Voor innerlijke rust en levenslust!
Voel jij je vaak slachtoffer?

“Het voelt alsof ik geen enkele controle over mijn leven heb…”

Zuchtend ploft ze op de bank: Ik voel me net een voetbal… ik word van de ene hoek naar de andere geschopt, thuis bij m’n partner, maar ook op m’n werk… Zelfs bij de bakker dringen ze steeds voor… Ik word er zo moe van…

Ik vraag haar naar een specifiek voorbeeld.

Voorbeelden genoeg, zegt Sylke, Gisteren nog, ik had behoefte aan een knuffel van m’n vriend dus ik ging naast ‘m zitten. Staat ie op en verdwijnt ie naar de keuken. Alsof dat aardig is!

Afwijzing

Afwijzing.. een emotie uit emotiegroep Liefde of emotiegroep Schuld/Schaamte.

Ze vertelt dat ze dit ook regelmatig ervaart in contact met haar omgeving. Soms voelt ze zich al afgewezen als iemand haar niet aankijkt, als ie tegen haar praat.

Omdat ze dit op meerdere fronten tegenkomt, valt de emotie in dit geval onder de groep Schuld & Schaamte.

Oordelen

Haar gevoel van afwijzing geeft aan dat er hier sprake is van een non-acceptatie.

Sylke vertelde al eerder in het gesprek dat ze het niet aardig vond van haar vriend. Ik vraag haar of ze even heel kort door de bocht wil vertellen wat ze er nog meer van vindt.

Ze gaat rechtop zitten en neemt geen blad voor de mond: Ik vind het best een beetje asociaal! Ik zou nooit zo weglopen als hij behoefte heeft aan een arm. Hij valt nota bene elke avond in mijn armen in slaap, alsof dat zo lekker is, zo’n zwaar hoofd op je schouder.

Overtuiging

En dan hebben we de angel te pakken: Je hoort voor elkaar te zorgen, desnoods ten koste van jezelf.

Sylke ontdekt dat deze onderliggende overtuiging haar enorm beperkt in haar vrijheid van leven. Ze heeft dit zó ver doorgevoerd, dat ze er zelfs een schouderblessure aan overhield.

Dit beperkt haar niet alleen letterlijk in haar bewegingsvrijheid, maar ook op haar werk, zoals toen ze onlangs de kans op een promotie afsloeg:

Ik kreeg een geweldig aanbod voor een tijdelijke job in Parijs. Maar ik heb het niet eens voorgesteld thuis, ook al heeft Manfred op dit moment geen werk. Ik was bang dat hij nee zou zeggen en dat ik hem dat enorm kwalijk zou nemen. Wat ik vervolgens tóch deed…

Onuitgesproken verlangens

Als Sylke haar eigen verlangens verloochend uit naam van ‘liefde’, gaat ze voorbij aan zichzelf. Daarmee is ze niet liefdevol naar zichzelf.

Door zichzelf deze ongevraagde ‘zorgplicht’ op te leggen, deed ze niet alleen zichzelf tekort, maar ook haar omgeving: Haar partner had geen idee waarom ze zo kribbig en kortaf tegen hem was.

Opluchting

Drie dagen later krijg ik bericht van Sylke: ze vertelt dat ze een goed gesprek heeft gehad met Manfred. Ze spraken ook over de tijdelijke baan die haar aangeboden was: Hij was ontzettend opgelucht want hij dacht dat ik zo kortaf was omdat hij werkeloos was. En hij wil mee! Ik heb m’n manager gebeld en het aanbod stond nog open. Ik vind het zó spannend! We gaan naar Parijs!

Sylke voelt zich opgelucht en blij. Nu ze zich bewust is geworden van haar overtuiging kon ze toetsen of ie nog wel klopt bij wie ze vandaag de dag is.

Het resultaat is dat ze zich niet meer zo ergert aan haar partner, en ze durft meer ruimte in te nemen. Ook op haar werk laat ze zich meer horen, en zorgt ze niet meer voor haar collega’s ten koste van zichzelf.

Geen slachtoffer meer

Ze vindt het niet makkelijk om alert te blijven op haar eigen verlangens en bewegingsruimte, maar ze verloochent zichzelf ook niet meer. Ze voelt zich geen slachtoffer meer, en heeft het roer stevig in handen genomen.

Dit is een mooi voorbeeld van perfecte timing.

In een enkele sessie kon Sylke met hulp van haar emoties een behoorlijk beperkende overtuiging boven tafel krijgen, waardoor ze nu meer rust ervaart en zich zeker genoeg voelt om ruimte in te durven nemen.

Oefenen

Emotiecoaching wijst je hoe je je emoties gebruikt om meer rust en ruimte te vinden in je leven. Ook ruim je oude beschermingsmechanismen op, als ze niet meer functioneel voor je zijn. Een kwestie van oefenen en wakker blijven voor wat je emoties je te zeggen hebben.

En Manfred? Die blijkt de ‘nieuwe’ Sylke heel aantrekkelijk te vinden 😉 Hun relatie fleurt er flink van op.

Wil je ook je overtuigingen onder de loep nemen?

Laat je leiden door je emoties. In een sessie wijzen emoties ons direct naar de kern.
Je bent van harte welkom, ook voor een enkele sessie.

Maak zelf je afspraak maken via de groene knop. Of stuur me een mailtje met je vraag of voorkeursdatum.


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.