Voor meer rust én levenslust
Emoties reguleren? Nee! Juist niet! zeg ik als EmotieCoach

Emoties leren reguleren? Als EmotieCoach zeg ik: Neeee! Juíst niet!

Tijdlijn

Even een tijdlijntje: Mijn emotionele ‘opvoeding’ in de tachtiger jaren bestond uit het ontwijken en weglachen van emoties. Lukte dat niet dan ging je uit je dak of kroop je in je schulp, tot het zand weer was neergedwarreld. Dat was zo’n beetje het emotionele palet van ons gezin.

Bij vriendinnetjes kwam ik ook andere patronen tegen: huilen, de koud-van-hart-methode, negeren en doodzwijgen. De laatste vond ik het engst.

Beheersing

Mijn oma en haar tijdgenoten deden vooral aan negeren en slikken. Dit model werd gekenmerkt door het beheersen van emoties. Dat is waar mijn moeder mee is opgevoed. In de roerige zeventiger jaren gingen veel normen en waarden op de schop. Alle nieuwigheden riepen heftige emoties op die zich niet makkelijk lieten beheersen.

Lastige emoties

Maar, voor ik verzand in historische leugens in deze versie van Emoties door de Eeuwen heen: mijn idee is dat we emoties niet op waarde schatten. Sterker nog, ik zou ons hele emotionele systeem in retrospectie de Nobelprijs willen geven. Hoe dat zo? Nou, kijk.

Opgevoed met weglachen en ontwijken, kreeg ik dus de boodschap mee dat emoties lastig zijn. Ze zijn niet te vermijden, maar wegdrukken was ook niet haalbaar op lange termijn. Ik voelde me een vuilnisbak van emoties. Elk incident deed een duit in het zakje, tot het onvermijdelijke moment dat het vol was. Het was duidelijk dat ik wat moest, dus ik ging op zoek.

Transformatie

Ik kwam terecht bij een dikke dame die haar keukenschort droeg als was het een maatpak. Tussen het doppen van de boontjes stelde ze me zulke indringende vragen, dat uren later thuis de bom barstte. Iets waar we beiden niet op verdacht waren. Er gebeurde iets ingewikkelds in mijn hoofd, waar ze me van verloste door een nachtelijk huisbezoek. Al met al een transformerende ervaring. Zowel de tsunami aan emoties, als haar interventie in het nachtelijke consult.

Psycholoog

De deksel was er nu af en ik begreep dat het vergaren van emoties geen gewenst resultaat opleverde. Maar wat dan wel? Op aanraden van de huisarts bezocht ik een psycholoog. Een kaal kantoor en een kale man. Ik wachtte dik vijf minuten tot hij klaar was met het rommelen in zijn papieren. Daarna keek hij nietszeggend op en zei met monotone stem: Zeg het eens. Waarop ik de rest van het uur vol moest praten. Hij reageerde nergens op, stelde me geen vragen en beantwoordde de mijne ook niet.

Verhalen

Het uur volpraten ging prima, ook de negen sessies die we daarna nog hadden, maar het bracht geen helderheid of inzichten. Het bracht me niks. Ik probeerde uit te leggen wat mijn punt was, terwijl ik geeneens een punt hád. Na zo’n uur liep ik kapot naar buiten. Dat herhaalde ik nog negen keer en toen was het volgens de meneer klaar. Een duidelijk signaal dat het niet goed met me ging, is dat ik braaf die negen keer heb afgemaakt. Zeg ik nu.

Emotieregulering

De trend in psychische hulpverlening was, dat het spuien van je verhaal verlichting bood. Voortschrijdend inzicht leverde uiteindelijk emotieregulering op, oftewel je emoties in goede banen leren leiden. Gereguleerd of niet, ik zat vast in mijn verhalen en vermeed het voelen.

Kennis over emoties

Mijn zoektocht naar de functie van emoties nam een vlucht, toen in de jaren negentig het internet opkwam. Nu lag de wereld aan kennis over emoties aan mijn voeten. Ik smulde van de psychische aandoeningen, ploegde me door engelstalige studies heen, strooide rare feitjes in het rond en voelde me steeds beter.

Functie van emoties

Dat laatste lag overigens niet aan die nieuwe kennis, die kwam simpelweg voort uit ervaring. Ik wist ondertussen dat je de deksel van het emotiepotje kon oplichten… beetje eruit, wat frisse lucht erin en hupsakee, weer achterin de kast. Al verklaarde dat nog niet waarom we emoties hebben, wat de functie ervan is of wat je ermee moet. Mijn ontluchtingstactiek maakte de last die ik ervan had, wel dragelijk. Roken hielp trouwens ook goed qua dempen van emoties, maar ja… die bijwerkingen hè.

Use it or lose it

Mijn zoektocht eindigde op de site van Vera Helleman. Daar vond ik de opleiding tot EmotieCoach waar ik in het curriculum de functie én het waarom van emoties vond. Deze opleiding beantwoordde al mijn vragen. Natúúrlijk hebben emoties een functie, anders waren ze allang weg geëvolueerd! Use it or lose it. Precies wat ik dacht.

Emotie als golf

Sterker nog, emoties hebben niet alleen een functie, ze geven ons ook aanwijzingen. Zeer specifieke zelfs. Luisteren we daar naar, dan is het een kwestie van seconden dat de emotie opkomt en zich weer terugtrekt, als een golf in de zee. Tenminste, als je dit proces zijn gang laat gaan en er niet mentaal tussen gaat zitten. Dan werken je emoties voor je, als richtingaanwijzers in je leven.

Emoties als richtingaanwijzers

Ons brein is een prachtig instrument dat zich zou moeten beperken tot het manifesteren van ideeën in de fysieke wereld. Emoties vertellen je exact waar je van je pad af dreigt te gaan, waar je moet bijsturen, ze brengen je terug in balans, zorgen voor verbinding, geven je daadkracht, enzovoort. De term ‘mind over matter’ moet misschien wel uitgelegd worden als: mind moet zich beperken tot matter en je emoties doen de rest.

Ik pleit ervoor om onze emoties -en het lichaam als hun voertuig-, de plek te geven die ze verdienen: naast het denken, op gelijkwaardige voet. Zodat wij ons ten volle kunnen ontwikkelen op elk gebied wat ons maar vreugde geeft.

Mocht je op de hoogte zijn van de werkelijke ontwikkelingen in de psychische zorg, in aanvulling of ter correctie op Mijn Emoties door de Eeuwen heen, laat het weten in de reacties. Ik mag graag een beetje chargeren om mijn punt te maken.

Wil je weten van welke emoties je op dit moment in je leven het meest kunt leren? Doe deze uitgebreide emotietest van Vera Helleman.
Dan ontvang je een beschrijving van je levensthema en je meest dominante emotie-groepen.

Wil je meer weten over de uitslag van je emotietest, dan ben je van harte welkom om een afspraak met me te maken. Mail je uitslag naar henriette@emotiegids.nl of stuur een appje.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.