Voor innerlijke rust én levenslust
Emoties vormen je werkelijkheid… of is het andersom?

Zou het zo kunnen zijn dat we onze werkelijkheid beïnvloeden met onze gedachten in plaats van andersom?

En als dat zo is, hoe passen emoties daar dan in?

Voorbode

Een voorbeeld: Toen ik de opleiding EmotieCoaching volgde, werd er per lesdag steeds één emotiegroep behandeld.

Stond bijvoorbeeld emotiegroep Boosheid op het programma? Prompt had ik de week ervoor ruzie. Voor de lesdag over de emotiegroep Afkeer had ik nergens zin in, raakte ik snel overprikkeld en aartslui. Klik op het cijfer voor meer info over de emotiegroepen (1 Geen zin, overprikkeld en lui zijn emoties die bij de emotiegroep Afkeer horen.
Al onze emoties zijn in te delen in acht groepen. Elke emotiegroep heeft een bepaalde boodschap en vertelt je wat er op procesniveau bij je speelt.
Begrijp je de boodschap van deze emoties, dan begrijp je ook meer van de terugkerende issues en patronen in je leven.
De EmotieGids helpt je met de vertaling van deze boodschappen.
) Mijn medestudenten bleken bij navraag hetzelfde te ervaren.

Patroon

Zo assisteerde ik laatst bij de lesdag over Angst. Inderdaad ook nu ervoer ik in de voorafgaande week angst: iemand in mijn omgeving dreigde flink te ontsporen. Ik maakte me ernstig zorgen.

Na emotiegroep Angst kwam lesdag Vreugde, en wat gebeurde er? Die bekende die dreigde te ontsporen ging weer dansend door het leven. En over vreugde gesproken: Ik heb zojuist een reis naar Australië geboekt.

Prisma van creatie

Is dit nou toeval? Of creëren we onze werkelijkheid aan de hand van hoe we ons voelen, het Zo-binnen-zo-buiten principe?

Ik pak het prisma van creatie erbij.

Het prisma van creatie beschrijft aan de hand van onze emoties, hoe we onze werkelijkheid creëren.

Feedback

Hoe gaat dit proces in zijn werk?

Dagelijks komen er zo’n 80.000 volkomen willekeurige gedachten voorbij. De meesten daarvan zijn niet erg zinnig. Soms komt er eentje langs die je bevalt of waar je het mee eens bent; die pik je eruit als jouw waarheid.

En daar komt ons emotionele systeem om de hoek kijken. Emoties geven namelijk feedback op de gedachten die we uitkiezen en als waarheid aannemen. Zo’n waarheid noemen we een overtuiging.

Een emotie geeft je de boodschap of de overtuiging past bij wie je in essentie bent: je hogere zelf, ziel, innerlijk weten, blauwdruk, of hoe je je essentie ook wilt noemen.

Zo helpt het emotionele systeem je om je op je pad te houden.

Emoties als wekker

In het praktijk werkt het zo: Word je blij van een gedachte? (2 Blijdschap hoort bij emotiegroep Vreugde. ) Dan klopt deze overtuiging bij wie je in essentie bent. Je ziel zegt: Ja! Dit is goed voor jou, volg dit.

Krijg je een verkrampende emotie? Dat is een signaal om wakker te worden en de voorafgaande gedachte te onderzoeken.

Voorafgaande gedachte? Ja, de emotie komt namelijk als reactie op de gedachte die jij uit de soep hebt gevist en als waarheid hebt aangenomen.

Vraag jezelf bij zo’n emotionele kramp eens af: Wat heb ik zojuist gedacht? En: Is deze gedachte voedend voor mij of word ik er juist mies van?

Voorbeeld

Een voorbeeld: als ik uit die soep van 80.000 gedachten het idee opvis om naar Australië te gaan, en ik voel blijdschap, dan weet ik dat dit een goed idee is.

De volgende gedachte Maar dan mis ik wel een hele module van de opleiding die ik nu volg roept geen emotie op. Ik voel geen vreugde en geen kramp, dit voelt neutraal. Hm, oké.

Oh, wacht even… er komt nog iets achteraan: Maar als ik dan terugkom, moet ik misschien wel weer van voren af aan beginnen met die modules. En hatsjee, daar plopt een emotie op: onrust. (3De emotie onrust hoort bij de emotiegroep Angst. )Deze gedachte roept alweer de volgende op: Dan moet ik vast de modules herhalen én opnieuw betalen, terwijl de reis naar Australië al zo duur is…

Emotiegroep Angst

Angst is vaak gebaseerd op irreële gedachten. Wat kan helpen is om meer informatie te vergaren. Dus ik stuur de organisatie van de opleiding een mailtje met de vraag of ik een pauze kan inlassen of ik die module misschien later kan inhalen.

Nu heb ik de keus: Blijf ik die angstgedachte voeden door er steeds over te piekeren waardoor ik meer ellendige gedachten aantrek? Of parkeer ik ‘m tot ik antwoord op mijn mail heb?

Het laatste, parkeren, is aantrekkelijker. Dit vraagt weliswaar om enige discipline, niet aan denken… wordt aan gewerkt, maar het voelt direct al rustiger intern en de angst ebt weg.

Na een week krijg ik antwoord dat ik de module later mag inhalen zonder extra kosten. Jay!

Welke gedachten kies je?

Het is aan ons hoe we het leven vormgeven.

Volg je de vreugdevolle gedachten, dan ontvouwt zich het levenspad dat past bij je essentie: een liefdevol wezen zonder oordelen of angst. (4 Angst is in feite een waarschuwingsmiddel om ons lichaam te redden. Gezien het gebrek aan tijgers heden te dage gebruiken we dit waarschuwingssysteem tegenwoordig voornamelijk om onze identiteit te redden 😉 )

Kiezen we echter voor gedachten die niet bij ons passen en stemmen we daarop af, dan geeft ons systeem direct feedback in de vorm van verkrampende emoties. Zo legt ons emotionele systeem een brug tussen ziel en de fysieke wereld.

Door naar de boodschap van je emoties te luisteren ontvouwt zich je levenspad, precies zoals het je past.

Zorgvuldig kiezen

Het antwoord op de vraag of de werkelijkheid mijn gedachten beïnvloedt is ja. Dat zullen de meeste mensen beamen. Andersom, dat gedachten de werkelijkheid beïnvloeden en zelfs vormen, is voor mij ook een duidelijke zaak.

Want is het nu zo dat mijn focus zich op vreugde richt door het thema Vreugde van die lesdag? En dat ik daardoor vreugde aantrek in die week? Mijn ervaring geeft me steeds vaker signalen dat het inderdaad zo werkt.

Het is dus zaak om je gedachten zorgvuldig te kiezen.
Just in case 🙂

Wil je weten welke emotiegroepen op dit moment in je leven actief zijn?

Doe de emotietest!

Wil je jouw actieve emotiegroepen en de uitslag van je test bespreken?
Dan ben je van harte welkom om een afspraak met me te maken met de groene knop.

Weet je welkom.

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? 
Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. 
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.