Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe krijg je rust in je kop – zelfs als je voor 93 procent zeker weet dat de wereld vergaat?

Weet je nog, op de kleuterschool met verven?

Je koos je lievelingskleur, blauw natuurlijk. Kwast erin en verven maar. Ooh, die gele is ook mooi! Likkie erbij… getsie, nou is ie groen. Misschien een beetje rood erbij…? Hé, maar nou is ie donkerbruin… nou moe?!

Juuuuuf!
Mag ik nieuw papier?!

Alles hetzelfde

Welke kleur je daarna nog toevoegde, er veranderde niks meer aan die bruine poepkleur. Daar denk ik aan, als ik een kantoorboekhandel binnenstap in Melbourne, Australië.

Ik loop aan de andere kant van de wereld en wat zie ik? De gouden-draad-archief-bakjes van de Hema.

Verrast struin ik verder en hé, daar liggen ook de notitieboekjes met Notes of a genius in goud op de kaft.

De Sherlock in mij is nu ontwaakt en ik kijk scherp rond. Wat blijkt? Zo’n 93 procent van het assortiment hier in Melbourne komt me bekend voor van thuis.

Hoe krijg je rust in je kop..?

Herkenning is fijn.

Onze fabrieksinstelling staat het liefst op been there, done that. Dat is functioneel voor het brein want het scheelt prikkels, tijd en energie, als je de wereld niet continu intensief hoeft te beoordelen op veilig of niet. Dat geeft rust.

Maar wat doet die mondiale soep van herkenning met ons? Als we wereldwijd dezelfde producten aangeboden krijgen, dezelfde informatie via google vinden, dezelfde films zien, hetzelfde voer eten?

Gaan wij dan ook op elkaar lijken? Worden we dan niet net als die bruine klodder op het tekenpapier?

Ego gaat los

Ik denk bij mezelf; Zo eendimensionaal kan het niet zijn, het ligt vast genuanceerder. Je doet aannames en je maakt je er te makkelijk vanaf, EmotieGids.

Maar m’n ego gaat al op los: Maar het klopt wel! tolt het in mijn hoofd. Mensen gaan zelfs letterlijk op elkaar lijken door gemengde huwelijken. De wereld wordt steeds minder divers, kijk maar naar de dieren, veel soorten sterven uit, iedereen praat over dezelfde dingen, straks nog in dezelfde taal ook. Het wordt allemaal een pot nat!

Daar gaat het koppie. Mijn ego weet precies hoe alles zit en zal het mij wel even uitleggen. Lekker, in hapklare brokken en keiharde stellingen, dat is het ego wel toevertrouwd 😉

Geraaskal

Er is ook een andere manier van kijken, zeker weten, maar hoe zat dat ook alweer…? Oja, focus naar binnen en proberen de zachte stem van mijn ziel achter het geraaskal te vinden.

Ik geef het even tijd maar het loketje lijkt gesloten, het lukt even niet. Mijn ego geeft zich niet gewonnen en blijft maar tetteren in mijn hoofd.

Het komt misschien door de hectiek, het rondreizen hier in Australië, steeds bij andere mensen in huis en leven uit de koffer.

Simpele stellingen bieden dan duidelijkheid en veiligheid. Kijk, ratelt het ego, ik snap de wereld! Wij zijn één pot nat en daarom gaan we naar de ratsmodee (1 De ratsmodee, zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: {‘rɑtsmode}, naar de ratsmodee gaan (kapot gaan, naar de bliksem gaan) (Zuid-Drenthe, Veenkoloniën), in naor de ratsmedee naar de bliksem. As alles kepot valt, dan zeg ie: Dat is naor zien ratsmedee (Hol), Hij vul op zien kneien en do was zien heile bukse naor de ratsmedee (Bco), Rats(e)medee, de koppies vulen mij oet de handen en kepot! (Emm)
Bron: Kocks, G.H. (1996-1997), Woordenboek van de Drentse Dialecten (WDD), Assen: Van Gorcum
). Zo zit het en niet anders!

Stellige overtuigingen

Mijn ego is niet te stuiten.

Het ego is angstig. Het klauwt om zich heen en probeert chocola te maken van de grote boze buitenwereld. Het doet wel graag alsof, maar het is niet gemaakt op leidinggeven aan je binnenwereld.

Herken je dat? Hoe groter de angst voor het onbekende, hoe stelliger onze overtuigingen.

De ziel

Maar… kloppen die overtuigingen wel?

In tegenstelling tot het ego, kan onze ziel nuanceren. De ziel laat twijfel toe, erkent dat sommige dingen nou eenmaal niet te weten zijn. De ziel neemt rustig de tijd en kan afwachten in het niets.

Onze ziel weet hoe fluïde de werkelijkheid is, en dat zekerheden niet bestaan, geheel in lijn met de natuurwet dat alles altijd in verandering is.

De ziel weet dat de waarheid eerder te vinden is in de fijne nuance, dan in de loze grote stellingen en standpunten van het ego.

De praktijk

Maar dan de weerbarstige praktijk.

Het ego wil zekerheid en doet het liefst keiharde uitspraken om zich aan vast te kunnen klampen. Het stelt dan ook de legitieme vraag: Maar hoe dan?!

Dat is een belangrijke vraag, want met het stellen ervan heb je je ingang. Dát is namelijk het moment waarop de ziel het roer kan overnemen.

Als het ego een vraag stelt, en daarmee toegeeft het eigenlijk niet meer te weten, is dat de opening voor de ziel om te antwoorden.

Pas als het ego opgeeft
kan de ziel antwoorden

Al heeft ziel misschien geen pasklare antwoorden, het feit dat ego heel even zijn snaveltje houdt, geeft je precies genoeg tijd om je focus naar binnen te richten.
Daar liggen de antwoorden.

Het ego kan zich dan richten op de uitvoering van het hoe dan. Want voor de uitvoering van een taak, daar is het ego voor gemaakt.

Focus verleggen

Focus naar binnen dus.

Hoe voelt het van binnen, als ik de wereld probeer te vangen in goedkope stellingen als We zijn een pot nat en We gaan met z’n allen naar de ratsmodee?

Hmm. Niet echt hartverwarmend, dit soort gedachten.

Is het zinvol om deze stellingen op waarheid te toetsen? Mwah. Is het überhaupt belangrijk om te weten of we een pot nat zijn en naar de ratsmodee gaan?! Nee!

Bij deze vragen voel ik mijn lichaam direct ontspannen. Want hoe relevant zijn die vragen? Ze leiden hooguit tot meer angst.

Rust in je kop

Loze vragen dus, die leiden tot loze discussies want niemand kan in de toekomst kijken.

Niemand weet waar de wereld naar toegaat of wat het effect zal zijn van een minder rijke sortering in de menselijke of dierenwereld.

Misschien geeft het juist enorme rust als de hele wereld dezelfde archiefbakjes verkoopt.

Wat wél zinvol is, is de wereld zo mooi mogelijk maken met de middelen die binnen ons bereik liggen. We hoeven de wereld niet te redden, we zijn alleen verantwoordelijk voor onze eigen kleine kring. Daar kunnen we wat betekenen en vreugde brengen.

Liefdevol

Misschien gaan we wel naar de knoppen, maar laten we dat dan zo mooi en liefdevol mogelijk doen. Zonder onze laatste uren te verprutsen met zinloze discussies over waarheden die, op het uur der waarheid, misschien helemaal niet waar blijken te zijn.

Tenslotte zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Wonder

Een klein voorbeeld van zo’n wondertje: Toen een paar gekke hippies in de jaren ’70 besloten geen vlees meer te eten vanwege de opkomst van de bio-industrie, verwachtte niemand dat de supermarkt vijftig jaar later vol zou liggen met vegan-producten.

Of wie had gedacht dat de nuffige haute cuisine, van oudsher volledig gebaseerd op vlees, ooit groente zou gaan omarmen? Sterrenkok Alain Passard durfde het aan en maakte de ommezwaai die door collega’s werd bestempeld als culinaire zelfmoord. Hij legt het uit met een waarheid als een koe: (…) als je iets met je hart doet, werkt dat altijd.

Trend

Zo, nu een kop koffie.

Gewoon hier om de hoek, in een buitenwijk van Melbourne. Met amandelmelk, een vegan-wondertje dat ook in de rest van de wereld is doorgedrongen.

Wil je ook rust in je kop en kan je daar een handje bij gebruiken? Hier vind je alle informatie over een EmotieCoach-sessie. Of druk op de groene knop voor het maken van een afspraak.

Weet je welkom


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.