Emoties leiden altijd naar je Zelf
Hoe weet ik het verschil tussen emoties en gevoelens?

“Ik voel niet zo veel… voel ik eigenlijk wel iets? Wat is voelen? Is dat lichamelijk of bedoel je dat tussen je oren?”

Dat was het begin van ons gesprek. Ik vraag haar zich te concentreren op haar lichaam. Ze vervolgt met: “Ja ik voel bijvoorbeeld wel dat m’n benen een beetje afgekneld zitten maar dat is toch geen voelen zoals jij het bedoelt?” Ja, dat is ook voelen! Jij voelt het … dus dat noemen we een ‘gevoel’.

Waar Dorian op doelt is het verschil tussen gevoelens en emoties.

Een gevoel is dat, wat je als een sensatie door je lichaam voelt stromen. Emoties zijn echter ook sensaties in je lichaam, daarom kan het ook verwarrend zijn.

Het verschil tussen een emotie en gevoelens is dat de eerste een reactie is op iets wat je gedacht hebt.

Emoties geven altijd feedback op wat zich afspeelt in je hoofd. En dat is waar Dorian het over heeft. Emoties dragen een boodschap in zich; je emoties geven aan of dat wat je net gedacht hebt, dienend is voor wie jij in essentie bent.  

Voelt het verkrampend?

Dan heb je een gedachte ‘waar’ gemaakt die niet bij je past. Zo’n gedachte noemen we een overtuiging. En die zijn de moeite waard om te onderzoeken; is deze ‘waarheid’ die ik geloof misschien wel achterhaald? Klopt dit nog met wie ik nu ben? 

Mensen zijn wezens in continue ontwikkeling. Groei is inherent aan leven.

Overtuigingen, die we soms al meekrijgen uit onze kindertijd mogen op elk moment herzien worden. Maar daarvoor moet je wel weten wát je eigenlijk gelooft, wat je overtuigingen zijn. En daarvoor kwam Dorian bij mij voor een sessie. 

Aan de hand van de emoties die zich voordeden in het gesprek viste ze een aantal oude overtuigingen boven tafel die haar niet meer pasten. Het gevolg?

Dorian bevrijdde zich van oude gedragspatronen die voortkwamen uit haar overtuigingen.

Daardoor voelt ze zich nu emotioneel een stuk vrijer. En dat niet alleen; de emoties die haar steeds moeten waarschuwen –Hoho, je denkt iets wat niet klopt!– verminderden aanzienlijk doordat ze nu beter luistert naar wat haar emoties haar willen vertellen. 


Win-win situatie!

Zijn jouw overtuigingen nog relevant voor wie je nu bent of is het tijd voor revisie? Deel het in de reacties, ik hoor graag van je!


Uiteraard is er in deze sessie meer besproken dan ik kan beschrijven. De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. Wil je ook ervaren wat een EmotieCoachsessie voor je kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.