Voor innerlijke rust en levenslust!
Spring in het diepe en geef je 1 seconde over aan je ziel…

Afgelopen week ontdekte ik zo’n 623 behoorlijk belemmerende overtuigingen bij mezelf. Ik geloofde er heilig in. 

Het is confronterend om te ervaren, hoe moeilijk het soms is om oude overtuigingen overboord te kieperen, ondanks dat één van de natuurwetten zegt dat verandering een vast gegeven is. Mooie paradox trouwens 😉

Natuurwet

~ Alles is altijd in verandering ~

Krachtig en volwassen

Alles is altijd in verandering, wij dus ook.  

En toch draaien onze onbewuste gedachtepatronen steeds opnieuw hetzelfde rondje, terwijl we weten dat sommige overtuigingen allang niet meer passen bij wie we vandaag de dag zijn: een krachtige volwassene, maar wel met een oude groef waar we steeds weer in terug donderen 😉 

We weten dat we op zielsniveau gelijk zijn, dat we allemaal onze unieke weg in het leven mogen ontdekken én volgen, maar toch…

Gierende blijdschap

Ik zal vertellen wat er gebeurde: 

Ik gierde van vrolijkheid want ik had me opgegeven voor een cursus die al heel lang op mijn verlanglijstje stond. En eindelijk was het zover! Wat dat allemaal ging brengen! 

Maar het brein gooide zich direct in de strijd en poepte er in een split second een dikke lijst argumenten uit waarom ik vooral niet m’n inspiratie moest volgen.

  • de cursus was te duur … Ja!
  • het programma sloot niet aan bij wat ik nodig had … Ja!
  • de groep was veel te groot … Ja! 
  • de cursus was in het Engels…!

En de timing was ook ruk. Het verdere circus van tegenwerpingen zal ik je besparen. 

Maar… Uw EmotieGids wilde haar naam graag eer aandoen, dus tijd voor een mentale schoonmaakactie.

Obstakels van de mind

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, ik had er zelf een coach voor nodig om de ouwe drek naar boven te hengelen.

Het legde weer even pijnlijk bloot hoe dit soort interne processen verlopen, en hoe we onszelf daarin kunnen belemmeren, zelfs zonder het in de smiezen te hebben. 

De mind vindt altijd wel een obstakel tegen verandering. En dus volgen we ons verlangen niet.

Moeite

Het kost moeite om toe te geven dat we nauwelijks een stap buiten onze comfortzone durven te zetten. Áls we dat al opmerken.

Het is soms zelfs spannend om alle gevoelens intern welkom te heten. Wie weet wat voor shit-show er naar boven komt?! Vooral als we dingen tegenkomen, die haaks op het beeld staan dat we van onszelf hebben. 

En ja, het is verdomd makkelijk om een ander de schuld te geven van ongemakkelijke gevoelens. Comfortabel ook. Een stuk makkelijker dan te erkennen dat we zélf aan de knoppen van ons leven draaien…

Spring in het diepe

Maar wat, als ik het wél ga doen…?

Oh, de blijdschap! De flow en bubbels in mijn lichaam! Ja! Ja! Jaaaa! 

Terwijl ik geen idee had waar het toe zou leiden. 

Het voelde als een sprong in het diepe… zonder zwemvest, en zonder een bodem in zicht. Tss… ik zou wel gek zijn…. maar toch… zal ik….?

Mag je van jezelf …?

Heb je dat stemmetje eenmaal gehoord, de fluistering van je ziel, de zin om het avontuur aan te gaan en in het diepe te springen, ongeacht de uitkomst… mag je dan ook springen van jezelf? 

Mag je alles in het leven verkennen en ervaren? Mag je ervan genieten? Mag je finaal de plank misslaan, en dan tóch vreugde voelen over het feit dat je de sprong gewaagd hebt? 

En is de vreugde daarover misschien wel meer waard, dan de pijn over die gemiste plank? Valt die plank misschien wel in het niet, naast de zalige vreugde, opwinding en inspiratie die je voelde, toen je de sprong waagde?  

En hupsakee, daar gaat het koppie weer aan: Ja maar…,  ja maar…,  ja maar… Ze zijn nooit ver, de beren op de weg.

Brein

Al die ja-maar’s zijn een signaal dat je brein actief is. Ons brein is een fantastisch stukkie gereedschap, maar het heeft niet de capaciteit om het grote geheel te overzien. 

Het brein verzandt in details en wil alles controleren om de angst eronder te houden. Maar op zichzelf is het weinig waard zonder leiding vanuit de ziel. Het brein voelt zich enorm belangrijk, maar is stuurloos zonder de leiding vanuit innerlijk weten. 

Ondanks dat roept het brein altijd als eerste, schreeuwt het altijd het hardst, en overschreeuwt het vaak de zachte stem van de ziel. 

Ziel

De ziel daarentegen, wacht rustig af. 

De ziel wacht tot de pijn te groot wordt.
Ziel wacht tot het moment dat je huidige leven gaat knellen.
Ziel wacht op het moment dat het brein zich gewonnen geeft… ik weet het even niet meer

Dát is het moment waarop de ziel kan inhaken. Als je dan durft toe te geven, gebeurt er iets magisch.

Timing

Als je je durft over te geven en in het niet-weten te springen, dan vindt je je antwoorden.

Daarmee bedoel ik niet hét ene ultieme antwoord dat geldig is voor de rest van je leven, maar het antwoord voor nu, voor dit moment. Want dat is het enige leven dat we hebben, het nu.

Elk volgend moment sta je weer opnieuw voor de keuze: 

Ga ik luisteren naar de beren van mijn brein.. ? Luister ik naar die oneindige reeks tegenwerpingen en belemmeringen? Of spring ik in het niet-weten? Vertrouw ik op de nauwelijks hoorbare fluistering van mijn ziel?

Moed

Voorafgaand aan transformatie is altijd dat gevoel van die sprong in het diepe.

Soms kan het helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:
Hoe zou het zijn als ik even niets hoef of moet? Wat als ik het onzekere zou omarmen… het dan maar even niet te weten?

Tja, wat zou er gebeuren als je jezelf daar een milli-seconde aan zou overgeven, ondanks dat je brein paniekerig piept: Ja maar ik heb haast! Ja maar dit kan niet! Dit is vreselijk fout! Ja maar… ja maar!

Rust en Vertrouwen in JeZelf

Dat even te laten voor wat het is, en een extra moment tijd nemen. Geen aandacht schenken aan de druk van je mind. Wachten op het moment van vertwijfeling, het moment van maar … maar dan weet ik het écht niet meer… Ook al voelt het alsof je in stukken uit elkaar valt.

Want dáár liggen de antwoorden, daar ligt de weldadige rust waar we naar verlangen, daar ligt acceptatie, overgave en ontspanning.

Daar ligt de essentie van wie je werkelijk bent.

Heb jij zin om de sprong te wagen?

Woorden die regelmatig in mijn sessies voorbijkomen zijn ontspanning, vrijheid, rust, vrede, opluchting, stabiliteit, uitdijen, ruimte.

Dat zijn de weldadige bijverschijnselen als we ziel, hoofd en lichaam op één lijn krijgen.

Gun jezelf deze magie, het avontuur van dit leven. 

Oh, en geloof me, die sprong in het luchtledige is spannend, maar láng niet zo eng als de scenario’s die het brein voor ons bedenkt! 

Kan je een handje gebruiken?

Maak een afspraak via de online agenda of stuur een mailtje. We vinden wel een plekje.

Weet je welkom!


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.