Voor innerlijke rust en levenslust!
Wat wil de emotie ‘afwijzing’ ons vertellen?

Mirjam komt voor een EmotieCoach-sessie omdat ze zich afgewezen voelt door haar partner Carla. Ze komt dit af en toe tegen in haar relatie, vooral als ze zich toch al niet zo lekker voelt. Ze vind het moeilijk om om aandacht te vragen en, vertelt ze: ‘Hoe meer ik haar nodig heb, hoe sterker ik afgewezen word… Terwijl ik het dan toch al zwaar heb, dus dan komt het dubbel zo hard aan. Ik snap het niet… het is net alsof ze het expres doet.’

Halen vanuit gemis

Mirjam vertelt dat ze zich afgewezen voelt, een emotie uit de emotiegroep Liefde. Ze wil iets uit haar omgeving krijgen vanuit een gemis, een grijpen naar de ander. De groep Liefde gaat over het verlangen om weer in verbinding met jezelf te komen. Wat wij vaak doen, is zoeken naar verbinding buiten onszelf… oftewel we gaan ‘grijpen’, iets bij de ander ‘halen’.  En dat voelt je partner. Het gevolg?

Afwijzing

Je partner zal zich in de meeste gevallen van je afwenden. Dat kan zich op allerlei manieren uiten zoals bijvoorbeeld weglopen, zich omdraaien, geen aandacht voor je tonen, niet naar je luisteren tot aan je volledig negeren aan toe.

We zijn heel

De buitenwereld is een reflectie van onze binnenwereld. Wij mensen zijn van nature ‘heel’. We hebben in essentie niets nodig van de buitenwereld. Ook zijn we van nature gevend. Kom je naast me zitten om een knuffel te brengen vanuit de behoefte om je liefde te delen? Dan zal dit in de meeste gevallen dankbaar worden aanvaard. En… ontvang je een knuffel terug. Maar kom je iets halen, dan krijg je vaak het deksel op je neus. 

Energetische wezens

Dit soort processen gaan vaak niet bewust. Wij zijn energetische wezens, we reageren sterk op wat we oppikken met ons onderbewustzijn. Let er maar eens op hoe het voelt als iemand te dichtbij je komt staan. Onwillekeurig doe je dan een stapje naar achteren. Zo werkt energie.

Dat gegeven speelt zich tussen mensen af op alle niveaus. We voelen feilloos de intentie achter de daden van onze medemens. Mogelijk bewust, maar vaker pikken we die onbewust op en handelen daar naar.

Pijn als signaal van binnen

Ik leg uit dat de pijn die Mirjam voelt, een signaal is van haar binnenwereld. De verkrampende emotie wil haar vertellen dat de gedachte dat er iets vervullends te halen valt bij de ander, niet klopt. Het werkt misschien voor eventjes maar structureel biedt het geen oplossing. 

Krijg je afwijzing gespiegeld zoals in dit geval met Mirjam, dan is dat een signaal dat je de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt, je hebt jezelf ‘afgewezen’. 

Van binnen naar buiten

Ik vraag haar om de volgende keer dat ze deze emotie opmerkt, de zaak om te draaien: in plaats van te gaan grijpen naar haar vriendin, om nu haar aandacht naar binnen te richten. Even achterover en de verbinding met zichzelf herstellen. En dan onderzoeken of ze een andere uitkomst krijgt.

Wat heb ik nodig?

Mirjam is gaan oefenen en vertelt me een paar weken later: ‘Ik heb het gevoel dat ik van binnen naar buiten kijk nu! Wat je zei over dat de buitenwereld een reflectie is van onze binnenwereld, is zo verhelderend geweest. Als ik me nu rot voel en de neiging heb om m’n aandacht op Carla te richten, lijkt het wel alsof er een wekkertje in m’n hoofd afgaat: Stoppen Mirjam! Kijk naar binnen, wat is er nodig? En dat helpt me enorm. Onze relatie is zoveel fijner en hechter nu ik mijn aandacht op mezelf richt. En ik kan m’n emoties nu gebruiken als gereedschap, in plaats van iets wat me overkomt en dwarszit.’

Borrelende emoties

Mirjam belde niet alleen daarvoor, ze wil ook een nieuwe afspraak maken. Nu ze meer rust heeft in de relatie, merkt ze op dat het in haar begint te borrelen… Ze wil een bedrijf beginnen, maar komt niet tot handelen. Ze is benieuwd wat haar emoties haar daarover vertellen en kijkt uit naar onze nieuwe afspraak. En ik ook!

 Voel jij je wel eens afgewezen? En hoe ga je daarmee om? Deel het in de reacties, ik hoor graag van je!

Uiteraard is er in deze sessie meer besproken dan ik kan beschrijven. De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. Wil je ook ervaren wat een EmotieCoachsessie voor je kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.