Voor innerlijke rust ├ęn levenslust
Bentinho Massaro over emoties – wat vindt de EmotieCoach?

Er was een lezing in de Duif van Bentinho Massaro over emoties. Vond ik interessant, dus ik kocht een kaartje en maakte notities. Een greep uit mijn opschrijfboekje.

Emotions act like a spank in the face

Emoties zijn als een klap in je gezicht

Daar ben ik het mee eens. Ik zou wel andere woorden gebruiken. Ik ben namelijk blij met wat mijn emoties doen, dus ik omschrijf dit liever wat positiever: Emoties zijn als een wekker. Ze schudden je wakker. Hoe eerder je wakker wordt, hoe minder hard ze hoeven te krampen.

Bentinho pleit ervoor om ons emotionele systeem te omzeilen en schrijft drie woorden op een flip over:

Bentinho Massaro over emoties - wat vindt de EmotieCoach?
Always Already Free

Onze staat van zijn is Always Already Free. De hoofdletters zijn waarschijnlijk bedoeld om meer gewicht in de spirituele schaal te leggen.

Als we ons realiseren dat wij Altijd Al Vrij zijn, dan zijn wij instant gelukkig. Of verlicht. Zegt hij.

Natuurlijke staat van zijn

Hij had ook een aantal tips hoe je daar komt. Nouja, komt… we zijn al vrij, want Always Already Free. Kijk, daar begint het gesodemieter met woorden al. Maar goed, daar gaan we maar even aan voorbij, ter voorkoming van muggenzifterij.

Dus, hoe komen we tot vrijheid door de emoties te omzeilen? Bentinho geeft daar een paar tips voor. Sommige volkomen onhaalbaar wat mij betreft, maar er zat ook wel wat leuks bij.

Om met de onhaalbare te beginnen: Oefen met niet-denken. Stoppen met denken geeft een heldere ruimte waarin je de leegheid van IK ervaart. Waarbij IK verwijst hier naar je Hogere Zelf, vandaar de hoofdletters.

In het Engels klinkt dat zo: Non-thinking is clear space in which you experience the emptiness of I.
Ik geef ‘m even mee voor de pro’s onder ons.

De tweede tip vond ik leuk:

Free yourself of your core positioning

Bevrijd jezelf van de manier waarop je je presenteert

De uitleg was als volgt: We presenteren onszelf op een bepaalde manier in bepaalde situaties of naar mensen toe. Zijn we het zat om ons op die manier neer te zetten, dan verbreken we het het contact met de persoon waaraan die presentatie gekoppeld is. Of we vermijden die situatie.

Voorbeeldje: als jonge vrouw deed je je misschien wat verlegen voor, toen je je partner ontmoette. Misschien omdat dat de tijdgeest was, misschien omdat dat als aantrekkelijk werd ervaren, misschien om de jongeman zich sterk te laten voelen. Maar na enige tijd werd je het zat om steeds in de rol van het verlegen meisje te zitten.

Of, om de jongens erbij te houden: Je doet je sterker voor dan je je in werkelijkheid voelt in een relatie en nu kom je in de knel te zitten omdat jij steeds de beslissingen lijkt te moeten nemen.

Kies een nieuwe positie

Wat doen we dan? We verbreken de relatie. Terwijl ‘verlegen’ of ‘sterk’ alleen de manier was waarop je je ooit presenteerde. Je bent de relatie niet perse zat, je bent je positie van verlegen meisje of sterke man ontgroeid.

Tip van Bentinho: Wees je bewust van hoe je je presenteert in een nieuwe situatie, want dat is wat er aan je blijft plakken. Verlegen, extravert, zakelijk, kwetsbaar: het zijn slechts presentaties die je kiest. In elke situatie mag je opnieuw kiezen hoe jij je wilt presenteren.

Tip van uw EmotieCoach, maak daar gebruik van en probeer eens iets nieuws ­čśë

Ik denk niet dat je daarmee je emotionele systeem omzeilt zoals Bentinho zegt, want een nieuwe positie kiezen geeft weer nieuwe emoties. Maar het geeft wel meer kleur aan je leven om er bewust mee te gaan spelen.

Tip drie:

Location is the root cause of unhappiness

Locatie is de bron van ongeluk

We think we are, where we are located. Which is not true since we are not the body. Location is the root cause of unhappiness.

Wij denken dat wij zijn, waar ons lichaam is. Maar, zoals elke goeroe ons inprent, wij zijn niet ons lichaam. Als je jezelf beperkt met deze gedachte wordt dat een bron van ongeluk. Of, om het positief te houden, wees je bewust van je vrijheid. Tijd en ruimte bestaan niet.

Door naar het volgende misverstand:

We think we are the senses

We denken dat we onze zintuigen zijn

We denken dat we onze zintuigen zijn. Terwijl geen arts of onderzoeker ooit heeft kunnen vinden waar in het lichaam de echte IK zit.
Ook de zintuigen zijn we niet. Want als iets buiten jou ligt, kan jij het niet zijn.
IK, ons hogere zelf, gebruikt de zintuigen slechts om informatie over de wereld om ons heen te verzamelen.

Bentinho gebruikte de volgende analogie: Wij zijn als de lucht. Emoties zijn als de wolken. Of als de storm, afhankelijk van hoe je je voelt. De wolken en de storm veranderen niets wezenlijks aan de lucht.

Als er een negatieve gedachte voorbijkomt drijven als een wolk en je houdt vast aan die gedachte – die wolk – dan heeft dat als consequentie dat de zon, ons stralende Zelf, wegblijft. Dat is niet een ander zijn schuld. Dat is een gevolg van je denken.

Hij bedoelde daarmee te zeggen dat als je vasthoudt aan een negatieve gedachte, dat de uitkomst ook negatief is. Hoe eerder je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor die uitkomst, hoe eerder je terugveert in je natuurlijke staat van zijn: extreem gelukkig, extatisch.

Toen kwam er nog een heleboel wat niet te herhalen valt.
Maar er vielen ook nog wat losse pareltjes:

Fake it till you make it

Doe net alsof, tot het zo is

Stel je voor dat de IK-staat, je natuurlijke staat van zijn inderdaad extase is, dan is het volgens Bentinho nog maar een heel klein stapje naar de daadwerkelijke ervaring van extase.

Wat vindt de EmotieCoach?

Ik wil eraan toevoegen: Mocht je dit allemaal onzin vinden, gun jezelf dan het voordeel van de twijfel. Kies je gedachten zorgvuldig en vis de leukste eruit om je aan vast te houden.

Dit zou er zomaar eentje kunnen zijn: Doen alsof je werkelijke IK extatisch gelukkig is. Heb je in elk geval een gezellig hoofd van binnen. En wie weet bereik je inderdaad extase.

Als laatste kwam Bentinho gek genoeg toch weer terug op dit:

Listen to you emotional guidance system – your emotions tell you when you are out of alignment

Luister naar je emoties, ze waarschuwen je als je jezelf kwijtraakt.


Luister naar je emoties. Ze geven het aan als je van je pad afraakt, als je verwijdert raakt van wie je werkelijk bent. Hoe beter je naar je emoties luistert, hoe makkelijker het gaat. Én hoe naarder het voelt, als je van jezelf verwijdert raakt.

Niks omzeilen van je emotionele systeem dus. Sterker nog, Bentinho als EmotieCoach… wie had dat gedacht?!

Je bent van harte welkom om je emoties te komen onderzoeken. Ik geef je zo snel mogelijk het gereedschap in handen, zodat je leiding kan nemen over je leven.

Weet je welkom

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie┬« voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 ÔÇó 21211086.

4 Comments
Harry
Harry

Ik bespeur wat reserve bij je? (“don’t follow leaders, watch your parking meters” bob dylan)

Henriette
Henriette

Dat zou betekenen dat ik het kind met het badwater weggooide. Reserve is het niet, ik pik mee wat ik leerzaam vind maar ik kijk graag vanaf de zijlijn ­čÖé

Kitty Kilian
Kitty Kilian

Grinnik. Heb je ook nog een hele erge vraag gesteld?

Henriette
Henriette

Haha! Nee! Je kon wel naast Bentinho zitten op die oranje bank… als je geen vraag had!
Heb ik overwogen, tot ik me 1 seconde later bedacht: Waar├│m in hemelsnaam?
Evengoed heb ik me kostelijk vermaakt.

Leave A Comment