Voor innerlijke rust én levenslust
Emoties reguleren? Nee! Juist niet! zeg ik als EmotieCoach

Emoties leren reguleren? Nee! Juíst niet! zeg ik als EmotieCoach.

Tijdlijn

Even een tijdlijntje: Mijn emotionele opvoeding in de tachtiger jaren bestond voornamelijk uit het ontwijken en weglachen van emoties.

Lukte dat niet, dan ging je uit je dak of kroop je in je schulp, tot het zand weer was neergedwarreld. Dat was zo’n beetje het emotionele palet van ons gezin.

Bij vriendinnetjes kwam ik ook andere patronen tegen: huilen, de koud-van-hart-methode, negeren en doodzwijgen. De laatste vond ik het engst.

Beheersing

Mijn oma en haar tijdgenoten deden vooral aan negeren en slikken. Dit model werd gekenmerkt door het beheersen van emoties. Dat is waar mijn moeder mee is opgevoed.

In de roerige zeventiger jaren gingen veel normen en waarden op de schop. Alle nieuwigheden riepen heftige emoties op, die zich niet makkelijk lieten beheersen.

Lastige emoties

Maar, voor ik verzand in historische leugens in mijn versie van Emoties door de Eeuwen: Mijn idee is dat we onze emoties niet op waarde schatten. Sterker nog, ik zou ons hele emotionele systeem in retrospectie de Nobelprijs willen geven. Hoe dat zo? Nou, kijk.

Opgevoed met weglachen en ontwijken, kreeg ik dus de boodschap mee dat emoties lastig zijn.

Emoties zijn niet te vermijden, maar wegdrukken was ook niet haalbaar op lange termijn. Ik voelde me een vuilnisbak van emoties.

Elk incident deed een duit in het zakje, tot het onvermijdelijke moment kwam dat de maat vol was. Het was duidelijk dat ik wat moest, dus ik ging op zoek.

Transformatie

Ik kwam terecht bij een dikke dame die haar keukenschort droeg als was het een maatpak. Tussen het doppen van de boontjes door, stelde ze me indringende vragen. Met mijn patroon van onderdrukken barstte pas later de bom, toen ik al lang en breed thuis was.

Hier waren de dikke dame en ik beiden niet op verdacht. Er gebeurde iets ingewikkelds in mijn hoofd, waar ze me van verloste door een exceptioneel nachtelijk huisbezoek.

Al met al een transformerende ervaring. Zowel de tsunami aan emoties, als haar interventie in het nachtelijke consult.

Psycholoog

Nu was het deksel eraf en ik begreep ik dat ik met het onderdrukken alleen maar meer emoties vergaarde. Dit leverde geen gewenst resultaat op.

Maar wat dan wel? Op aanraden van de huisarts bezocht ik een psycholoog.

Na maanden wachten, kwam ik op de eerste afspraak in een kaal kantoor met een kale man. Hij gromde wat toen ik binnenkwam. Brutaal ging ik zitten omdat er geen uitnodiging kwam.

Ik wachtte dik vijf minuten tot hij klaar was met het rommelen in zijn papieren. Toen was mijn brutaliteit wel weg.

Eindelijk keek hij nietszeggend op en zei met monotone stem: Zeg het eens. Waarop ik de rest van het uur vol moest praten. Hij reageerde nergens op, stelde me geen vragen en beantwoordde de mijne ook niet.

Verhalen

Het uur volpraten lukte prima. Ook de negen sessies die we daarna nog hadden waren geen punt. Maar het bracht me geen helderheid of inzichten. Het bracht me niks.

Ik probeerde uit te leggen wat mijn punt was, terwijl ik niet eens een punt hád. Na zo’n uur liep ik kapot naar buiten.

Dit herhaalde ik nog negen keer en toen zei de kale man dat we klaar waren. Wat precies maakte dat we klaar waren was me niet duidelijk: ik voelde me bij nummer tien hetzelfde als bij de eerste afspraak.

Een duidelijk signaal dat het niet goed met mij ging, was dat ik die negen keer braaf heb afgemaakt met de kale man. Maar dat weet ik nu pas.

Emotieregulering

De trend in psychische hulpverlening was destijds dat het spuien van je verhaal, verlichting bood.

Voortschrijdend inzicht leverde emotieregulering op, oftewel het in goede banen leren leiden van je emoties.

Gereguleerde of in goede-banen-geleide emoties ten spijt: ik zat vast in mijn verhalen en vermeed het mijn emoties te voelen.

Kennis over emoties

Mijn zoektocht naar de functie van emoties nam een vlucht toen in de jaren negentig het internet opkwam.

Nu lag de deskundige wereld van kennis over emoties aan mijn voeten. Ik smulde van de psychische aandoeningen, ploeterde me door Engelstalige studies heen, smulde van de rare feitjes en voelde me steeds beter.

Functie van emoties

Dat ik steeds lekkerder in mijn vel zat, lag niet aan alle nieuwe kennis, dat kwam simpelweg voort uit ervaring.

Ik wist ondertussen dat je de deksel van het emotiepotje kon oplichten… beetje eruit, wat frisse lucht erin en hupsakee, weer achterin de kast.

Dat verklaarde weliswaar niet waarom we emoties hebben, wat de functie ervan is of wat je ermee moet. Maar mijn ontluchtingstactiek maakte de last die ik ervan had, wel dragelijk.

Roken hielp trouwens ook goed qua dempen van mijn emoties, maar ja… die bijwerkingen hè.

Use it or lose it

Mijn lange zoektocht naar het waarom van onze emoties eindigde toen ik de site van Vera Helleman vond. Bij de opleiding tot EmotieCoach vond ik in het curriculum de functie én het waarom van ons emotionele systeem.

Deze opleiding beantwoordde al mijn vragen. Natúúrlijk hebben emoties een functie, anders waren ze allang weg geëvolueerd. Use it or lose it. Precies wat ik dacht.

Emotie als golf

Sterker nog, emoties hebben niet alleen een functie, ze geven ons zelfs aanwijzingen. Zeer specifieke zelfs.

Luisteren we daarnaar, dan is het een kwestie van seconden dat een emotie opkomt en zich weer terugtrekt, als een golf. Tenminste, als je dit proces zijn gang laat gaan en er niet mentaal tussen gaat zitten.

Kun je dit proces zijn gang laten gaan, dan werken je emoties voor je, als richtingaanwijzers in je leven.

Emoties als richtingaanwijzers

Ons brein is een prachtig instrument. Maar het zou zich moeten beperken tot het uitvoeren van ideeën in de fysieke wereld.

Emoties vertellen je exact waar je van je pad af dreigt te gaan, waar je moet bijsturen, ze brengen je terug in balans, zorgen voor verbinding, geven je daadkracht, enzovoort.

De term mind over matter moet misschien wel uitgelegd worden als: mind moet zich beperken tot matter en onze emoties doen de rest.

Ik pleit er voor om onze emoties, en het lichaam als hun voertuig, de plek te geven die ze verdienen: naast het denken, op gelijkwaardige voet.

Opdat wij ons ten volle in vreugde kunnen ontplooien, met onze emoties als routeplanner op ons levenspad.

Mocht je aanvullingen of correcties hebben op Mijn Emoties door de Eeuwen heen, laat het weten in de reacties.

Ik mag graag een beetje chargeren om mijn punt te maken maar ik zou het waardeloos vinden als jij nare emoties ondervindt van het lezen van mijn opploppende gedachten.

Wil je weten van welke emoties je op dit moment in je leven het meest kunt leren? Doe deze uitgebreide emotietest van Vera Helleman.

Wil je meer weten over de uitslag van deze emotietest, dan ben je van harte welkom voor een sessie.

Mail je uitslag naar henriette@emotiegids.nl of maak direct een afspraak via de groene knop.

De ervaringen van de mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoach sessie voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 21211086.


Leave A Comment