Voor innerlijke rust én levenslust
Hoe de buitenwereld je binnenwereld reflecteert

Stel dat ze gelijk hadden, die ouwe yogi’s met baarden, die in hun lendelapje een beetje onder een boom zitten te mediteren de hele dag.

Stel je voor dat de buitenwereld inderdaad slechts een film is, van wat zich in jou afspeelt? Dat het concept Zo Binnen Zo Buiten écht bestaat?

Als dat zo is, dan maak ik er de laatste maanden een behoorlijk potje van.

Goed en kwaad

Een kleine reconstructie.

Ik verloor mezelf de afgelopen tijd behoorlijk op het wereldwijde web. Ik las een hoop goeds en veel van wat we als ‘kwaad’ bestempelen.

Ook al zo’n dingetje, goed en kwaad.

Aannames

Laten we deze twee beweringen even aannemen als axioma’s (1 Volgens wiki is een axioma in de wiskunde en de logica, sinds Euclides en Aristoteles, een niet bewezen maar als grondslag aanvaarde bewering.
Dus iets waar we van afspreken dat we het als waarheid aannemen.
).

  1. De buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld
  2. Goed en kwaad bestaan niet.

Oordelen

Aangenomen dat beide aannames waar zijn…

Hoe kunnen we die rommelige buitenwereld waar oordelen hoogtij vieren, de politiek schaamteloos faalt en dat vaccin zogenaamd redding gaat bieden (jawel… drie oordelen in een zin), dan vertalen naar onze binnenwereld?

Is die chaos dan een afspiegeling van mijn binnenwereld? Van ieders binnenwereld?

Vlam in de pan

Ik ga een poging wagen om het concept Zo Binnen Zo Buiten te vertalen aan de hand van een voorbeeld.

Ik kreeg een vriendin op bezoek. Die ene, waar ik mee opgroeide. U kunt er rustig vanuit gaan dat daar nog wat oud zeer speelt, zoals in de beste families voorkomt 😉

Toch gaan we al jaren stressvrij en heel gezellig door één deur. Tot onlangs een oud patroon de kop opstak, en de vlam in de deksels hete frituurpan sloeg.

Fight flight freeze

De aanleiding was futiel maar sterk genoeg om mijn reptielenbrein aan te zetten. Het koos van de trilogie vechten, vluchten of bevriezen het laatste.

Het gevolg was dat ik mijn vriendin hyperbeleefd te woord stond. Mijn gevoel stond in de ijskast en mijn hart werd steenkoud.

Háár zenuwstelsel schakelde over naar standje vechten. Ze begon te prikken, in de hoop een reactie bij me uit te lokken want ik was stante pede veranderd in een onbenaderbare ijsheks: Alles was blijkbaar beter dan deze kille verwijdering.

Vechten

Het prikken ging maar door en het reptiel in mij vond het blijkbaar de hoogste tijd voor een nieuwe benadering; The battle was on en ik vocht terug.

De woorden stroomden over en met een laatste restje zelfbeheersing kwakte ik mijn waarheid voor haar voeten. Iets wat ik al die jaren vermeden had.

End of story: Toen ik leeg was, gebeurde het wonder. Behalve mijn gesnuif om weer op adem te komen was het heel stil. En toen sprak ze de wonderlijke woorden: Kijk, hier kan ik wat mee.

Waarheid

Dit ‘gesprek’ dat ik vijftig jaar had vermeden als zijnde niet-constructief, voelde voor haar blijkbaar heel anders.

Ik deed al heel lang mijn stinkende best om niet hard te zijn. Wie ben ik om een ander de waarheid te vertellen? En… dat is dan míjn waarheid, maar de ander kan wel iets heel anders als waarheid hebben.

En dan zo’n antwoord… Hier kan ik wat mee.

Een paar dagen later stond ze voor de deur met een grote bos zachtrose bloemen. Ik was diep ontroerd en trok haar aan haar kraag naar binnen, stevig in mijn armen.

Vechten vóór …

Als ik deze ervaring langs de emotie-lat leg, concludeer ik als coach iets heel anders dan wat mijn ‘normale zelfje’ altijd had gedaan: Ik vocht niet tégen mijn vriendin, ik vocht vóór mijzelf. Ik kwam voor mezelf op.

Door mijn tirade smolt het ijs in mijn hart en herstelde ik de verbinding met mijzelf. Zo kwam ik ook weer in verbinding met haar.

Daar kon ze meer mee dan met een ijzig beredeneerde beleefdheids-preek, als oud zeer de kop opstak.

Hoe de buitenwereld je binnenwereld reflecteert

Hoe verhoudt dit zich nu tot de twee axioma’s Zo binnen zo buiten en Goed en kwaad bestaan niet?

We kunnen alvast een ding destilleren wat betreft de eerste.

Ik moet bekennen dat ik me voor deze uitbarsting nogal had vastgebeten in het volgen van alle ‘kwaads’ in de buitenwereld. Ik vrat het laatste nieuws en volgde de politieke ontwikkelingen op de voet, not at all like me.

Na de woede-uitbarsting zou ik voorzichtig kunnen concluderen dat dat kwaad misschien in mijn blikveld kwam, omdat het tijd werd om mijn eigen woede onder ogen te komen.

Of dat klopt? Dat zal de tijd gaan uitwijzen.
(Update: We zijn nu een half jaar verder. Ik voel me veel rustiger en ik ben inderdaad minder gestrest over de ontwikkelingen in de buitenwereld.)

Goed en kwaad

Het tweede punt dat goed en kwaad niet zouden bestaan, ligt wat gevoeliger.

Bovenstaand voorbeeld van de oprisping van oud-zeer toont aan dat wat ik altijd probeerde te vermijden, namelijk zo’n woede-aanval, averechts had gewerkt.

Wat ik al die jaren had gedaan, het zogenaamde beheerste uitleggen en analyseren van hoe ik sommige dingen beleefde, werd door mijn vriendin afgedaan als moraalridderen. Het kwam op haar over als kil en hautain gedrag.

Zo’n uitbarsting daarentegen, die ik zelf als ‘kwaad’ bestempelde, kon zij veel beter behappen: elke reactie was haar liever dan dat ijskonijn wat de verbinding verbrak.

Wat ik dacht ‘goed’ te doen, was voor haar kwaad. En andersom.

Conclusie

Wat kunnen we hieruit concluderen?

Ik hou het op: Volg je hart en laat het hoofd er maar buiten. Dat bedenkt allerlei dingen, maar het maakt wel ’s inschattingsfoutjes. Soms wel vijftig jaar lang.

Nu nog even afwachten of ik dat rustige gevoel van binnen, ook in de buitenwereld gereflecteerd zal zien.

Het eerste wat ik op dit vlak ervaar is dat facebook me eruit knikkert.

Dat scheelt alvast veel tijd en herrie. Daarmee is de eerste slag al binnen.

Ondertussen geniet ik van de bos bloemen van mijn vriendin. Een prachtig token van liefdevolle verbinding en een vijftig jaar oud misverstand dat uit de weg is geruimd.

Wil je meer rust in je leven? Oude patronen ontrafelen? In een EmotieCoach-sessie kijken we wat je emoties je te zeggen hebben.

Emoties zijn de kortste weg terug naar jezelf.

Voel je vrij om een afspraak te maken. Je bent van harte welkom.

Weet je welkom bij de EmotieGids

Elke week zo’n artikel in je mailbox? Laat dan je email achter.
Elke zondag de EmotieGids bij je ontbijt.
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.

1 Comment
filmi full izle
filmi full izle

Many thanks a whole lot for sharing! I will definitely be back. Editha Alastair Ozkum