Voor innerlijke rust én levenslust
Wat vertellen m’n emoties mij over het drama in Utrecht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik heb geen televisie en geen krant. Daarmee gaat 95% van het dagelijkse nieuws aan me voorbij. Ik krijg daar wel eens gepikeerde opmerkingen over, maar ik heb liever een scheef gezicht van mijn moeder, dan de dagelijkse bak ellende van het nieuws over me heen.

Ik druk me wat kort door de bocht uit, zeker als na het verschrikkelijke drama laatst in Utrecht. Het is niet dat ik daar niets bij voel, integendeel. Ik denk dat dit niemand onberoerd laat. Tegelijkertijd verklaart het ook waarom ik het nieuws niet volg.

Beroering

Want wat moet ik met die beroering?
Eén keer per jaar bezoek ik mijn moeder in Spanje. Ik vind niks heerlijker dan zo even meedraaien in haar dagelijkse ritme. Behalve ’s avonds, als de tv aangaat voor het nieuws.

Het valt me op dat er in tegenstelling tot 20 jaar geleden bij vrijwel alle onderwerpen van het journaal, beelden worden vertoond.

De impact die dat heeft. Daar schrik ik elk jaar weer van.
Ook dat het me zo uit evenwicht brengt. Ik ben niks meer gewend.

De laatste keer dat ik meekeek, ging het over een jongetje. Het verhaal erbij ben ik vergeten, maar de beelden staan maanden later nog op mijn netvlies.

Wat te doen als coach?

Hoe ga ik daar nu mee om als EmotieCoach?

Het zijn onze gedachten die met het verhaal aan de haal gaan. En die gedachten roepen emoties op.

Mogelijk heb ik een rijke fantasie maar mijn gedachten gaan volledig los op het nieuws. Er komen allerlei stemmetjes voorbij.

In het voorbeeld van dat jongetje gaat dat als volgt: Je moet wat doen! Doneren is niet genoeg, je moet erheen! Waarom maak je daar geen tijd voor?? Je kunt dekens inzamelen! Kijk naar Greta Thunberg uit Zweden met haar protest over het klimaat. Ze krijgt een internationale revolutie onder scholieren op gang! Zo’n jong meisje! Dus geen smoesjes!

Misschien herkenbaar?

Gevolg

De emoties die uit zo’n tirade volgen, zijn niet mals.

Het gevolg? Ik voel me steeds minder waard.

Ik zoek in mijn hoofd naar bewijs dat ik best waardevol ben maar vind niks. Zeker niet als het gaat over mijn bijdrage aan het klimaat, de bescherming van de regenwouden of vluchtelingenhulp.

Allemaal onderwerpen die me aan het hart gaan, waarvoor ik in mijn leven best tijd had kunnen inruimen en in actie had kunnen komen… maar niet gedaan heb.

Al vrij snel na zo’n gedachte krampen mijn emoties van me-waardeloos-voelen, steeds harder richting de-totale-zinloosheid-van-het-bestaan en hoe we er een potje van maken hier op aarde.

En, aangezien we allen één zijn, is dat míjn schuld, ligt het wereldleed op míjn schouders en is deze ellende míjn verantwoordelijkheid.

Zelfs nu ik dit opschrijf, voel ik mijn energie weglekken. En hoe meer ik in deze gedachtentornado meega, hoe slechter ik me voel.

Emoties schudden me wakker

Deze emoties lijken een aanwijzing te zijn dat ik me rot voel omdat ik me niet genoeg voor het wereldleed inzet.

Maar in EmotieCoaching werkt dat net een beetje anders. Deze verkrampende emoties wijzen me er namelijk op dat mijn gedachtegang niet klopt.

Als ik nu zou vertrekken om in Afrika te gaan helpen, zou ik mijn gezin en pleegkinderen niet kunnen verzorgen én ik zou mijn klanten niet kunnen bijstaan.

Daar ben ik trouwens ook veel behendiger in, dan in het graven van waterputten.

De niet-weg

Ik zou een televisie kunnen aanschaffen en elke avond naar het nieuws gaan kijken. Me opwinden over politieke debatten, beetje meepraten over de actualiteit.

Maar ik voel bij de gedachte alleen al, weerstand opkomen. (1 In EmotieCoaching verdelen we alle emoties over acht groepen. Elke groep geeft je een boodschap.
We beschouwen emoties als boodschappen vanuit je ziel. Kortweg komt het erop neer dat een verkrampende boodschap zegt: Dit past niet bij je, je wijkt af van je zielenpad. En een verruimende emotie geeft je de boodschap: Ja! Volg dit, dit past bij je!
).
Deze emotie ‘weerstand’ hoort bij de categorie Afkeer. En die wijst ons de niet-weg.

Zoals Vreugde ons leidt naar wat bij onze essentie past, zo roept Afkeer: Bijsturen, je raakt van je pad af! Dit is niet voor jou!

Zo kunnen we onze emoties gebruiken om een leven te creëren dat past bij wie we in essentie zijn. Zoveel mensen zoveel zinnen.

Reken maar dat Greta Thunberg haar passie volgt. Zij heeft op jonge leeftijd haar pad al gevonden. Net zoals ik mijn vreugde volg, door mensen te helpen met de vertaalslag van hun emoties. Zo doen we waar we goed in zijn.

Vreugde brengen

Wat er in Utrecht gebeurde is helaas niet meer terug te draaien. Maar er verandert ook niets aan de uitkomst, of ik me er nu over opwind of niet.

Ik verkies het laatste, zodat ik mijn energie behoud om vreugde te brengen aan de mensen in mijn directe omgeving. Een lekker maaltje bereiden voor de jongens als ze moe thuiskomen van hun werk en morgen naar de speeltuin met de kleine.

Simpel misschien, maar daarmee brengen zij mogelijk ook weer vreugde in hún omgeving.

Ripple-effect

Ik geloof sterk in de kracht van dit ripple-effect op micro niveau.

Zoals een dominosteentje van 1 mm het Empire State Building kan omgooien, zo kunnen wij ook onze liefde verspreiden.

Als we allemaal onze passie volgen komt misschien niet alles, maar wel verschrikkelijk veel op z’n pootjes terecht.

Wil je je passie voor het leven weer voelen?
Je emoties wijzen je de weg. Ik help je je emoties herkennen en de boodschap ervan te vertalen.

Elke week zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
Elke zondag de EmotieGids bij je ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

Uiteraard is er in deze sessie meer besproken dan ik kan beschrijven. De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. Wil je ook ervaren wat een EmotieCoachsessie voor je kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.