Voor innerlijke rust én levenslust
Emoties vormen je werkelijkheid… of is het andersom?

Zou het zo kunnen zijn dat we onze werkelijkheid beïnvloeden met onze gedachten in plaats van andersom?

En als dat zo is, hoe passen emoties daar dan in?

Voorbode van de lesdag

Een voorbeeld: Toen ik de opleiding EmotieCoaching volgde, werd er per lesdag steeds één emotiegroep behandeld.

Hadden we de lesdag Boosheid? Dan had ik in de week ervoor ruzie, ergernis en strijd. Toen de emotiegroep Afkeer op het programma stond had ik nergens zin in, was ik snel overprikkeld en aartslui. Klik op het cijfer voor meer info over de emotiegroepen (1 Geen zin, overprikkeld en lui zijn emoties die bij de emotiegroep Afkeer horen.
Al onze emoties zijn in te delen in acht groepen. Elke emotiegroep heeft een bepaalde boodschap en vertelt je wat er op procesniveau bij je speelt.
Begrijp je de boodschap van deze emoties, dan begrijp je ook meer van de terugkerende issues en patronen in je leven.
De EmotieCoach helpt je met de vertaling van deze boodschappen tot je het zelf kunt.
) Mijn medestudenten hadden dezelfde ervaring.

Patroon

Zo assisteerde ik laatst bij de module Angst. En inderdaad ook nu kwam ik voorafgaande week deze emotie tegen: Iemand in mijn omgeving dreigde flink te ontsporen en ik maakte me daar ernstig zorgen over.

Woensdag stond de module Vreugde op het programma en wat gebeurt er de afgelopen week? Die bekende, van wie ik dacht dat hij ontspoorde, staat weer op zijn pootjes. En over vreugde gesproken: Ik heb zojuist een reis naar Australië geboekt.

Prisma van creatie

Is dit nou toeval? Of creëren we onze werkelijkheid aan de hand van hoe we ons voelen, het zo-binnen-zo-buiten principe?

Ik pak het prisma van creatie er eens bij. Het prisma van creatie beschrijft aan de hand van onze emoties, hoe we onze werkelijkheid creëren.

Feedback

Hoe gaat dit proces in zijn werk?

Dagelijks komen er zo’n 80.000 gedachten voorbij, volkomen willekeurig en de meeste onzinnig.

Soms komt er eentje langs die je bevalt, en die ene gedachte pik je eruit, als waarheid voor jou.

En daar komt ons emotionele systeem om de hoek kijken. Onze emoties geven feedback op de gedachte die we uitkiezen en voor waarheid aannemen. Of, zoals we zo’n waarheid ook wel noemen: dat wordt een overtuiging van je.

Zo helpen emoties je om je op je zielenpad te houden.

Emoties als wekker

In het kort werkt het zo: Word je blij van je gedachte, (2 Blijdschap hoort bij emotiegroep Vreugde. ) dan klopt deze bij wie je in essentie bent. Krijg je een verkrampende emotie, dan is dat een signaal om wakker te worden en de gedachte te onderzoeken.

Vraag jezelf eens af, bij een ommezwaai in je emoties: Wat heb ik zojuist gedacht? En: Is deze gedachte voedend voor mij of word ik er juist mies van?

Voorbeeld

Een voorbeeld: als ik de gedachte om naar Australië te gaan, uit de soep van 80.000 gedachten, opvis en ik voel vreugde, dan weet ik dat het een goed idee is om tickets te gaan boeken.

De volgende gedachte Dan mis ik de tweede module van mijn TRE-opleiding roept geen emotie op. Ik voel geen vreugde en geen kramp, dit voelt neutraal. Hm, oké.

Oh, wacht even… daar komt nog een gedachte achteraan: Maar als ik dan terugkom moet ik weer van voren af aan beginnen met die modules. En hatsjee, daar komt een emotie omhoog: onrust.

De emotie onrust hoort bij emotiegroep Angst. Deze gedachte roept de volgende alweer op: Dan moet ik vast de eerste module van TRE herhalen én opnieuw betalen, terwijl de reis naar Australië al zo duur is.

Emotiegroep Angst

Angst is vaak gebaseerd op irreële gedachten. Wat dan helpt, is meer informatie vergaren. Dus ik besluit de organisatie van de opleiding een mailtje te sturen met de vraag of ik die module misschien later kan volgen.

Ik druk op verzenden en nu heb ik de keus: Blijf ik hangen in die angstgedachte, die meer ellendige gedachten aantrekt, of parkeer ik ‘m tot ik antwoord op mijn mail heb?

Dit vraagt weliswaar om discipline, niet aan denken… wordt aan gewerkt, maar het voelt direct al rustiger en de angst ebt weg.

Na een week krijg ik antwoord dat ik later kan inhaken zonder extra kosten.

Welke gedachten volgen we?

Het is aan ons hoe we het leven vormgeven.

Volg je je vreugdevolle gedachten, dan ontvouwt zich het levenspad dat past bij wie je in essentie bent: een liefdevol wezen zonder angst. (3 Angst is in feite een waarschuwingsmiddel om ons lichaam te redden. Wij gebruiken dit waarschuwingssysteem heden ten dage voornamelijk om onze identiteit te redden. )

Kiezen we echter voor de gedachten die niet bij ons passen en stemmen we daarop af, dan geeft ons systeem direct feedback in de vorm van verkrampende emoties.

Zo slaat ons emotionele systeem een brug tussen ziel en de fysieke wereld.

Door naar de boodschap van je emoties te luisteren ontvouwt zich je levenspad, precies zoals het je past.

Zorgvuldig kiezen

Het antwoord op de vraag of de werkelijkheid mijn gedachten beïnvloedt is ja. Dat zullen de meeste mensen beamen.
Andersom, dat mijn gedachten de werkelijkheid beïnvloeden en zelfs vormen, is voor mij ook een duidelijke zaak.

Want is het nu zo dat mijn focus zich op vreugde richt vanwege het thema Vreugde van de aankomende lesdag? En zou het kunnen dat ik daardoor vreugde aantrek in mijn werkelijkheid?

Mijn ervaring geeft me steeds vaker signalen dat het inderdaad zo werkt. Het is dus zaak om mijn gedachten zorgvuldig te kiezen. Just in case 🙂

Wil je weten welke emotiegroepen op dit moment in je leven actief zijn? Hier vind je een uitgebreide emotietest van het Emotie Expertise Centrum.

Wil je meer lezen over emoties?
Bestel dan de Emotie Encyclopedie door me een mailtje te sturen met je adresgegevens. Heb ik je betaling ontvangen, dan verzend ik de hardcover nog dezelfde dag.

Wil je het morgen in huis hebben: Stuur me dan een appje voor een Tikkie. Dan heb je het morgen in huis. (4 IJs en wederdienende; Hou een slag om de arm voor de postbode 😉 )
Liever via Bol bestellen? Klik dan hier.

Wil je meer uitleg over jouw actieve emotiegroepen en de uitslag van je test? Dan ben je van harte welkom om een afspraak met me te maken via de groene knop.

Weet je welkom.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.