Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe weet ik het verschil tussen emoties en gevoelens?

“Ik voel niet zo veel… voel ik eigenlijk wel iets? Wat is voelen? Is dat lichamelijk of bedoel je dat tussen je oren?”

Zo begint ons gesprek. Ik vraag Dorian zich te concentreren op haar lichaam.

Ze vervolgt: ‘Ja ik voel wel dat m’n benen nu een beetje afgekneld zitten. Maar dat is toch geen voelen zoals jij het bedoelt?’

Ja, dat is ook voelen. Je voelt het … dus dat noemen we een gevoel.

Waar Dorian op doelt is het verschil tussen gevoelens en emoties. Gevoel en emoties stromen beiden als een sensatie door je lichaam.Daarom kan het ook verwarrend zijn.

Hoe weet ik het verschil tussen emoties en gevoelens?

Het verschil tussen een emotie en een gevoel is dat een emotie een reactie is op iets wat je gedacht hebt. Emoties geven dus feedback op iets wat zich afspeelt in je hoofd.

Dat is waar Dorian het over heeft. Emoties dragen een boodschap in zich. Ze geven aan of dat wat je dacht, dienend is voor wie jij in essentie bent.  

Verkrampend

Voelt het verkrampend in je? Dan heb je een gedachte ‘waar’ gemaakt die niet bij je past.

Zo’n gedachte noemen we een overtuiging.

Overtuigingen zijn de moeite waard om te onderzoeken; Is deze ‘waarheid’ die ik geloof nog wel waar voor mij of is die misschien wel achterhaald? Klopt deze gedachte nog met wie ik nu ben? 

Ontwikkeling

Mensen zijn continu in ontwikkeling. Groei is inherent aan leven.

Overtuigingen die we soms al meekrijgen uit onze kindertijd mogen op elk moment worden herzien. Het vergt wat onderzoek om te weten wát je eigenlijk gelooft, wat je overtuigingen zijn. Daarvoor kwam Dorian bij mij voor een sessie. 

Aan de hand van de emoties die zich voordeden in het gesprek, viste ze een paar oude overtuigingen naar boven die haar niet meer pasten.

Gevolg

Het gevolg was dat Dorian zich kon bevrijden van oude overtuigingen die haar beperkten in haar bewegingsvrijheid.

Daardoor voelt ze zich nu emotioneel en sociaal een stuk vrijer. En dat niet alleen; de emoties die haar steeds komen waarschuwen –Hoho, je denkt iets wat niet klopt!– verminderden aanzienlijk doordat ze nu opmerkt wat haar emoties haar willen vertellen. 

Win-win situatie!

Zijn jouw overtuigingen nog relevant voor wie je nu bent of is het tijd voor revisie? Je bent van harte welkom om een afspraak te maken via de gele knop. Of stuur een mailtje.

Weet je welkom bij de EmotieGidsUiteraard is er in deze sessie meer besproken dan ik kan beschrijven. De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. Wil je ook ervaren wat een EmotieCoachsessie voor je kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.