglopen als hij behoefte heeft aan een arm! Hij valt elke avond in mijn armen in slaap nota bene, alsof dat altijd zo lekker is… zo’n zwaar hoofd op je schouder.”

En dan hebben we de angel te pakken: Sylke ontdekt dat precies dát wat zijzelf nooit zou doen, haar eigenlijk enorm beperkt in haar leven. Sylke heeft de overtuiging Je hoort voor elkaar te zorgen zó ver doorgevoerd dat ze er zelfs een schouderblessure aan overhield.

Ze ziet in dat deze overtuiging haar op meerdere fronten enorm beperkt in haar vrijheid.

Letterlijk dus, in haar bewegingsvrijheid in bed. Maar ook figuurlijk, zoals onlangs bijvoorbeeld de kans op haar werk die ze afsloeg. “Ik kreeg een geweldig aanbod voor een tijdelijke baan in Parijs. Maar ik heb het niet eens voorgesteld thuis, ook al heeft Manfred op het moment geen werk. Ik was bang dat hij nee zou zeggen en dat ik hem dat enorm kwalijk zou nemen. Wat ik vervolgens tóch deed…”

Sylke kan haar verlangens niet verloochenen uit naam van de ‘liefde’ omdat ze dan niet liefdevol is naar zichzelf.

Ze snapt nu dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Door zichzelf deze ongevraagde ‘zorgplicht’ op te leggen, deed ze haar omgeving meer kwaad dan goed. Haar partner had geen idee waarom ze zo kribbig en kortaf tegen hem was.

Drie dagen later krijg ik bericht van Sylke: ze hebben een goed gesprek gehad en ze heeft Manfred alsnog verteld van de tijdelijke baan die haar aangeboden was. “Hij was enorm opgelucht, hij dacht dat ik zo kortaf was omdat hij werkeloos was. En hij wil alsnog mee! Ik heb m’n manager gebeld en het aanbod stond nog open. Ik vind het zó spannend! We gaan naar Parijs!”

Sylke is erg opgelucht dat ze zich bewust is geworden van deze overtuiging. Ze ergert zich minder aan haar partner nu ze meer ruimte durft in te nemen. Ook op haar werk laat ze zich meer horen en zorgt ze niet meer voor haar collega’s ten koste van zichzelf.

Ze vindt het nog steeds niet makkelijk om op te blijven letten op wat zij zelf wil maar ze verloochent zichzelf ook niet meer. Wonderlijk genoeg voelt ze zich nu ook veel minder vaak het slachtoffer.

En Manfred? Die blijkt de ‘nieuwe’ Sylke heel aantrekkelijk te vinden 😉 Hun relatie fleurt er flink van op.

Voel jij je ook vaak slachtoffer van de situatie? Deel het in de reacties, ik hoor graag van je!

Uiteraard is er in deze sessie meer besproken dan ik kan beschrijven. De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. Wil je ook ervaren wat een EmotieCoachsessie voor je kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment